Obiceiurile specifice Craciunului si Anului Nou, prezentate pe Ulita Lapusneanu

luni, 17 decembrie 2012, 19:14
2 MIN
 Obiceiurile specifice Craciunului si Anului Nou, prezentate pe Ulita Lapusneanu

Atmosfera specifica sarbatorilor de iarna va fi resimtita de ieseni pe strada Lapusneanu, incepand de joi si pana sambata inclusiv, in cadrul unei manifestari ce a ajuns la a III-a editie.

Pe parcursul a trei zile, evenimentul cunoscut sub numele de „Traditii pe Ulita Lapusneanu" le va oferi celor interesati prilejul sa viziteze un targ tematic al mesterilor populari, sa vizioneze mini-spectacole de prezentare a obiceiurilor de iarna din zona Moldovei si sa se aprovizioneze pentru sarbatori cu bucate pregatite in mod traditional. La targul „Mosul cu daruri" vor fi prezenti aproximativ 40 de mesteri si creatori populari din toata tara, de la standurile carora vor putea fi cumparate obiecte din recuzita obiceiurilor de iarna: masti, tobe, harapnice, bate, buhaie, camasi, bundite, traiste, braie, dar si icoane, sfesnice si tablouri de pictura naiva. Sub genericul „Maine anul se innoieste", pe o scena special amenajata vor evolua grupuri de colindatori si uratori, cete si alaiuri de mascati din judetul Iasi, dar si din alte judete din regiunea Moldovei.

In afara de obiceiurile specifice Craciunului si Anului Nou, vor fi prezentate si comercializate produse culinare care se incadreaza in specificul traditiilor de iarna romanesti, cum ar fi julfa, colaci, alivanca, cozonac, placinte, turta dulce, dulceturi sau afumaturi. Daca acestea sunt considerate „bucatele bunicii", nu vor lipsi de la acest targ nici „bauturile bunicului", si anume tuica si vinul fiert.

„Ne dorim ca aceasta manifestare sa aiba un pronuntat caracter cultural-educativ, destinat mentinerii si promovarii, cu precadere in randul tinerilor, a valorilor specifice sarbatorilor romanesti de iarna, incercand sa prezentam adevaratele traditii care dau vesnicia si vechimea romanilor pe aceste locuri", a subliniat etnograful Marcel Lutic, presedintele Asociatiei Mesterilor Populari din Moldova.

Evenimentul este organizat impreuna cu Primaria Municipiului si cu Asociatia „Al. Lapusneanu", carora li se alatura mai multi parteneri. 

Comentarii