Pod de 1.600 de ani la Mitropolie

vineri, 12 octombrie 2007, 00:56
4 MIN
 Pod de 1.600 de ani la Mitropolie

Considerat cel mai mare predicator al Bisericii Ortodoxe, de unde si numele „Gura de Aur", Sfintul Ioan, nascut in jurul anilor 350, este cunoscut de crestinatate si ca un mare ocrotitor al scolilor de teologie si calugarilor. Pentru ca de-a lungul vietii sale a postit foarte mult si a suferit de boli gastrice, Sfintul Ioan Gura de Aur este considerat si un tamaduitor al bolilor de stomac.

Pentru cei mai multi, prezenta moastelor Sf. Parascheva si a lui Ioan Gura de Aur au fost suficiente pentru a-i determina sa parcurga sute de kilometri pina la Iasi si sa astepte in picioare si 12 ore pentru atingerea moastelor. „De opt ani vin la hramul Sf. Parascheva tocmai de la Bucuresti si de fiecare data s-a produs o minune. Acum un an, am dormit o noapte afara in frig si eram deja bolnava de pneumonie, iar dupa ce am atins moastele nu am mai avut nimic", a spus Calcan Luxa, convinsa ca si in acest an atingerea celor doi sfinti va aduce o minune in viata ei.

Veniti cu noaptea in cap sa prinda loc la rind, unii pelerini au adormit pe scaunele din Catedrala Mitropolitana chiar in timpul primirii moastelor Sf. Ioan Gura de Aur. Afara, citeva mii de pelerini veniti din toate colturile tarii asteptau si ei in picioare sau asezati pe plasele cu provizii, sa mai inainteze citiva pasi. „Cind stam sa atingem moastele sfintilor, nu ne este frig, nu ne este foame si nici sete. Devenim sanatosi si fericiti numai cind le atingem", a spus Dima Caterina, venita din Galati.

Moastele Sf. Parascheva si ale Sf. Ioan Gura de Aur vor fi purtate astazi in procesiunea „Calea Sfintilor" pe strazile din jurul Catedralei, dupa care vor fi depuse pe esplanada Mitropoliei. Delegatia greaca si moastele Sf. Ioan Gura de Aur vor parasi Iasul marti dimineata.

Desant de ministri

Manifestarile organizate cu ocazia Sarbatorilor Iasului se apropie de punctul culminant. Iesenii vor avea de unde alege modul in care isi vor petrece timpul liber. Din fata Palatului Culturii vor putea cumpara produse traditionale, cum ar fi icoane, tesaturi, produse din papura si nuiele, olarii, masti populare.

Pe strada Palat vor fi comerciantii cu produse artizanale, iar in spatele Halei Centrale, cei care vind produse din piele si blanuri. Festivalul Vinului va continua in fata Halei Centrale. In prima parte a zilei de astazi, iesenii vor putea participa si la un concert sustinut de detinutii de la Penitenciarul Iasi.

Astfel, la ora 11, la Casa de Cultura a municipiului, din Parcul Copou, vor cinta formatiile de muzica populara si muzica folk ale detinutilor. Seria concertelor din cartiere va ajunge astazi in Tatarasi. Pe esplanada Oancea vor cinta intre orele 17 si 20 „Simi Studio" si Cristian Simionica, Fanfara de la Chetris, Stefania Stoica, Corazon si Mandinga.

Pregatirile pentru masa pelerinilor au intrat pe linie dreapta. Regiile si directiile din subordinea Primariei vor asigura aproape 35.000 de sarmale. Cele mai multe sarmale vor fi aduse de Directia Piete, 6.000, si de Politia Comunitara, 5.000. De la bugetul local s-au alocat bani pentru alte 15.000 de sarmale. „Avem si sponsori, restaurante care vor aduce cite 2.000 – 2.500 de sarmale. Pelerinii vor fi serviti si cu 300 de litri bere Tuborg, 500 litri vin Bucium, 240 de sticle cu apa minerala si sucuri. Avem si 550 kg de mere si 7.000 de chifle. Portia va avea cite 6 sarmale, un cirnacior, o chifla, un mar", a declarat Andrei Trofor, purtatorul de cuvint al Primariei.

Aproape jumatate din membrii Guvernului vor veni la Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Astfel, pe linga premierul Calin Popescu Tariceanu, si-au anuntat prezenta la Iasi Teodor Melescanu, ministrul Apararii Nationale, Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, Cristian David, ministrul Internelor si Reformei Administrative, Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, Paul Pacuraru, ministrul Muncii, Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, Cristian Adomnitei, ministrul Educatiei. Alaturi de membrii cabinetului Tariceanu, va fi prezent si Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor.

Amenzi de 11.000 de lei

Inspectorii institutiilor deconcentrate au aplicat ieri amenzi consistente comerciantilor care in aceste zile impinzesc zonele centrale ale orasului. „Comisiile mixte formate din inspectori ai Oficiului pentru Protectia Consumatorilor, ai Autoritatii de Sanatate Publica si ai Directiei Sanitar-Veterinare au aplicat zece amenzi estimate la peste 11.000 de lei",  a precizat purtatorul de cuvint al Prefecturii, Emanoil Arhip.

Au fost verificate peste 20 de societati care comercializau produse alimentare si nealimentare, iar jumatate din acestea au fost sanctionate cu amenzi situate intre 600 si 3.000 de lei. Inspectorii OPC au identificat cinci comercianti de produse textile din piele amplasati in zona Hala Centrala a caror produse nu aveau etichete.

Totodata, reprezentantii ASP, DSV si OPC au sanctionat operatorii economici care comercializau produse alimentare la Hala Centrala si pe Splai Bahlui pentru ca nu indeplineau conditiile igienice de preparare si comercializare impuse de lege.

Comentarii