Patru zile si patru nopti de petrecere in tiganie

marți, 26 aprilie 2011, 10:23
4 MIN
 Patru zile si patru nopti de petrecere in tiganie
Bulibasa Ferdinand Stanescu, alaturi de una dintre cele trei masini luxoase

Tiganii din Grajduri sarbatoresc Pastele petrecind zi si noapte, patru zile si patru nopti. La loc de cinste se afla mielul la ceaun, caprioara la protap si whisky-ul. Cind atmosfera se incinge, pirandele danseaza. Tiganii spun ca nu i-a afectat criza financiara. Obiceiurile locului s-au pierdut. In schimb, spun ca s-au aliniat in privinta comportamentului cu tiganii din Uniunea Europeana. Reporterii „Ziarului de Iasi" au fost in comunitatea rromilor de la Grajduri pentru a afla cum se distreaza si ce obiceiuri au acestia de Pasti.

200 de sticle de vin si 50 de whisky

Ieri, in jurul orelor 11, tiganii din aceasta comunitate abia se trezeau, cu dureri de cap de la petrecerea din seara precedenta. Totusi, de dimineata, la fiecare casa din „cartierul" lor rasunau acorduri de muzica: ici-colo cite o manea, dar si melodii lautaresti. Am fost intimpinati de bulibasa Ferdinand Stanescu, care isi servea cafeaua. „Acum ne-am trezit si noi, iar petrecerea inca nu a inceput. Aseara am cintat si am dansat pina tirziu, iar astazi (n.r. – ieri) ne-am trezit mai tirziu", spune acesta, imbracat intr-un costum negru impecabil si cu ochelari negri la ochi. Casa acestuia este impunatoare, colorata si gravata in citeva locuri cu semnul Euro. Vila lui nu are turnulete precum cele ale unora dintre vecini, acoperisul fiind facut conform ultimelor standarde. „Ne-am europenizat si noi. Nu mai sintem ce eram inainte", spune acesta cu mindrie. Ne-a avertizat sa nu facem poze in casa, ca e semn rau. In curtea acestuia inconjurata cu un gard din fier forjat stau parcate trei masini negre: un Volkswagen Touareg, un Mercedes si inca o masina de teren, aflat la departare. Sintem condusi imediat prin casa, pentru a ne face o idee despre belsugul care predomina aici. De la intrare, se vede o masa mare pe care se afla zeci de sticle cu vin, whisky, coniac, palinca, dar si alte sortimente de bauturi alcoolice, iar printre acestea multe platouri cu carne. „La noi asa se obisnuieste: in zilele de dinaintea Invierii se taie zece curcani, zece gaini, doi porci, se aduc 200 de sticle de vin si 50 de whisky. Acestea se pun la vedere in casa, pentru ca atunci cind vin oaspetii sa vada bogatia casei, dar si sa aiba de unde se servi", a spus Ferdinand, zis si Feri. Ca si romanii, in zilele de dinaintea Invierii femeile se ocupa cu curatenia si cu gatirea bucatelor. „Muncesc foarte mult, iar aici ne asemanam cu romanii. Totul trebuie sa fie ca la carte. La noi se pregatesc mincaruri asemanatoare, nu avem nimic special. Facem sarmale, miel la ceaun, caprioara la protap, cozonaci si oua. In acelasi timp, postim toata saptamina, iar la Inviere luam anafura si ne inchinam la icoane", a enumerat Feri. „Obiceiurile noastre sint aproape la fel ca la romani. Nu avem nimic in plus si acelasi lucru este si la mincaruri. Nu ne spalam insa pe fata cu apa in care am pus monede si oua vopsite", spune si sotia bulibasei.

„Ne-am dat in rind cu Uniunea Europeana"

Dupa ce merg la Inviere, unde stau mai multe ore, acestia ajung acasa si se odihnesc. Apoi incepe petrecerea, care, precizeaza ei, dureaza patru zile si patru nopti. Mai mult, bulibasa din Grajduri spune ca in acest an, petrecerile si voia buna vor dura mai mult, data fiind si apropierea lunii mai. „In acest an, petrecerile se vor tine lant, adica pina pe 1 sau 2 mai. Traditia de la noi cere ca fiecare dintre noi sa dam de mincare si de baut la cite 10-15 cunoscuti. Este cel mai scump obicei al nostru, la care tinem foarte mult. Prin acest lucru ne aratam si bogatia casei. Petrecerile se tin in fiecare zi, dupa amiaza si dureaza pina seara tirziu", mentioneaza bulibasa, dupa care raspunde la telefon. „Adevarat ca s-a inviat", a zis, dupa care i-a comunicat in tiganeste interlocuitorului ca poate veni in vizita. „Sint niste persoane foarte importante de la Bucuresti. O sa vina la mine, impreuna cu alte cunostinte de la Sibiu. Cei care vor sa-si arate valoarea merg in alte parti in vizita, dar, de regula, stam si ne petrecem sarbatorile in comunitate. Si cei care sint plecati in strainatate vin acasa. In schimb, din Grajduri nu sint plecati prea multi in afara, dar in alte comunitati sint foarte multi care vin acasa", a subliniat seful tiganilor. Sintem serviti cu cafea, suc, si o palinca. Intrebat de criza financiara, interlocuitorul spune ca nu stie ce este aia. „Eu am auzit de ea, dar nu stiu ce este aia, si subliniez. La noi merg treburile", spune el. In zona in care locuieste stau 480 de familii, toti fiind rude intre ei. „Obiceiuri prea multe nu prea mai avem, ca ne-am modernizat. Majoritatea ne-am dat in rind cu cei de la Uniunea Europeana", a conchis bulibasa de la Grajduri.

Comentarii