Parlamentari ai PDL cer demisia lui Dan Carlan

Subtitlu

miercuri, 10 iunie 2009, 00:14
6 MIN
 Parlamentari ai PDL cer demisia lui Dan Carlan

Traditionalul scandal din PDL Iasi s-a aprins din nou. De aceasta data, mai multe voci din filiala cer schimbarea conducerii organizatiei in urma rezultatelor "modeste" obtinute de democrat-liberali la Iasi la alegerile europene.

Cel mai virulent in declaratii s-a dovedit deputatul PDL, Daniel Oajdea. Acesta solicita conducerii centrale a partidului inlaturarea lui Dan Carlan de la sefia organizatiei.

Oajdea ii reproseaza fostului senator o intelegere secreta cu primarul PSD, Gheorghe Nichita, "contract" care ar fi tras in jos partidul la ultimele alegeri. "In Consiliul Local, PDL a devenit doar o anexa a primarului. Toata lumea stie ca intre el si Nichita exista un parti-pris care este in defavoarea PDL-ului", ne-a declarat Oajdea.

De asemenea, deputatul l-a "avertizat" pe presedintele Traian Basescu de faptul ca ar putea pierde in toamna alegerile din judetul Iasi, pe „mina" lui Carlan. "A pierdut de prea multe ori. A-l pastra la conducerea filialei este o solutie pierzatoare. Ca lider, el ne poate invata doar cum sa pierdem. In locul lui Basescu nu as merge la prezindentiale cu Dan Carlan sef peste organizatie. Nu poti sa faci dintr-un mort resuscitat un campion", a declarat deputatul PDL.

In cazul in care liderul filialei nu va fi inlocuit, Oajdea a "somat" conducerea centrala a partidului sa-si asume responsabilitatea pentru "esecul" electoral din Iasi. "Nu-s ceilalti vinovati daca tu ai pus si sustii in continuare un sef incompetent peste organizatie", a spus parlamentarul.

Popa: "Sint dispusa sa-mi dau demisia in urma rezultatelor slabe"

O pozitie asemanatoare a adoptat si deputatul PDL, Marius Spinu. "Nu este doar vina lui Carlan pentru rezultatele slabe obtinute de filiala, dar cea mai mare parte din responsabilitate ar trebui sa si-o asume. Eu daca as fi in locul lui nu m-as crampona de o functie. E greu sa contruiesti ceva intr-un partid sub un om care a demonstrat de atitea ori cind a candidat uninominal ca si-a pierdut credibilitatea", sustine Spinu.

Desi cu un discurs mai moderat, senatoarea Mihaela Popa afirma si ea ca actuala conducere a PDL Iasi ar trebui sa fie schimbata. "In momentul in care o fabrica raporteaza pierderi repetate, directorii sint demisi. Asa ar fi normal sa se intimple si la noi. Eu in calitate de prim-vicepresedinte al filialei sint dispusa sa-mi dau demisia in urma rezultatelor slabe", a spus senatoarea.

Carlan ar fi prezentat la Bucuresti o lista cu "performeri"

Liderul PDL Iasi, Dan Carlan, s-a declarat surprins de reactiile subalternilor. Democrat-liberalul s-a aratat deranjat de faptul ca "petentii" nu si-au expus revendicarile intr-un cadru particular. "Acum cinci minute m-am intilnit cu Marius Spinu, si in urma cu 10 minute am discutat cu Daniel Oajdea. Se pare ca unele lucruri imi spun in fata, iar alte lucruri imi transmit prin intermediul presei. Ii astept pe toti sa-si exprime opinia in cadrul statutar al partidului. La sfirsitul saptaminii avem o sedinta de analiza  in care au tot timpul sa-si spuna pasul", a afirmat Carlan.

Desi aparent impaciuitor, liderul PDL Iasi nu a "iertat" declaratiile lui Daniel Oajdea. "In loc sa se gindeasca la soarta lui Traian Basescu, Daniel ar trebui sa vada ce face in colegiul lui, unde in doar sase luni a pierdut jumatate din voturi", a spus Carlan.

De altfel, surse din filiala sustin ca ultima revolta din PDL Iasi a fost prilejuita chiar de analiza facuta in cadrul organizatiei pe colegii de vot. Dan Carlan ar fi plecat la Bucuresti cu o lista pe care a trecut la capitolul "performeri" doar apropiati de-ai sai.

Scorul PDL Iasi e pe locul 38 pe tara

Ieri-dimineata s-a intrunit la Bucuresti Biroul Permanent National al PDL. Scopul declarat al sedintei a fost o analiza a rezultatelor filialelor judetene la alegerile europarlamentare. "Eu am propus o analiza foarte atenta a rezultatelor, iar filialele care nu au avut rezultate pe masura sa primeasca sanctiuni. Categoric, sint pentru luarea unor masuri de sanctionare", a declarat la iesire vicepresedintele PDL, Ioan Oltean.

Democrat-liberalul a precizat ca liderii formatiunii s-au pronuntat pentru respectarea angajamentului anterior, ca organizatiile care au mai mult de 5% sub media partidului sa fie sanctionate.

