Primul bloc fara rau-platnici la apa

marți, 29 aprilie 2008, 22:47
4 MIN
 Primul bloc fara rau-platnici la apa

Administratorul unui imobil a gasit o solutie pentru ca din cauza rau-platnicilor sa nu ramina fara apa rece toti locatarii. La una din scarile blocului C3 din Alexandru, apa rece este facturata la nivel individual. Administratorul Valeriu Rudolf sustine ca are o sentinta judecatoreasca prin care RAJAC este obligata sa factureze serviciile individual, si nu la nivel de asociatie.

De partea cealalta, oficialii regiei, sub paravanul unor articole de lege, sustin ca facturarea nu se poate face individual. Cu toate acestea, in orase ca Bacau, Botosani, Vaslui, sau chiar la Pascani, facturarea apei reci se face individual.

"Am posibilitatea ca de pe casa scarii sa opresc furnizarea apei"

Facturarea individuala a serviciilor RAJAC reprezinta un subiect fierbinte de discutii intre reprezentantii asociatiilor de proprietari si cei ai regiei. Cu toate ca multe asociatii doresc sa treaca la un sistem individual de facturare, oficialii RAJAC, resping vehement aceasta varianta. Motivul il reprezinta pierderile din condominiu care ar trebui suportate de catre furnizorul de apa, si nu de catre locatari. Situatia este diferita insa la blocul C3, scara C, din Piata Voievozilor.

Administratorul Valeriu Rudolf a dat in judecata regia de apa si sustine ca a obtinut o hotarire judecatoreasca in favoarea locatarilor. "Noi ne judecam din 2002 cu RAJAC. I-am dat in judecata, am cistigat, ei au contestat. Am continuat seria de procese. Ultima data, instanta a hotarit ca noi, ca asociatie, nu putem cere facturarea individuala a locatarilor, dar acestia da", a declarat Rudolf. Acesta a afirmat ca a inceput demersurile pentru trecerea la o facturare individuala a consumurilor de apa rece inca din anul 2001.

Practic, mai intii au fost scoase instalatiile de apa pe casa scarii, dupa care au fost montate apometre la intrarea in fiecare locuinta. "Noi am vrut demult sa renuntam la acest sistem de facturare, la comun. Am vorbit la RAJAC si prin 2001 ni s-a spus ca s-ar putea sa rezolvam problema daca respectam acesti pasi. Dupa ce am facut si asta, cei de la RAJAC au zis ca tot nu se poate trece la facturarea individuala, si atunci am fost nevoiti sa-i dam in judecata", a explicat administratorul blocului C3.

Valeriu Rudolf a precizat ca trecerea la facturarea individuala a fost ceruta de catre locatari, care erau nemultumiti ca ramineau fara apa din cauza rau-platnicilor. In prezent, cine nu isi achita datoriile ramine fara apa rece, fara ca ceilalti locatari sa mai fie afectati. "Locatarilor care nu platesc li se taie apa. Am posibilitatea ca de pe casa scarii sa opresc furnizarea apei si sa golesc instalatia pentru locuinta respectiva. Pe de alta parte, inainte eram pusi sa platim si pierderile care nu ne apartineau, ceea ce nu este normal. Masuratorile sint aceleasi peste tot si am vrut sa platim numai cit consumam, nu cit vor altii", a adaugat Rudolf.

Seful RAJAC: "Pierderile din condominiu nu ne apartin"

Conducerea RAJAC contesta insa cele afirmate de catre administratorul blocului C3. Mai exact, oficialii regiei sustin ca, in problema facturarii individuale, au cerut lamuriri suplimentare de la Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC). Astfel, in raspunsul primit este specificat ca "solicitarile pentru trecerea la facturarea individuala in interiorul condominiilor excede legislatia in vigoare si nu poate crea nici un fel de obligatii sau raspunderi privind o astfel de implementare".

Concret, conform ANRSC, "facturarea consumurilor de apa trebuie sa se faca la nivelul asociatiilor de proprietari sau locatari". "Noi sintem administratori de domeniu public. Mai departe este administratie de cladiri, unde nu ne amestecam noi. Nu este adevarat ca exista o sentinta care sa ne oblige sa trecem la facturare individuala, pentru ca noi am facut contestatie. Este in afara cadrului legal. Noi ar trebui sa preluam piederile din condominiu, care nu ne apartin", argumenteaza Ioan Toma, directorul RAJAC.

La Pascani, facturarea individuala este regula

Cu toate acestea, in orase ca Bacau, Vaslui, Pascani sau Botosani, locatarii care au montate apometre sint facturati individual. Dumitru Pantazi, viceprimarul municipiului Pascani, a mentionat ca s-a trecut la facturarea individuala de anul trecut. "Era o continua disputa intre cetateni si furnizorul de apa pe aceasta tema, asa ca am dat o hotarire de consiliu local prin care cei care au montate apometre sa fie facturati individual", a declarat Pantazi.

Edilul a explicat si metoda prin care sint repartizate pierderile. Astfel, daca diferenta intre contorul de pe scara si cel inregistrat de apometrele locatarilor reprezinta maximum 5% din factura totala, piederile sint suportate de catre locatari. "In caz contrar, cautam sa vedem unde a aparut problema si cine se face vinovat plateste. Pot sa plateasca atit locatarii, cit si furnizorul de apa, in functie de ceea ce se constata", a adaugat Pantazi.

Toma respinge insa aplicarea acestui sistem. "Vorbim de orase mici. In toate orasele mari, facturarea se face la nivel de asociatie de proprietari, conform legislatiei in vigoare. In orase ca Botosani sau Pascani, furnizorul de apa se confrunta cu mari probleme financiare tocmai din acest motiv. Practic, problemele de la asociatie au fost pasate operatorului de apa, ceea ce nu este normal", a punctat Toma.

Comentarii