Orbecaiala de doua milioane de euro

Subtitlu

duminică, 24 august 2008, 19:33
9 MIN
 Orbecaiala de doua milioane de euro

E ON si Luxten, firma care a montat nocturna, se acuza reciproc. Fanii, revoltati de situatia jalnica a Politehnicii in clasament, cer demisia lui Boca si il contesta mai vehement ca niciodata pe primar. Cum un articol din regulament spune ca termenul pentru rezolvarea problemelor unei nocturne e 60 de minute, Poli cere reprogramarea meciului. "Ziarul de Iasi" a mers pe fir, pentru a cauta cine sint cei responsabili. Detalii inedite, precum si filmul sau culisele agitatei seri de simbata. 

 

Soc simbata seara pe stadionul "Emil Alexandrescu" din Copou. Partida Poli Iasi – Farul Constanta, din etapa a cincea a Ligii I de fotbal, nu s-a disputat din cauza defectarii instalatiei de iluminat nocturn a arenei.

Lumina s-a stins pe stadion exact cind echipele intrau pe teren, reaprinzindu-se abia la 20:33, la exact trei minute dupa ce arbitrul Istvan Kovacs plecase la vestiare, anuntind ca jocul nu se mai disputa. Socul a fost si mai mare in momentul in care oficialii Politehnicii au aflat ca exista o prevedere de regulament in care se stipuleaza ca organizatorii au la dispozitie o ora pentru a rezolva astfel de probleme. Firesc, Poli a anuntat ca va face memoriu, cerind rejucarea partidei!

Un semn inca de la meciul cu Steaua

Pentru a intelege mai bine ce s-a intimplat, trebuie dat timpul inapoi pina la meciul Poli – Steaua, acum doua saptamini. In prima repriza a partidei, nocturna din Copou a cazut, observatorul de arbitri Nicolae Grigorescu spunind la tribuna oficiala ca Poli are la dispozitie 30 de minute pentru a rezolva problema. Defectiunea s-a remediat dupa 5 minute, iar toti cei de la Poli au ramas "setati" pe ideea ca o astfel de problema, cu care nu se mai confruntasera, are termen de rezolvare jumatate de ora.

De aceea, simbata seara, sefii Politehnicii au primit resemnati decizia lui Kovacs de a pleca la cabine la 20:30. Nu trebuie trecut peste un amanunt foarte important, care ar fi putut schimba decisiv cursul evenimentelor.

Observatorul de joc, Mircea Dancu, i-a cerut, la ora 20, arbitrului sa dea drumul la joc, bazindu-se pe faptul ca vizibilitatea era acceptabila chiar fara nocturna. Insa Kovacs a refuzat! Tinind cont de faptul ca instalatia de iluminat s-a reaprins la 20:33, rezulta ca disputarea jocului timp de 3 minute la lumina naturala ar fi fost de ajuns pentru evitarea evenimentelor ulterioare. Asta pentru ca, astfel, se vorbea de o intrerupere a meciului, si nu de nejucare. Astfel ca, la ora 20.30, Poli a revenit pe gazon, iar spectatorii, care incepeau sa paraseasca stadionul, au revenit in tribune, crainicul anuntind ca jocul se va disputa.

La cabine, antrenorul oaspetilor, Ion Marin, parea si el dispus sa-si readuca elevii pe gazon. Ultimul cuvint i-a apartinut insa iarasi lui Kovacs, care a refuzat sa revina de la cabine! Decizia a aruncat in aer nervii spectatorilor, care au inceput sa huiduie si sa ceara demisia presedintelui Sorin Boca. Nici primarul Gheorghe Nichita nu a scapat nesifonat, citeva zeci de suporteri contestindu-l in fata tribunei oficiale, unde au scandat numele lui Ioan Zapodeanu.

Nichita: Sabotaj!

