Odiseea adoptiei in Iasi

Subtitlu

sâmbătă, 18 august 2012, 13:16
7 MIN
 Odiseea adoptiei in Iasi

Zeci de familii din Iasi incearca in fiecare an sa adopte un copil, insa foarte putine si reusesc asta. Birocratia, hatisurile legislative sau pretentiile viitorilor parinti fac ca procesul de adoptie sa fie extrem de lung si anevoios. Legea adoptiilor a fost modificata anul acesta, iar schimbarile par sa-i avantajeze pe copiii care au petrecut deja mult timp in sistemul de protectie. Pentru bebelusi insa, drumul de la patul de spital in care au fost abandonati de parintii naturali pana la o familie adevarata este tot lung si intortocheat. In lipsa unei declaratii prin care parintii naturali sunt de acord cu adoptia, copilul trebuie sa ramana in sistem timp de cel putin un an, perioada in care asistentii sociali incearca sa convinga familia naturala, inclusiv rudele pana la gradul IV, sa-si ia micutul acasa. Daca timp de un an familia nu ia deloc legatura cu bebelusul, atunci instanta de judecata il declara adoptabil. Procedurile sunt mai simple in cazul copiilor nedeclarati, cu liniute in dreptul numelor parintilor. Mirela este una din mamele adoptive fericite. Dupa trei ani de asteptare, acum are o fetita superba de un anisor.

Cate un dosar pe an

Mirela are 44 de ani, iar dorinta de a avea un copil a aparut in urma cu cinci-sase ani. A fost casatorita, insa relatia nu a mers astfel ca s-a pornit pe drumul adoptiei de una singura. Stia ca nu va fi usor, asa ca s-a inarmat de la inceput cu rabdare. Gandul adoptiei unui copil i-a venit usor, parea ceva natural. O serie de analize medicale i-au aratat ca ar fi cateva probleme care o impiedica sa ramana insarcinata. N-a insistat insa sa le rezolve. A ales sa nu treaca prin tratamente costisitoare si chinuitoare si nici nu a vrut sa faca fertilizare in vitro. A stiut de la inceput ca isi doreste sa fie mama adoptiva. Cand a depus prima data dosar pentru adoptie la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi, in 2009, nu cunostea prea bine procedura. „Stiam ca cea mai buna varianta pentru mine e adoptia. Asa am simtit eu atunci si nu m-am inselat. Insa nu stiam ce implica acest proces. N-am renuntat si nu-mi pare rau", spune Mirela. Si-a dorit foarte mult o fetita si in dosar a specificat ca vrea un bebelus. Ca mama singura a considerat ca i se potriveste mai bine o fetita. „A trebuit sa-mi reinnoiesc dosarul de parinte adoptator in fiecare an si in toata aceasta perioada am facut cursuri la DGASPC care m-au pregatit pentru postura de mama. Nu mi-a fost greu, pentru ca m-am inarmat cu rabdare. Celor care isi doresc sa adopte un copil le spun sa fie pregatiti pentru o asteptare lunga, mai ales daca isi doresc un bebelus. Trebuie sa fie pregatiti psihic pentru ca procedura dureaza mult, insa la un moment dat miracolul se intampla. Pana la urma, viitorii parinti trebuie verificati din toate punctele de vedere, nu poti da un copil oricui", mai spune proaspata mama.

Trei ani de asteptare

Dupa aproximativ trei ani de la depunerea primului dosar, Mirela a fost anuntata ca a aparut un copil pentru ea. A fost dragoste la prima vedere si cele doua au devenit o familie imediat. Fetita era primul copil cu care facea cunostinta Mirela si nici nu a mai fost nevoie de alte intalniri cu alti copii. Nu se stie cine sunt parintii micutei, astfel ca Mirela nu are nicio legatura cu parintii naturali. Nu exclude insa posibilitatea ca la un moment dat sa-i cunoasca daca acestia isi vor manifesta dorinta in acest sens. Oricum, femeia e hotarata sa-i spuna fetitei ca este adoptata, la momentul potrivit. „Nu vreau ca acest lucru sa fie un soc pentru ea si sa risc sa o indepartez. Voi incerca sa o pregatesc in acest sens, astfel incat vestea ca este adoptata ca vina firesc, fara prea mari surprize. Ma gandesc deja la situatii de acest fel. Ma bucur ca am posibilitatea de a o creste de la o varsta atat de frageda. M-a topit din momentul in care am vazut-o. E un sentiment extraordinar sa fii mama", povesteste femeia de 44 de ani. Mirela a avut timp sa se pregateasca pentru postura de mama in perioada cat a stat pe lista de asteptare in vederea adoptiei. Are prieteni care au copii, asa ca a mai cerut sfaturi si de la ei. „Eram pregatita sa mi se schimbe viata. Totusi, nu-i atat de diferit pe cat ma asteptam sa fie. Meseria de mama iti ocupa cam 90% din timp, insa incerc din cand in cand sa gasesc timp si pentru mine", spune Mirela care acum se afla in concediu de crestere a copilului, avand in vedere ca fetita are aproximativ un an. Mirelei nu-i este teama de ce-ar putea sa mosteneasca fetita ei de la parintii naturali. „Mostenirea genetica are rolul ei, nu pot sa neg asta, insa cred ca educatia este cea mai importanta. Deocamdata ma bucur ca fetita este sanatoasa si sunt convinsa ca va ajunge un om bun pentru ca asa va fi educata. Deja comunicam si ne intelegem foarte bine. Ii sfatuiesc pe cei care vor sa adopte sa se gandeasca la asta ca la un proiect pe termen lung, sa nu-si faca iluzii ca vor avea un copil in cel mult o luna. Legea nu ne ajuta tocmai pentru ca sunt foarte putini copii adoptabili si procedura e greoaie", a adaugat Mirela.

