Povestea „taranului” Hu din Movileni

marți, 23 august 2011, 12:48
5 MIN
 Povestea „taranului” Hu din Movileni

A plecat acum 15 ani din tara in care toate produsele poarta amprenta "Made in China", unde a fost ofiter si ziarist, si a imbracat haina unui autentic gospodar roman: cu casa, cal, gaini si tot ce trebuie. Quifeng Hu s-a indragostit de Romania din prima clipa, cind a fost trimis in misiune la Tehnoton, iar mai apoi s-a botezat si s-a casatorit cu femeia care i-a furat inima in personalul de Pascani. Jurnalist de meserie, barbatul a incercat sa lucreze la o agentie de presa si in mediul de afaceri, insa cea mai mare parte a timpului sau o dedica pentru cresterea animalelor. In acelasi timp, barbatul studiaza Dreptul la Master si asteapta sa vina pe lume bebelusul sau, sotia fiind insarcinata. In China nu a mai fost din anul 2001, sustine ca ii place linistea din caminul sau. Uneori insa, e nevoit sa se certe cu vecinii, care nu prea ii dau pace. A inteles ca asa e in Romania cu vecinii, si asta nu il face pe barbat sa regrete drumul ales.

Pe Hu, asa cum se prezinta barbatul, l-am gasit acasa, in Movileni. Si-a intrerupt treburile din gospodarie, unde dadea mincare la gaini, si a acceptat sa ne vorbeasca si sa ne arate cite putin din viata sa. Amabil si nerabdator, ne spune „Buna ziua" si ne invita in casa. Vorbeste romaneste, insa nu foarte clar si mult prea repede, asa ca am rugat-o pe sotia sa, Roxana, sa ne ajute sa-i intelegem povestea. Aflam ca barbatul este jurnalist de meserie si ca are grad de ofiter, ca a lucrat in armata, in China. Ulterior s-a angajat la o companie privata si asa a ajuns in Romania. „Sotul meu este din 1996 in Romania, atunci lucra la o companie chineza, si a venit la Iasi pentru ca se dorea privatizarea Tehnotonului in parteneriat cu chinezii. I-a placut tara, a considerat ca este un mediu bun de afaceri, si nu a mai plecat. A avut citeva standuri in Siraj la inceput, insa a renuntat si la ele, se fura marfa si nu se simtea oricum prea apropiat de afacere", a povestit Roxana Hu. Citiva ani mai tirziu, in 1999, barbatul se indrepta spre Pascani si calatorea cu trenul. Atunci a intilnit-o pe actuala sa sotie. „Eu ma duceam la bunici, la Tirgu Frumos, eram cu mama. Era un loc liber in tren linga mama si s-a asezat el. Stiu ca am vorbit tot drumul si, inainte sa cobor, i-a cerut mamei numarul de telefon fix. Iar mama i l-a dat", a spus zimbind femeia. Hotarit sa o cucereasca, Hu a cumparat un dictionar de limba romana si a inceput sa o viziteze. „Vreau sa va spun ca la inceput s-a inteles mai bine cu mama decit cu mine. Venea cu dictionarul dupa el, vai, vorbea tare stilcit romaneste. Apoi a mai invatat insa, de unul singur asa, apoi ne-am inteles asa cum vorbeste el. In anul 2000 s-a botezat la Cetatuia si… ne-am casatorit", a continuat rizind Roxana.

Innebunit dupa borsul cu fasole

Pentru ca sotul ei a vrut sa deschida o fabrica de bomboane, au cumparat teren in Movileni. Insa asociatul sotului a renuntat la idee. Fabrica nu au mai deschis-o, insa au ramas sa locuiasca in Movileni, iar chinezul si-a creat cu pasiune gospodaria. Creste animale, pe care insa nu le taie niciodata. „Eu iubesc animale, gaini, eu mila, nu pot tai maninc", incearca sa explice barbatul, spunind ca tot ce face e din pasiune, si nu pentru gastronomie. Ii place sa gateasca, insa incearca sa includa in meniul sau mai mult legume decit carne. „Azi chiar mi-a zis ca vrea sa fac un bors cu fasole, cu bobi; ii place foarte mult", mai spune sotia barbatului. Hu a fost corespondent local al unei agentii din presa din China si, pentru ca in Romania Internetul nu este restrictionat ca in China, a transmis unele informatii pe care chinezii nu le-ar fi aflat de acolo. De vreo sase ani insa s-a ocupat mai indeaproape de crescutul animalelor, a avut cal, si-ar fi dorit si o caruta, insa nu l-a lasat sotia. A avut porc, o suta de gaini, din care citeva zeci mai sint si acum prin curte. Creste fazani, mai nou, pe care i-a scos la incubator si, pe linga toate acestea, are si o mica productie de verdeturi si salate chinezesti. Ca sa poata si supravietui, Hu este si intermediar intre firmele de stat chineze si piata romaneasca de utilaje si alte produse. „Eu gasesc ieftin tractor, de doua ori mai ieftin ca acolo, vind, iau comision mic", explica barbatul. Si, cu ajutorul comisioanelor obtinute si din veniturile sotiei, asistenta medicala la un cabinet de medicina de familie, sotii Hu au reusit sa procure mai nou trei hectare de teren agricol in Gropnita, pentru care ar vrea in viitor sa atraga investitori chinezi.

Agresat de vecinii care nu dau doi bani pe civilizatie

„Acum face masteratul la Drept, ca tot a venit criza si afacerile nu merg prea bine. Ar vrea sa ajute comunitatea de chinezi din Romania cu actele si ce mai e necesar. Si asteptam primul copilas. Sint insarcinata in patru luni si jumatate si abia asteptam sa nasc. Ne-am obisnuit aici, ne place zona. In China, eu nu am ajuns niciodata, sint 13 ore de mers cu avionul si am fobie. Dar avem internet si vorbim asa cu rudele", a afirmat zimbind Roxana. Pentru a-si putea duce linistit viata, chinezul este nevoit uneori sa se certe cu vecinii. Daca pina acum au mai existat neintelegeri pentru ca vecinii i-ar fi aruncat gunoaie in gradina sau i-ar fi furat animalele, vinerea trecuta a fost pentru prima data cind barbatul a luat bataie. „I-a spus unui vecin sa mearga la toaleta barului, nu sa isi faca nevoile in fata curtii noastre, si, pentru ca vecinul era baut, s-a intors si i-a dat un pumn sotului meu. Noi atunci am sunat la 112, sotul are o arma cu capse pe care o detine legal si a scos-o. Pentru ca vecinul nu se potolea, si-a mai adus si frati cu el, sotul a tras un foc in aer. A venit imediat si Politia si ne-am dus la sediu, am depus plingere, asteptam si certificatul de la Institutul de Medicina Legala", a povestit Roxana. „Zilele urmatoare, el cu cutitul la el in sat", a spus si chinezul, incercind sa explice ca vecinul sau a umblat prin sat cu cutitul la el dupa incident. „Eu nu place, cert. Eu vreau liniste. Eu rusine, cert", mai spune chinezul. Desi a avut conflicte cu vecinii, iar uneori i s-a mai spus ca e un ofiter sub acoperire, barbatul nu regreta drumul ales. Spune ca e fericit in Romania si ne arata pe indelete gospodaria sa, rizind de fazanii carora le-a pus ochelari, ca sa nu se mai ciupeasca unii pe altii. „Mie place Romania, cert!", ride el bucuros, printre fazani si gaini.

Comentarii