In acest timp, Nichita ataca dur societatile care au in responsabilitate instalatia de nocturna a stadionului, afirmind ca e vorba de un "sabotaj"! "De cind am fost ales a doua oara primar sint supus la fel de fel de sicane. Este imposibil sa pice ambele surse de alimentare, una de la Parhon si alta de la Breazu! O alta ciudatenie: reprezentantii E ON au plecat de la stadion la 8 fara un minut, au revenit la 8 si 26 si au reparat defectiunea in 7 minute, adica la trei minute dupa ce arbitrul a plecat la cabine. Voi sesiza Parchetul si voi cere ca vinovatii sa fie trasi la raspundere. E vorba fie de E ON, fie de Luxten. Impotriva primilor exista nenumarate reclamatii facute si de cetateni, si de oficialitati, pina si la nivelul Guvernului, care ne-a raspuns insa in sictir. Niste oligarhi financiari au pus mina pe un monopol si isi bat joc de noi. Sint grupuri de interese care controleaza serviciile publice fara ca factorii locali sa poata sa faca ceva".

In celalalt capat al stadionului, antrenorul Politehnicii, Ionut Popa, dadea declaratii pe aceeasi idee: "In campania electorala, mi s-au oferit bani sa ma intorc impotriva primarului. Cred ca e lucratura. Asa insa ma inraiesc mai tare!"

La punctele de lucru ale nocturnei din incinta stadionului, reprezentantii E ON si Luxten aratau cu degetul unul la altul, intre angajatii celor doua societati aparind acuze verbale violente. Pe aceeasi idee, dar pe un alt ton, s-au dat si declaratii oficiale. Purtatorul de cuvint al E ON, Lucian Luca, sustinea ca "noi am asigurat tensiunea necesara functionarii nocturnei, deci vina nu ne apartine. Probabil e din cauza instalatiei de pe stadion. Acum nu am avut o echipa de interventie la stadion, nesolicitindu-ni-se acest lucru, insa pe viitor vom avea".

Acesta a mai adaugat ca in jurul stadionului era energie electrica, iar acesta este un argument in plus ca vina apartine fie Luxtenului, fie celor de la club. "Cu siguranta defectiunea a survenit la instalatiile adiacente".

De la citiva metri, Hari Orenstein, directorul Luxten Iasi, a replicat: "Instalatia noastra nu are nici o problema. Cauza defectiunii este caderea de tensiune care a aparut pe ambele surse de alimentare".

Presedintele Comisiei de Arbitri: Boca are dreptate!

Agitatia din jurul stadionului era prezenta si la vestiare. In timp ce capitanul Politehnicii, Onut, il acuza pe arbitru ("Era lumina suficienta, putea sa dea drumul la joc si nu se intimpla asa ceva!"), Popa si Boca mai au putin si intra in fibrilatie. Primul primeste un telefon de la o persoana importanta din fotbalul romanesc. "Nelule, jocul trebuia sa inceapa. Aveati la dispozitie o ora sa refaceti nocturna. Uitati-va in ROAF la articolul 18". Neavind cartea in vestiar, Popa suna alte VIP-uri din fotbal, insa nimeni nu stia ce prevede regulamentul!

In acelasi timp, dar in alt loc, Boca, cu regulamentele in fata, incepea sa-si revina: "Meciul se va juca! Vom face memoriu, pentru ca arbitrul trebuia sa ne acorde o ora sa remediem problema", anunta presedintele Politehnicii la emisiunile TV de profil, in care nici o persoana din cele prezente in studiouri nu stia ce prevede regulamentul! Un sprijin neasteptat a primit Poli de la presedintele Comisiei de Arbitri, Gheorghe Constantin, care a afirmat, prin telefon, ca Boca are dreptate, ridicindu-se astfel un alt semn de intrebare in jurul serii nebune de pe "Emil Alexandrescu": De ce observatorii Dancu si Salomir, care au vorbit in mod repetat la telefon in perioada in care nocturna nu a mers, nu au primit vreo comunicare in acest sens?

