O simpla infectie poate ucide un pacient cu diabet

vineri, 07 octombrie 2011, 23:22
2 MIN
 O simpla infectie poate ucide un pacient cu diabet

Tot mai multi pacienti ajung la spital din cauza ca si-au neglijat bolile cronice si au facut complicatii majore. Astfel, mai bine de un sfert dintre pacientii care au fost internati in ultima perioada in Sectia de Anestezie si Terapie Intensiva din cadrul Spitalului de Boli Infectioase au fost pacienti care au facut infectii respiratorii severe pe fond de diabet sau neoplazie. De altfel, medicii spun ca, in cazul acestor pacienti, complicatiile respiratorii agraveaza boala de baza, insa se poate ajunge chiar si pina la deces.

"Un procent destul de mare dintre cei care au infectii severe, respectiv 25-30%, au si boli asociate grave, respectiv diabet sau cancer. In cazul pacientilor cu cancer, nivelul de deficienta imunitara determina o intreaga paleta de manifestari clinice. In cazul diabetului, infectiile agraveaza boala de baza pina in stadiul in care pronosticul vital devine rezervat. Desi initial infectia poate fi localizata, fie cutanata, urinara sau digestiva, un diabet zaharat dezechilibrat poate face ca potentialul de raspuns al microorganismelor sa creasca si sa se ajunga la sepsis", a declarat dr. Mihnea Hurmuzache, seful sectiei ATI.

In aceasta situatie s-a aflat si un iesean in virsta de 58 de ani. Barbatul care era obez si diabetic a ajuns la spital din cauza unei infectii urinare. Starea pacientului s-a inrautatit insa progresiv, iar dezechilibrul provocat de diabet in combinatia cu infectia urinara a dus pina la sepsis. "Pacientul a fost diagnosticat cu sepsis cu determinari meningiene si endocardice si bronhopneumonie severa. Din pacate, nu a raspuns pozitiv la tratamentul cu antibiotice si a decedat", a mai spus dr. Hurmuzache.

Medicii spun ca pacientii cu diabet trebuie sa fie foarte atenti in momentul in care apare o infectie pentru ca starea lor se poate inrautati brusc. "Orice infectie cronica la un pacient diabetic trebuie analizata si verificata permanent. De asemenea, si reechilibrarea diabetului trebuie sa se faca in mod constant. Pacientul diabetic trebuie sa fie foarte atent pentru ca orice infectie usoara se poate transforma intr-o tragedie", a adaugat medicul.

Astfel, daca la o persoana sanatoasa, o infectie respiratorie, urinara sau digestiva se poate rezolva usor, chiar si fara internare in spital, in cazul pacientilor cu diabet sau cancer poate provoca complicatii majore, respectiv meningita, bronhopneumonie, endocardita, indiferent de virsta pacientului.

Comentarii