Totusi, la sedinta s-a cazut de acord ca scorul obtinut de EBA in judete sa se adune cu cel al partidului. Astfel, chiar daca PDL Iasi a scos pe judet doar 25,2% din sufragii, cu mai bine de aproape 5% sub media partidului, Dan Carlan are avantajul faptului ca Elena Basescu a obtinut 6,25%. Chiar si adunate voturile PDL cu ale fiicei presedintelui, PDL Iasi ocupa abia locul 36 pe tara din 48 de organizatii.

Eventuale sanctiuni mai pot aparea si luni, cind la Bucuresti se intruneste Consiliul Director al formatiunii, de aceasta data analiza urmind a fi facuta pe colegii uninominale.

Vot ca in Epoca de Aur la Ciurea

Scrutinul de duminica a declansat o isterie fara precendent prin sediile filialelor de partid din tara. La Birourile Electorale de circumscriptie a plouat cu mii de sesizari privind eventuale fraude electorale. Nu acelasi lucru s-a intimplat in judetul Iasi, unde linistea a fost desavirsita.

"Poate ca noi, iesenii, sintem mai educati la urne decit altii"

Daca este sa ne luam dupa numarul petitiilor inaintate BEJ, iesenii au participat duminica la cel mai "curat" scrutin de dupa 1990. "Este pentru prima data cind la BEJ nu a fost depusa nici o sesizare oficiala din partea partidelor privind eventuale fraude sau nereguli. Nu gasesc un raspuns privitor la cauze", a declarat purtatorul de cuvint la BEJ, Marian Grigoras.

Reduse ca numar au fost si acuzatiile de frauda sesizate de organizatiile locale neoficial, prin intermediul presei. O posibila explicatie ofera liderul filialei municipale a PNL, Cristian Adomnitei.

 Deputatul crede ca turismul electoral, metoda "cea mai folosita de fraudare a acestor alegeri", este dificil de probat. "La o sectie din Oteleni, cu putin timp inainte de inchiderea urnelor, au fost adusi cu autocarul la vot mai multi tineri. S-a constatat ca buletinele de pe fundul sacului, care apartineau acelui grup de alegatori, aveau toate pusa stampila pe Elena Basescu. Cum autocarul avea numar de Neamt, imi este imposibil sa probez frauda. Eu dispun doar de listele permanente de la nivelul circumscriptiei Iasi. Cei care s-au plimbat la vot dintr-un judet in altul efectiv nu pot fi prinsi", sustine liberalul.

Pe de alta parte, senatoarea PDL, Mihaela Popa, s-a aratat uimita de linistea care a cuprins Iasul in ziua votului. "Nu gasesc nici o explicatie acestui fenomen. Poate ca noi, iesenii, sintem mai educati la urne decit altii", a spus ironic vicepresedintele PDL Iasi.

PSD a recistigat orasele pierdute in vara

Alte bizarerii ale scrutinului de pe 7 iunie se pot observa din repartitia voturilor pe partide la anumite sectii de votare din judet. De exemplu, satenii din Lunca Cetatuii, comuna Ciurea, s-au aratat in proportie de 90,45% cuceriti de discursul lui Adrian Severin, acordind votul PSD. La polul opus, in acelasi sat – care paradoxal face parte din colegiul liberalului Relu Fenechiu -, doar doi alegatori (0,91%) au pus stampila pe insemnele PNL. Peste 90% din voturi a obtinut PSD si in satul Zmeu din comuna Lungani. De altfel, democrat-liberalii au cei mai putini simpatizanti in Satu-Nou din comuna Scheia, unde au obtinut doar 1,56% de voturi.

Discursul independentei Elena Basescu a penetrat pina in cele mai indepartate catune. Asa se explica faptul ca 36,49% dintre alegatorii din Crivesti, comuna Vinatori, au mers la urne pe mina mezinei presedintelui. Cu acest scor, Elena Basescu a cistigat practic alegerile din micutul sat iesean. Fata presedintelui s-a bucurat si de admiratia satenilor din Volintiresti, comuna Alexandru Ioan Cuza, unde a primit votul a 23,08% dintre electori.

Altfel, in doua sectii din judet fiica presedintelui nu a primit nici un vot. "Minunea" s-a intimplat la Boatca, in comuna Dagita si la Griesti, comuna Tibanesti. Interesant, ambele localitati fac parte din colegiul unui deputat PDL, Petru Movila. "Premiul" pentru cel mai liberal sat din judet revine Sinestiului, comuna Osoi, PNL obtinind aici 82,67% din voturi.

La nivelul intregului judet, PSD a cistigat detasat razboiul pe sectii de votare, acontindu-si 440 de sectii. Pe locul secund se situeaza PDL, cu 157 de sectii cistigate, iar pe cel de-al treilea, PNL cu 88 de sectii adjudecate. Interesant, in municipiul Pascani, unde primarul este liberal, PSD a cistigat toate sectiile de votare.

O situatie similara s-a inregistrat si la Tirgu Frumos, unde primarul este de asemenea liberal. Aici, PNL a reusit sa cistige intr-o singura sectie de vot, si acolo la doar 7 voturi in fata PSD. De altfel, in toate orasele din judet, PSD a reusit sa se plaseze pe primul loc in preferintele electoratului.

Comentarii