De altfel, ieri si presedintele LPF, Dumitru Dragomir, dadea dreptate Politehnicii: "Kovacs trebuia sa se astepte 60 de minute pana sa fluiere finalul meciului, a fost neregulamentar cum s-a procedat acolo. Dar a fost o mare problema acolo pentru ca atunci cind s-a modificat ROAF pe 2008 cei care au redactat cartea au uitat sa transcrie si litera ‘d’ de la articolul 44. Acum ramine ca aceasta speta sa fie judecata de Comisia de Disciplina", a afirmat Dragomir.

Simbata s-a incheiat in Copou aproape de miezul noptii cu sigilarea punctelor de lucru ale instalatiei de iluminat nocturn, pentru demararea unei expertize tehnice, cu injuraturi, acuze, nervi, dar si speranta reprogramarii jocului.

Ambiguitatile din regulamente

Regulamentele contin o doza de ambiguitate in astfel de cazuri. Decizia luata alaltaseara la Iasi de arbitri se bazeaza pe Articolul 44 din Regulamentul de Organizare a Activitatii Fotbalistice (ROAF). Acesta precizeaza ca un meci nu se poate disputa atunci cind terenul este neregulamentar. Acest lucru se poate intimpla in patru situatii, mentionate mai sus. Articolul precizeaza ca termenul de 30 de minute, acordat pentru remedierea defectiunilor, se aplica in primele 3 situatii, neexistind referire clara si la problemele legate de nocturna.

Poli se bazeaza pe acest lucru, mai ales ca punctul 9 al articolului 18 din ROAF se refera doar la defectiuni ale nocturnei. Semnul de intrebare lasat de faptul ca acest articol face referire doar la meciuri deja incepute poate fi risipit daca se pune pe tapet o alta prevedere, a Regulamentului Disciplinar, care spune, la articolului 83, ca "neinceperea sau oprirea jocului datorita nefunctionarii sau functionarii corespunzatoare a instalatiei de nocturna se sanctioneaza cu pierderea jocului prin forfait, daca nu s-a remediat defectiunea in maximum 60 de minute".

De ce nu a pornit nocturna?

Ceata deasa din jurul defectiunii instalatiei de nocturna a persistat si ieri. Abia astazi ar urma ca o echipa de experti sa verifice instalatiile pentru a trage o concluzie. Intre timp, atit reprezentantii E.ON Moldova, cit si cei ai Luxten Lighting arunca pisica unii in curtea altora. Nici reprezentantii municipalitatii nu stiu exact ce s-a intimplat cu investitia de 1,77 milioane euro, fara TVA. Pentru a elucida misterul, municipalitatea a apelat la specialisti din Capitala, inclusiv la cel firma care a proiectat instalatia de nocturna.

Primii care au reactionat ieri au fost cei de la E.ON Moldova. Ei au trimis un comunicat de presa prin care anunta concluzii preliminare vizavi de incidentul de simbata seara.

"O echipa a E.ON Moldova Distributie s-a deplasat imediat pe stadionul Emil Alexandrescu. Analizele efectuate aseara (simbata seara, n.r.) de catre specialistii E.ON au evidentiat faptul ca instalatiile de distributie a energiei electrice din zona stadionului au functionat in parametrii normali. Nu au existat intreruperi sau fluctuatii de tensiune in instalatiile electrice sau la cele doua posturi de transformare care alimenteaza stadionul. Din aceasta analiza preliminara (la care au participat si reprezentanti ai Primariei si ai Luxten) a reiesit faptul ca intreruperea alimentarii a fost cauzata de un eveniment produs in instalatiile utilizatorului", se mentioneaza in comunicatul emis de E.ON.