Doar 7 copii adoptabili in tot judetul

De la inceputul acestui an au fost finalizate doar zece adoptii, alti 12 copii fiind incredintati familiilor adoptatoare in cadrul procesului de adoptie inca nefinalizat. In 2011 au fost incheiate 32 de proceduri de adoptie. Marea problema este reprezentata de faptul ca un copil nu poate fi declarat adoptabil decat in anumite conditii. In momentul de fata exista doar sapte copii in Iasi care sunt declarati adoptabili si pentru care se cauta familii. Din pacate, toti sunt copii cu varste destul de mari si cu dizabilitati mai mult sau mai putin grave. „Noua legislatie avantajeaza copiii care sunt deja in sistemul de protectie si care n-au mai avut legaturi cu parintii de cel putin un an. E o noutate faptul ca se da acest termen de un an. Pana acum nu era precizat cat trebuie sa stea copilul nevizitat pana sa poata fi dat spre adoptie. Timp de un an, DGASPC are obligatia de a face demersuri de identificare a parintilor si a rudelor pana la gradul IV. Acestia trebuie informati despre faptul ca pot lua copilul acasa sau ca pot tine legatura cu el. Daca nu vor copilul, atunci trebuie sa fie informati despre faptul ca va fi demarata procedura de adoptie la un an de la ultima lor intalnire cu copilul. Oricum, trebuie sa semneze o declaratie ca nu vor copilul", a precizat Manuela Amariei, sefa serviciului de adoptii de la DGASPC. Doar instanta de judecata decide daca s-au facut toate demersurile necesare si un copil poate fi declarat adoptabil.

56 de viitori parinti, pe lista de asteptare

In cazul in care parintii isi dau consimtamantul pentru adoptie, procedurile pot incepe mai devreme de un an. Parintii au totusi un termen de 60 de zile de la semnarea consimtamantului in care au posibilitatea de a se razgandi. Asta inseamna ca nu poate fi dat spre adoptie un copil cu varsta mai mica de doua luni, chiar daca exista acordul parintilor naturali. „Intr-un fel sau altul, copilul trece oricum prin sistemul de protectie. E mai simpla procedura la copiii abandonati in maternitate, cei nedeclarati, cu liniute in dreptul numelor parintilor. Aici face demersuri Politia timp de 30 de zile pentru identificarea parintilor si daca acestea esueaza atunci se face un proces-verbal de constatare a abandonului, iar copilul intra in sistem", a mai spus Manuela Amariei. „Copiii cu liniute" primesc un nume de la primarul Iasului, daca s-au nascut in Iasi, iar consimtamantul pentru adoptia lor este semnat de presedintele Consiliului Judetean Iasi. Acesti copii primesc de multe ori nume ca Ieseanu sau Moldoveanu. Anul acesta au fost doi astfel de copii, la fel ca anul trecut, insa deja si-au gasit familii. „Legea este buna pentru cei care sunt deja in sistem, copii de patru-cinci ani care nu au mai luat legatura cu familia. Probleme avem atunci cand nu exista declaratii de la rude ca renunta la drepturile asupra copilului. O schimbare in bine este insa faptul ca acum potrivirile intre copii si parintii adoptatori se fac la Oficiul Roman de Adoptii, astfel ca parintii isi pot gasi un copil in alt judet. Pana acum se lucra la nivel judetean", a mai spus Amariei. Dupa cele 60 de zile in care a avut posibilitatea de a se razgandi cu privire la adoptia copilului dar nu a facut-o, parintele natural pierde orice drept asupra acestuia si nu mai poate emite pretentii. Astfel, parintii adoptatori nu trebuie sa se mai teama ca parintii naturali se pot intoarce la un moment dat sa le ia copiii. In momentul de fata, pe lista de asteptare in Iasi se afla 56 de famiii care isi doresc un copil, cei mai multi dintre parinti precizand faptul ca isi doresc bebelusi.

Comentarii