Preturile pe piata constructiilor scad, pretul Centrului Expozitional se umfla

vineri, 10 septembrie 2010, 12:40
3 MIN
 Preturile pe piata constructiilor scad, pretul Centrului Expozitional se umfla

Centrul Expozitional Moldova va putea fi comparat cu piramidele din Egipt in ce priveste costurile si durata de executie. Cel putin aceasta pare a fi concluzia dupa sedinta de ieri la care au participat reprezentantii Consiliului Judetean si Primariei, ca beneficiari ai acestui proiect, constructorilor si proiectantilor. La finalul acesteia, cei prezenti au refuzat sa ofere declaratii presei. "S-ar parea ca este vorba despre prelungirea termenului de finalizare si despre suplimentarea sumei de bani, dar nu s-a stabilit nimic clar. Luni va mai fi o sedinta, si atunci se va stabili exact. Va rog sa vorbiti mai multe cu domnul Simirad", a spus viceprimarul Romeo Olteanu.

Nu scumpire, ci suplimentare

Cel mai probabil, CJ va suplimenta contractul pentru acest proiect cu aproximativ 10% din totalul valorii proiectului, de 8,4 milioane de euro, fara TVA. Procentul a fost avansat chiar de Constantin Simirad, seful CJ. "Lucrarea a fost inceputa fara a avea proiect. Normativul de materiale nu era suficient. Intre timp s-a modificat si pretul la materiale. Probabil vom majora suma cu 5-10%, cam asa", a declarat Constantin Simirad. Dan Berinde, administratorul SC Conest SA, antreprenorul general al lucrarii, sustine ca nu este vorba despre banii pentru materiale, ci de plata pentru lucrarile suplimentare. Acesta a adaugat ca la mijlocul saptaminii viitoare va fi stabilita suma exacta. "Proiectul a fost elaborat in urma cu trei ani. Pe parcurs s-au constatat anumite abateri. Acum se afla in faza finala, e aproape gata. Sper ca in toamna sa se termine. Trebuie facute deconturile. Este vorba despre o suplimentare. Contractul in sine prevede maniera de finantare a proiectului initial si cea de dupa inceperea lucrarilor. Acum se fac dimensionarile. Pina acum nu s-a facut nici o suplimentare financiara. Trebuie sa dimensionam corect suplimentarea", a explicat Dan Berinde.

Intirzieri peste intirzieri

Prima licitatie pentru executia acestui proiect, care trebuia finalizat prin Programul Phare 2004, a avut loc in 2006. Initial, cistigatoare a fost declarata firma portugheza OPCA, dar Delegatia Comisiei Europene a decis anularea primei licitatii, ca urmare a aparitiei in mass-media a informatiilor cu privire la cistigatorii acesteia. La urmatoarea licitatie, consortiul SC Conest SA – SC Constructii Nova Construct SA a fost declarat cistigator. In ianuarie 2008, Lucian Flaiser, pe atunci presedinte al CJ, spunea ca lucrarea trebuie sa se finalizeze in 18 luni. Ulterior, termenul a fost prelungit pina pe 1 iulie 2010. Constructorii au solicitat prelungirea termenului de executie cu inca trei luni din cauza unor lucrari suplimentare neprevazute. Ministerul Dezvoltarii a aprobat cererea de prelungire pina pe 18 octombrie. De-a lungul timpului, motivele invocate pentru intirziere si pentru costurile majorate au fost numeroase. Astfel, s-a vorbit despre descoperirea la saparea fundatiei a unui depozit de zgura de la fostul CUG, descoperire care a necesitat sapaturi mai adinci si materiale mai multe pentru stabilizarea fundatiei. Totodata, lucrarile ar fi avut de suferit si din cauza vremii, ploile inundind fundatia. Calitatea slaba a proiectului tehnic inclus in documentatia de licitatie, procedura organizata de Ministerul Dezvoltarii, omisiunile complete si subevaluarea cantitatilor in articolele din listele de cantitati de lucrari, dar si intrarea in insolventa a SC Constructii Nova Construct SA au fost alte motive invocate pentru intirzierea lucrarilor. La sedinta Guvernului din luna martie, eveniment care a avut loc la Iasi, CJ a solicitat aproximativ 1,8 milioane de euro pentru acest proiect. De la Bucuresti insa nu a mai venit nici un ban.

Cum va arata Centrul?

Centrul Expozitional, care se afla pe platforma Fortus, in apropierea Parcului Tehnologic Tehnopolis, va fi structurat in trei corpuri distincte. La demisol va fi un spatiu rezervat parcarilor. Imobilul va avea 5.400 de metri patrati pentru tirguri, 640 de metri patrati pentru sali de conferinte si 60 de metri patrati pentru firmele care ar urma sa functioneze in cadrul acestuia. Spatiul expozitional va fi pe nivelurile I si II ale Corpului A, in corpul B va fi, de asemenea, spatiu expozitional (la nivelul etajului I), dar si spatiu administrativ, iar corpul C va include un amfiteatru si spatii administrative. Constructia propriu-zisa va avea 6.000 de metri patrati. Potrivit proiectului, vor mai exista 5 sali de conferinte complet echipate, 3 spatii pentru incubator de afaceri, precum si 145 de locuri de parcare. Investitia are o valoare totala de 10 milioane de euro, din care 5 milioane de euro reprezinta fonduri Phare, 1,67 milioane de euro contributia Ministerului Dezvoltarii, 1,72 milioane de euro contributia CJ si CL, la care se adauga 1,6 milioane de euro, fara TVA.

Comentarii