De cealalta parte, reprezentantii Luxten au o cu totul alta varianta. Nici macar viteza de reactie a celor de la E.ON nu este confirmata. "I-am sunat la 19,58 si le-am spus ca avem probleme, ca nu avem tensiune. Au venit abia peste 20 de minute si au inceput sa bijbiie pe acolo. Ei au un contract cu Primaria conform caruia trebuie sa remedieze orice defectiune de la nocturna in maximum 10 minute", a precizat Hari Orenstein, reprezentant Luxten Lighting.

El a mai spus ca defectiunea care a condus la neinceperea meciului nu a fost cauzata de instalatiile facute pentru Primarie de firma Luxten. "Vom face o analiza, dar problemele nu au fost la mine. Nu am avut tensiune. Cind a primit tensiune, instalatia a functionat la parametri normali. De ce nocturna a mers inainte de meci timp de 40 de minute, si dupa ce a primit tensiune a mai mers doua ore? Daca este o problema la un fier de calcat si sar sigurantele, cind le pui la loc si fierul e tot defect, nu sar iar sigurantele? La noi a mers cind am avut tensiune", a povestit Orenstein.

Chirica: "O problema de imagine pentru Iasi"

Si sefii Primariei cauta vinovati pentru incidentul de simbata seara. Ei nu inteleg de ce nocturna a functionat fara probleme toata saptamina, la antrenamentele echipei Politehnica, si a cazut chiar inainte de a fluiera arbitrul inceputul meciului. Mai mult, instalatia de nocturna este alimentata cu energie electrica din doua posturi de transformare, tocmai pentru a evita probleme de genul celei de la meciul cu Farul Constanta.

"Trebuie sa vedem ce s-a intimplat, pentru ca am fost prejudiciati din mai multe puncte de vedere. Nu imi imaginez cum nu au putut sa porneasca instalatia. Vom face expertize, impreuna cu Parchetul, sa vedem care a fost cauza pentru care s-a intrerupt si cauza pentru care nu a pornit la timp. Este si o problema de imagine pentru Iasi", a adaugat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.

Instalatia de nocturna de pe stadionul "Emil Alexandrescu" a fost facuta de firma Luxten Lighting. Municipalitatea a inclus investitia de aproape doua milioane de euro in contractul de concesionare a iluminatului public din municipiu.

Articolele care pot fi invocate

ROAF, Articolul 18, punctul 9:

«Jocurile oficiale programate in nocturna care nu mai pot continua datorita intreruperii functionarii, respectiv a functionarii necorespunzatoare a instalatiei de nocturna, si care nu pot fi reluate in termen de maximum 60 de minute de la momentul intreruperii, se omologheaza cu rezultatul de 3-0 in favoarea echipelor vizitatoare.»

ROAF, Articolul 44: Teren de joc neregulamentar

«1. Terenul de joc este neregulamentar in urmatoarele situatii:

a) gardul imprejmuitor este deteriorat sau lipseste;

b) nu este marcat sau este marcat neregulamentar;

c) lipsesc sau sint deteriorate ori neregulamentare portile, plasele si steagurile de colt;

d) instalatia de iluminat nu functioneaza sau functioneaza necorespunzator, pentru jocurile programate in nocturna.

2. In situatia in care echipa organizatoare nu ia masuri de remediere a deficientelor aratate la art.44.1 lit.a – c in maximum 30 de minute de la ora oficiala de incepere, jocul nu se va mai disputa, iar echipa in cauza va fi sanctionata conform prevederilor regulamentare.

3. Arbitrii sint obligati sa nu inceapa jocurile atunci cind terenurile de joc prezinta una sau mai multe dintre deficientele mentionate la art.44.1.»

Regulamentul disciplinar al FRF, Articolul 83, punctul 4:

«Neinceperea sau oprirea jocului datorata nefunctionarii sau functionarii necorespunzatoare a instalatiei de nocturna se sanctioneaza cu pierderea jocului prin forfait, daca nu s-a remediat defectiunea in maximum 60 minute.»

Comentarii