Primaria ieseana, prinsa in off-side de Uniunea Europeana

Subtitlu

vineri, 11 decembrie 2009, 12:37
3 MIN
 Primaria ieseana, prinsa in off-side de Uniunea Europeana

Sefii Primariei trebuie sa gaseasca solutii pentru salvarea a aproape o suta milioane euro. Atit risca sa piarda iesenii daca Uniunea Europeana nu se va convinge ca Iasul poate deveni un adevarat pol regional, pentru dezvoltarea intregii Zone Metropolitane. Conditia a fost stipulata clar la ultima intilnire cu reprezentantii Uniunii Europene. Municipalitatea are termen ca pina in luna martie sa identifice proiecte care sa conduca la dezvoltarea intregii regiuni. Aceste proiecte urmeaza sa fie incluse in Planul Integrat de Dezvoltare al Polului de Crestere Iasi (PIDPCI).

Doua variante

Fara aceste proiecte si doar cu investitii in infrastructura din municipiu, Iasul risca sa ajunga din pol de crestere in pol de dezvoltare. Dincolo de diferenta de denumire, in bani schimbarea inseamna reducerea sumei alocate Iasului de la 114 milioane euro fonduri nerambursabile, la doar 22 milioane euro. "S-a facut o analiza a tuturor documentatiilor polilor de crestere. Planul nostru de dezvoltare este primul depus si cel mai complet. Putem deja sa depunem cereri de finantare pe fiecare proiect. Vom avea nevoie insa si de proiecte de dezvoltare regionala. Va trebui ca impreuna cu Camera de Comert, cu organizatiile neguvernamentale, cu universitatile sa identificam proiecte comune pe care trebuie sa le punem in fapt", a precizat primarul Gheorghe Nichita.

Concret, municipalitatea are acum doua variante. O varianta ar fi sa identifice pina in luna martie o serie de proiecte care sa poata fi puse in practica pina in 2015. Ideal ar fi sa se identifice si surse de finantare pentru aceste proiecte, altele decit axa I din Programul Operational Regional, alocata finantarii polilor de crestere. In cazul in care se identifica astfel de proiecte, prioritatile din PIDPC ramin neschimbate si cele 114 milioane euro se vor duce spre opt investitii majore. Daca pentru proiectele regionale gasite nu se identifica si sursele de finantare, atunci municipalitatea va trebui sa le faca loc intre cele opt prioritati. Practic, va trebui sa se renunte la unul sau mai multe proiecte pentru a demonstra cu investitii rolul de dezvoltare regionala pe care si l-a asumat municipiul. "Pe cei de la Uniunea Europeana nu ii intereseaza de unde aducem banii, dar ei vor sa vada ca ne implicam si noi. Putem gasi alte surse europene pentru finantarea acestor proiecte, surse guvernamentale sau de la bugetul local. Important este sa avem proiecte care sa conduca la o dezvoltare regionala. Daca gasim alte surse de finantare, putem cheltui fondurile de pe axa I pe proiectele mari de infrastructura prioritare in PIDPC", a afirmat Cosmin Coman, seful Directiei de Programe si Servicii pentru Comunitate.

Cele mai importante proiecte

Conform reprezentantilor Uniunii Europene, proiectele de dezvoltare regionala trebuie sa abordeze teme precum turismul, valorificarea resurselor din mediul rural, crearea de parteneriate cu centrele de cercetare si inventica pentru a dezvolta incubatoare de afaceri in domenii profitabile. Pina in luna martie insa, municipalitatea este in grafic. Sefii Primariei sustin ca saptamina viitoare vor depune la Agentia Regionala de Dezvoltare Nord-Est primul proiect din PIDPC. Proiectul de realizare a pasarelei Octav Bancila si modernizarea a noua strazi a fost evaluat la 20 milioane euro si are o durata estimata de executie de 36 de luni. Autogara, modernizarea mai multor strazi, pasajul subteran de la Fundatie, regenerarea urbana a zonei Cuza Voda – Bas Ceaus, Centrul Tehnologic Regional sint proiecte prioritare in acest moment pentru a obtine finantare pe axa I din Programul Operational Regional. In PIDPCI sint cuprinse acum 55 de proiecte, cu o valoare totala de 780 milioane euro.

Comentarii