Pretul gigacaloriei va exploda

sâmbătă, 03 septembrie 2011, 15:49
3 MIN
 Pretul gigacaloriei va exploda

Primaria cauta pe ultima suta de metri solutii pentru a evita facturi de infarct la incalzire in aceasta iarna. Cu haldele de carbune goale, cu pacura consumata anii trecuti inca neplatita si cu amenintarea constanta a debransarii termocentralei de la alimentarea cu gaz, municipalitatea isi pune toate sperantele intr-un investitor care sa-si asume conducerea CET in acest sezon rece. „Facem tot posibilul pentru a depasi cu bine aceasta iarna. Situatia este dramatica in toata tara. Pretul gigacaloriei va exploda la nivel national. La Bucuresti se va dubla. Capitala tarii, cu un buget anual de un miliard de euro si care produce 15% din PIB-ul tarii, nu poate sustine financiar pretul actual al gigacaloriei. Si la noi va creste tariful. Nu stim deocamdata cu cit, dar sigur va creste", a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Primaria cumpara apa calda in fiecare zi

Municipalitatea a virat ieri catre Romgaz 400.000 lei, in contul datoriilor curente la gaz. Suma reprezinta doar echivalentul consumului pe o zi si jumatate al CET. Practic, Primaria a mai cumparat doua zile de liniste, in care va curge apa calda. „Luni ar trebui sa vina cele 4 milioane lei pe care ni le datoreaza Guvernul drept subventii la combustibil. Banii acestia inca intirzie, desi au fost aprobati si s-a publicat si in Monitorul Oficial", a spus primarul. Sumele venite de la Guvern nu vor acoperi insa nici macar 10% din datoriile CET catre furnizorii de gaz. Astfel, Romgaz asteapta sa i se plateasca peste 42 milioane lei, E.ON Gaz ar trebui sa primeasca alte 4 milioane lei, iar datoriile catre Transgaz se ridica la 700.000 lei.

Primarul Nichita a precizat ieri ca a solicitat directorului economic al municipalitatii, Victorel Lupu, sa prezinte posibilitatile de taiere a unor sume de la diverse capitole ale bugetului pentru a fi dirijate catre pregatirile de iarna. Reduceri de bugete au suferit deja regiile si societatile din subordinea Primariei. Totodata, au fost aminate investitiile in reabilitarea scolilor si spitalelor. „E o masura dureroasa, dar nu avem de ales. Am aminat investitii importante pentru a mentine functionalitatea orasului. Lucram acum la simulari si calcule, dar avem de ales. Ori cheltuim tot bugetul Iasului pentru incalzire, ori mentinem orasul functional", a spus Nichita. Primarul a refuzat sa faca o estimare a pretului gigacaloriei la iarna. Nichita a mentionat doar ca un operator privat, care sa vina cu propriul combustibil, si restructurarea personalului angajat la CET ar putea limita cresterea pretului la gigacalorie. Primarul a adaugat totodata ca municipalitatea intentioneaza sa mentina nivelul actual al subventiilor sale la pretul gigacaloriei, de 59 de lei, ramimind ca la populatie sa se adauge doar subventia Guvernului, care nu va mai veni. Producerea pe gaz metan a unei gigacalorii costa in acest moment 420 lei, pretul de livrare la populatie fiind insa de doar 185 lei. Practic, pentru fiecare gigacalorie produsa si vinduta populatiei ramin 176 lei neplatiti. Odata cu preluarea de catre municipalitate a serviciului de termoficare, diferenta intre costul gigacaloriei si pretul acesteia nu mai poate fi trecut ca pierdere in seama CET. „Este o situatie pe care nu ne-o permitem. Tocmai de aceea grabim cit se poate concesionarea serviciului catre un operator privat. Daca acesta va produce pe carbune, lucrurile vor sta altfel", a incheiat Nichita.

 

Comentarii