Patru ministri ieseni in noul guvern

Subtitlu

luni, 02 aprilie 2007, 22:43
7 MIN
 Patru ministri ieseni in noul guvern
Tudor Chiuariu

Iasul a devenit vioara intii in noul guvern Tariceanu. Pentru prima oara dupa 1989, Iasul poate spune ca are patru oameni importanti in Guvern.
Pe lista celor 17 membri ai noului Guvern, care va fi prezentata miine spre avizare in Parlament, au fost nominalizati si patru membri ai PNL ieseni get-beget sau legati puternic de Iasi. Astfel, noul Minister al Economiei si Finantelor urmeaza sa fie condus de actualul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, vechi senator de Iasi. In locul Monicai Macovei, la Ministerul Justitiei a fost propus foarte tinarul Tudor Chiuariu, actualul sef al Departamentului de Lupta Antifrauda,  membru al PNL Iasi. La conducerea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului a fost propus deputatul iesean Cristian Adomnitei, iar pentru conducerea Ministerului Internelor si Reformei Administrative a fost nominalizat actualul ministru delegat pentru Controlul implementarii programelor cu Finantare Internationala, Cristian David, ginerele controversatului avocat iesean Mihail Vlasov. Liderul filialei iesene a PNL, deputatul Relu Fenechiu  spune ca este increzator in capacitatea celor patru de a face fata in noul Guvern. "Prin aceste numiri sintem mult mai aproape de proiectele majore pe care le-am propus pentru Iasi. Ma voi simti multumit de activitatea lor cind le voi vedea rezultatele. I-am sustinut pina au ajuns la Bucuresti. Dar degeaba exista sustinerea mea daca ei nu performau", a precizat Fenechiu. In lumea politica se discuta ieri foarte mult in ce masura este meritul deputatului Fenechiu pentru situatia inedita cu patru ministri ieseni. Daca unii il creditau pe deputatul iesean cu multa influenta, altii pun totul pe seama jocurilor de interese sustinute mai mult de presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.

Ministri foarte tineri, lipsiti de experienta

Cristian Adomnitei

Cel putin doi dintre cei patru ministri ieseni isi datoreaza cariera politica deputatului Fenechiu. Astfel, Cristian Adomnitei (32 ani) a fost propulsat in 2004 pe listele PNL pentru Consiliul Judetean, apoi pe listele de candidati pentru alegerile parlamentare la propunerea liderului PNL Iasi. Adomnitei este membru in Comisia pentru invatamint, stiinta, tineret si sport a Camerei Deputatilor, dar si in Comisia pentru administratie publica. "Deocamdata este prea devreme sa vorbim de planuri, dar acestea vor veni in doua saptamini, daca voi fi numit ministru. Chiar daca nu fac parte din sistem, nefiind profesor, voi incerca sa ocup aceasta functie ca un bun manager. Daca ajung ministru, sistemul educational nu se opreste pentru schimbari radicale. Voi incerca sa lucrez cu transparenta si deschidere fata de sindicate, dar si fata de asociatiile de parinti si elevi", a precizat Adomnitei. Noul ministru al educatiei a absolvit facultatea de constructii din cadrul UTI, fiind inginer in cai ferate, drumuri, poduri si constructii civile. In 2005, Adomnitei a absolvit Colegiul National de Aparare. Pina a ajunge deputat, acesta a condus o firma de consultanta in constructii.
Al doilea ministru iesit "din miinile" lui Fenechiu este viitorul ministru al justitiei, Tudor Chiuariu. In virsta de 31 de ani si membru al PNL din 1997, Chiuariu a ajuns in 2001 membru in Biroul Permanent al Organizatiei municipale Iasi a PNL. Fost avocat, Chiuariu a reprezentat o perioada grupul de firme "Fene" SA, condus de Relu Fenechiu. La alegerile generale din 2004, Chiuariu a reprezentat PNL in biroul electoral judetean, din 2005 fiind numit sef al Departamentului de Lupta Antifrauda, institutie insarcinata cu supravegherea cheltuirii fondurilor europene. "Eu cred ca acest Guvern va rezista pina la urmatoarele alegeri. Miine dimineata voi fi prezent la audieri in Parlament, iar dupa aceea premierul va cere un vot de incredere pentru programul propus. Voi prezenta parlamentarilor planurile mele si apoi le voi expune si presei", a afirmat Chiuariu.

Cristian David

Ginerele lui Vlasov, ministru

Un al treilea apropiat al Iasului, sprijinit in Guvern de Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, urmeaza sa-i ia locul democratului Vasile Blaga, ca ministru al administratiei. Cristian David, senator de Vaslui, face parte din comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati. Totodata, este membru al Biroului Politic Central al PNL si este membru fondator al Institutului de Studii Liberale. In 2005, Cristian David s-a casatorit cu Vanda, una dintre cele doua fiice ale controversatului avocat iesean Mihail Vlasov.
Cel de-al patrulea ministru legat de Iasi este Varujan Vosganian, actualul ministru al economiei, propus pentru functia de ministru al economiei si finantelor. Ales senator de Iasi in 1996 si 2004, Vosganian a fost presedinte al comisiei pentru buget, finante si banci a Senatului si membru in comisia economica si cea pentru munca si protectie sociala. A fost numit ministru al economiei la sfirsitul anului trecut si ramas si pe lista noului cabinet.
Contactat telefonic, liderul PD Iasi, fost coleg de Alianta, nu a vrut sa comenteze nominalizarile facute de premierul Tariceanu. "Nu ma voi repezi sa ma pronunt asupra nominalizarilor facute. Prefer sa astept pentru a putea face o evaluare a activitatii lor. Deocamdata, le doresc succes si sa duca mai departe proiectele incepute de ministrii de valoare ai PD", a spus Carlan. Totodata, senatorul a anuntat ca PD va face o opozitie adevarata si fata de PNL, dar si fata de PSD. "Vom sanctiona la mare rigoare tot ceea ce tine de compromis in politica. Pentru aceste schimbari s-au facut trocuri de neimaginat. Imaginati-va ce pret a fost nevoit sa plateasca PNL pentru sustinerea unui Guvern care in Parlament are doar 22%. Este o guvernare de tip PSD, cu ministri de fatada PNL", a precizat Carlan.

