„Plimbati prea mult pacientii”

Subtitlu

miercuri, 26 ianuarie 2011, 23:33
6 MIN
 „Plimbati prea mult pacientii”

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a linistit apele in sistemul sanitar iesean. Dupa numeroase discutii si negocieri intre responsabilii celor doua spitale, ministrul a descins la Iasi si a clarificat totul: aproape tot Spitalul de Urgente va fi inghitit de Spitalul "Sf. Spiridon".

Dupa saptamini intregi in care proiectul comasarii Spitalului de Urgente "Sf. Ioan" cu Spitalul "Sf. Spiridon" a fost intens contestat de catre medicii din prima unitate medicala, ministrul a anuntat ca aceasta comasare se va face cu siguranta exact in termenii formulati in proiectul initial. Astfel, Spitalul "Sf. Spiridon" va prelua aproape toate clinicile din cealalta unitate medicala, inclusiv Unitatea de Primire Urgente.

Ministrul a promis ca va aloca banii necesari realizarii noii structuri de la Spitalul "Sf. Spiridon" a doua zi dupa ce hotarirea de comasare va fi publicata in Monitorul Oficial, lucru care este asteptat sa se intimple la jumatatea lunii februarie.

De asemenea, ministrul a mai anuntat ca vor fi finalizate in acest an si lucrarile la Institutul de Oncologie, a carui claadire este din Copou este in faza finisajelor, dar fara a spune daca va fi si deschis pina la sfirsitul lui 2011. Cladirea va ramine doar pentru activitate medicala in domeniul oncologiei.

"Iasul sta cel mai rau"

Venit la Iasi intr-o vizita de lucru, Cseke Attila a pus astfel capat speculatiilor in ceea ce priveste comasarea Spitalului de Urgente cu Spitalul "Sf. Spiridon". Nici una din variantele emise anterior de medicii din primul spital nu a fost acceptata, urmind ca aproape toate clinicile de la Urgente sa se mute la "Sf. Spiridon". De asemenea, va ramine o singura unitate de primire urgente, tot la "Sf. Spiridon". Daca medicii de la Urgente sperau sa-si gaseasca loc in cladirea Institutului de Oncologie, ministrul le-a luat si aceasta speranta, spunind ferm ca aici se va desfasura doar activitate de oncologie.

De altfel, ministrul a si avut ocazia sa vada clinicile in care se vor face modificari la Spitalul "Sf. Spiridon" pentru a se face loc si clinicilor care se vor muta aici de la Spitalul de Urgente. "In aceasta zona a tarii, cel mai rau sta Iasul in ceea ce priveste circuitele medicale. Sint prea multe spitale, prea multe cladiri si unitati de primire urgente, prea multe cazuri de pacienti plimbati intre spitale. Trebuie sa solutionam aceasta problema, iar primul pas este aceasta comasare. Promisiunea mea este ca, atunci cind se va publica in Monitorul Oficial hotarirea de comasare, vor fi alocate fondurile necesare pentru lucrarile de reamenajare a spatiilor din Spitalul «Sf. Spiridon», respectiv 6,8 milioane de lei noi", a declarat ministrul Cseke Attila.

In acelasi timp, conducerea Spitalului "Sf. Spiridon" si-a luat angajamentul ca, in cel mult trei-patru luni de la primirea fondurilor, sa termine si toate lucrarile, inclusiv cele de extindere a Unitatii de Primire Urgente, la parterul actualei Clinici de Chirurgie Maxilo-Faciala. Totusi, doua clinici vor ramine si in cladirile spitalului din Copou, care vor fi si ele reabilitate, respectiv Clinica de Arsi si cea de Chirurgie Generala. Clinica de Chirurgie Plastica se va muta cel mai probabil in cladirea in care acum este Clinica ORL, Clinica de Ortopedie va fi in cadrul clinicilor de chirurgie de la "Sf. Spiridon", iar celelalte clinici care trebuie mutate vor fi asimilate de clinici cu profil asemanator din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon".

Ministrul a mai spus ca, cel mai probabil, procedura de comasare va incepe de la jumatatea lunii februarie. Pe de alta parte, ministrul a preferat sa nu comenteze posibilitatea desfiintarii si altor unitati sanitare din judetul Iasi, spunind totusi ca inca se fac analize in aceasta privinta.

