Pacientii pot schimba medicamentele prescrise de medic

Subtitlu

marți, 01 aprilie 2008, 21:42
3 MIN
 Pacientii pot schimba medicamentele prescrise de medic

De la 1 aprilie, medicii vor putea scrie pe retete medicamentele dupa denumirea lor comerciala, nu cea internationala cum era pina acum. Prin aceasta, Ministerul Sanatatii Publice "ataca" acel comision pe care firmele de medicamente il plateau farmacistilor. "Farmacistii nu vor mai putea beneficia de comisioanele si discount-urile grase pe care le primeau de la producatori, importatori si distribuitori".

"Uneori inlocuiesc medicamentul fara sa le ceara acceptul, pacientii platind mai multi bani", a spus Eugen Nicolaescu pentru presa centrala in urma cu citeva saptamini. Practic, din aceasta luna pacientii vor pleca de la cabinetul medicului cu o lista precisa de medicamente, trecute dupa denumirea lor comerciala. Pina acum, prescrierea in Denumirea Comuna Internationala (DCI) lasa la latitudinea farmacistilor sa ofere pacientului medicamentul indicat in functie de concentratia substantei active. De acum, tipul de medicament indicat va fi ales exclusiv de medicul prescriptor. Astfel, exista riscul ca firmele producatoare de medicamente sa influenteze medicii specialisti. Prevederea a fost mentionata in noul contract- cadru pe anul 2008 la cererea Colegiului Medicilor din Romania (CMR). "Solicitarea de modificare a prescrierii a plecat din partea noastra, deoarece medicamentul, chiar daca are aceeasi substanta activa, poate actiona diferit de la caz la caz. Medicii, prin experienta lor, pot decide dupa denumirea comerciala care produs este mai bun pentru fiecare diagnostic in parte. Nu este normal ca farmacistul sa se pronunte pentru sanatatea bolnavilor", a explicat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR.

Farmacistii acuza si ei faptul ca pacientii vor fi nevoiti sa se plimbe cu reteta pina gasesc produsul cel mai ieftin. "Intreaga raspundere cade pe umerii medicilor, pentru ca farmacistul nu mai poate schimba medicamentul. Insa, in cazul in care pacientul este nemultumit de pret, nu are altceva de facut decit sa mearga in alta farmacie. Cei mai afectati vor fi bolnavii cronici, care au nevoie de medicamente lunar si care sint obisnuiti doar cu un tip de tratament. Pe de alta parte, farmacistii nemultumiti de modificarea denumirii produsului au posibilitatea sa nu mai incheie contract cu Casa de Asigurari de Sanatate", a explicat Gabriela Streit, presedintele Colegiului Farmacistilor Iasi.

Sint si dezavantaje pentru pacienti

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, considera ca, din punct de vedere material, masura este in beneficiul pacientului si astfel se exclude obiceiul farmaciilor de a recomanda clientului produsul cel mai scump.

Pe de alta parte, trecerea de la DCI la denumirea comerciala se rasfringe asupra pacientului prin faptul ca acesta este nevoit sa umble cu reteta in mina din farmacie in farmacie pina cind gaseste produsul prescris.

Dezavantajul ar fi ca firma care produce acel medicament sa nu-l distribuie in toate farmaciile, astfel incit pacientul risca sa caute, in tot orasul, tratamentul recomandat.

"Este posibil sa se intimple acest lucru. De asemenea, bolnavul poate refuza medicamentul prescris daca acesta este prea scump pentru buzunarul lui. Farmacistul poate inlocui medicamentul prescris de medic numai cu acordul scris al pacientului, dat in fata medicului de familie", a explicat ec. Cristian Lapusneanu, presedintele intermar al Casei de Asigurari de Sanatate.

Practic, pacientului i se prescrie un medicament de catre medic, dar constata la farmacie ca este prea scump si nu isi permite. Atunci, el trebuie sa revina la medic pentru a cere schimbarea medicamentului prescris cu unul mai ieftin, iar apoi mai face un drum la farmacie.

Cit priveste acele comisioane prin care firmele de medicamente ar influenta vinzarile, conducerea CMR sustine ca nu toti medicii ar putea intra in acest joc. "Farmacisti sint citiva, iar medici avem peste 40.000. Sigur ca pot fi influente, insa cota lor de perceptie ar fi nesemnificativa", da asigurari prof. dr. Vasile Astarastoae.

Comentarii