40 de sefi ai PD de la Iasi vor fi pusi pe liber?

Liderii PD si-au anuntat deja trecerea in opozitie, iar schimbarile la nivel national ar putea fi simtite si la nivel local. Concret, in urma alegerilor din 2004, PD a obtinut la Iasi numeroase functii-cheie. Odata destramata Alianta DA la nivel national, si la nivelul judetului s-ar putea simti ruptura. Astfel, la nivelul Iasului, in jur de 40 de sefi si adjuncti de institutii deconcentrate numiti de PD in urma alegerilor din 2004 si-ar putea pierde functia. In locul lor, pe liste care urmeaza sa fie completate de reprezentantii PNL, cel mai probabil vor fi numiti simpatizanti ai partidului ramas la guvernare.

PNL: "Asa cum au intrat, asa sa iasa"

"Va trebui identificata o modalitate de scoatere a directorilor PD din serviciile deconcentrate. Cel mai bine ar fi sa le cerem demisiile. Asa cum au intrat, asa sa iasa. Mi se pare corect, odata ce PD nu mai este la guvernare", a declarat secretarul executiv al PNL Iasi, Valerian Salavastru. Senatorul Carlan a afirmat ca este foarte posibil ca reprezentantii PNL sa incerce sa-i elimine pe sefii de deconcentrate, desi acest lucru ar contraveni legii. Astfel, multi dintre membrii PD au ajuns in functiile publice pe care le ocupa in urma unor concursuri, ei fiind teoretic la adapost de orice influente politice. "Sintem in Saptamina Mare, si nu vreau sa vorbesc cu pacat. Cred in respectarea legii, si pe cale de consecinta sefii din deconcentrate care si-au ocupat functiile prin concurs nu ar trebui sa-si piarda functiile. Insa istoria ne arata ca se pot intimpla multe, dupa cum au fost operate schimbarile la nivel national, este foarte posibil ca ambitiile politice sa impinga la astfel de modificari si la nivel de deconcentrate", a precizat Carlan.

PD contraataca: "Nu mor caii cind vor ciinii"

Surse din cadrul PNL sustin ca, cel mai probabil, functiile de conducere in cazul in care exista sefi PD vor fi preluate de adjuncti care sint, de regula, reprezentanti ai PNL. Teoretic, sefii unor institutii ca Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie, condusa de Alexandru Grinea, Casa de Asigurari de Sanatate, al carei sef este Iulian Serban, Directia Sanitar-Veterinara, condusa de Ionel Bondoc, dar si Oficiul de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, condus de Liviu Bulgaru, ar putea fi schimbati. Cele mai mari sanse de a parasi functia le are directorul Directiei Sanitar-Veterinare, Ionel Bondoc, plecarea lui fiind data ca sigura. "Exista oameni care au ramas pe pozitii pentru ca erau membri PD sau ca erau sustinuti de sus. Spre exemplu, domnul Bondoc a fost sustinut de Emil Boc", a spus deputatul Fenechiu.
Sefii institutiilor deconcentrate nu considera insa ca schimbarile pe plan politic, la nivel national, ar putea sa determine o modificare a organigramelor institutiilor pe care le conduc. "Eu unul nu ma voi schimba, pentru ca spune un vechi proverb: nu mor caii cind vor ciinii. In ceea ce priveste activitatea acestei institutii, pot spune ca ea nu va fi influentata de schimbarile politice", a precizat Bondoc. Totodata, directorul Casei de Asigurari de Sanatate a precizat ca viata economica si sociala a tarii este din ce in ce mai putin influentata de schimbarile din viata politica. "In primul rind, seful unei institutii trebuie sa aiba grija ca institutia sa mearga. Daca imi fac treaba, si-mi respect contractul de management, nu ma poate schimba nimeni, de orice culoare politica ar fi", a precizat Serban. La rindul sau, directorul Casei Judetene de Pensii, Adriana Grecu, sustine ca nu este inscrisa in nici un partid politic, dar ca nu crede ca mai conteaza culoarea politica, ci performantele profesionale. "In 2001, cind am fost numita in functie, nu m-a intrebat nimeni ce culoare politica am. Nu stiu daca vor fi schimbari in urma scandalului de acum, si nici nu ma intereseaza. Eu cred ca primeaza omul si datoria pe care o face fiecare, mai ales ca functionar public", a afirmat Grecu. Astfel, preluind modelul impus de guvernarea PSD si apoi de Alianta DA, de a schimba conducerile institutiilor odata cu modificarile de la nivel central, s-ar putea ca, in viitorul apropiat, mai multi directori si adjuncti de institutii sa fie inlocuiti din functiile pe care le detin. Teoretic, printre cei care si-ar putea pierde functiile, aplicind metodele utilizate de celelalte guvernari, s-ar numara Valerica Andronache, seful Inspectoratului Teritorial in Constructii, Pavel Hodea, aflat la conducerea Autoritatii Rutiere Romane, Nelu Tudorache, inspector-sef adjunct in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean, sau Sorin Flutur, directorul CFR Infrastructura.

Comentarii