Contact cu nemultumirile pacientilor

Ministrul a avut ocazia si sa auda nemultumirile unor medici din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon". Daca medicii cardiologi si-au exprimat nemultumirea ca spatiile in care lucreaza nu au mai fost reabilitate de zeci de ani, seful Clinicii de Radioterapie a cerut bani pentru aparatura medicala. "Avem 90 de pacienti pe zi la acceleratorul de particule, lista de asteptare este pentru trei luni deja, iar pacientii sint din ce in ce mai tineri. Ne trebuie aparatura pentru a putea ajuta mai multi pacienti si a ne face treaba mai bine", a spus dr. Dragos Iancu. Ministrul a precizat insa ca solutia pentru aceste probleme este deschiderea Institutului de Oncologie, fara a promite fonduri medicilor oncologi de la "Sf. Spiridon".

Cseke Attila a avut insa ocazia sa fie si tinta nemultumirilor pacientilor in momentul in care a ajuns in ambulatoriul de la Spitalul de Urgente "Sf. Ioan". Ministrul a intilnit o pacienta foarte nemultumita de modul in care era nevoita sa astepte la consultatii. "Toata viata am platit la sanatate. E ca in razboi aici. Mai stau si in picioare, chiar daca n-am voie sa stau. Rusine sa-i fie Guvernului!", a spus pacienta, care avea un picior in ghips. Ministrul nu a raspuns totusi la nemultumirile femeii, preferind sa-si continue vizita.

Parteneriat-public privat in spital?

Delegatia ministrului a mers apoi in cladirea Institutului de Oncologie, unde dirigintele de santier a prezentat viitoarele sali de operatii, saloanele pentru pacienti, dar si buncarul in care se vor afla acceleratoarele de particule. De altfel, ministrul a avut ocazia chiar sa vada muncitorii care faceau diverse lucrari in incinta spitalului. "Lucrati linistiti, banii sint alocati!", le-a si spus ministrul. Acesta a mai spus ca deschiderea institutului este o prioritate majora in momentul de fata, si ca spera ca acest lucru sa se intimple pina la sfirsitul anului. "Banii care sint necesari pentru terminarea acestei constructii pe partea de infrastructura sint asigurati de la bugetul Ministerului Sanatatii. Anul trecut si anul acesta s-a alocat o suma de peste 90 de milioane de lei vechi pentru aceasta investitie, suma aproape egala cu ceea ce s-a alocat in vreo 15 ani. Sintem hotariti sa-l terminam fara probleme anul acesta, este prioritate maxima", a declarat ministrul Cseke.

Pe de alta parte, probleme se inregistreaza in ceea ce priveste dotarea cu aparatura a spitalului. "Din pacate, in proiectul original nu erau prevazute fonduri pentru aparatura. In studiul din 2007 a fost cuprinsa doar o dotare partiala. Noi trebuie sa cautam solutii de finantare pentru intreaga dotare cu aparatura. Am gasit deja solutii pentru a putea porni achizitia publica si, impreuna cu Directia de Sanatate Publica, sa demaram o achizitie pe contractul cadru pe tot ceea ce inseamna dotarea institutului", a adaugat ministrul.

Acesta a mai spus ca exista si posibilitatea unui parteneriat public-privat pe o anumita parte a dotarii. "Pentru anul acesta exista alocati bani pentru finalizarea cladirii, respectiv 52 de milioane de lei, in care este si o parte din dotare. Saptamina viitoare vom mai aloca aproximativ 18 milioane de lei, tot pentru dotare", a adaugat Cseke. De asemenea, medicii care vor lucra in institut vor avea posibilitatea sa se specializeze in cadrul Institutului de Oncologie de la Cluj.

Ministrul a recunoscut ca a vazut in spitalele iesene si lucruri care nu i-au placut, respectiv cladiri vechi, aproape darimate, saloane cu 10-15 paturi, lipsa de aparatura din unele sectii. "N-ar trebui sa existe asemenea situatii, insa nu vom putea solutiona toate problemele anul acesta", a mai spus ministrul Cseke.

Promisiuni pentru seropozitivi

In cadrul unei conferinte de presa, la plecare, ministrul Cseke Attila a tinut sa precizeze ca problemele cu medicamentele pacientilor cu HIV/SIDA vor fi rezolvate, iar in ianuarie 2012 nu vor mai fi gasite cazuri in care acesti pacienti sa nu beneficieze de tratamentul necesar.

De asemenea, ministrul si-a exprimat nemultumirea in ceea ce priveste numarul de farmacii. "Numarul farmaciilor din Romania s-a dublat in ultimii zece ani si sint peste media europeana. Trebuie sa facem ceva sa limitam acest numar. Problema este ca in mediul urban sint prea multe, iar in mediul rural nu se acopera necesarul", a spus ministrul.

In acelasi timp, Cseke Attila a fost de acord cu faptul ca medicii trebuie platiti in functie de performante, urmind ca pe viitor sa se realizeze un sistem prin care medicii sa fie recompensati pe masura performantelor pe care le obtin.

Comentarii