Proces cu scintei intre patru politisti si un avocat

Subtitlu

vineri, 20 februarie 2009, 22:48
5 MIN
 Proces cu scintei intre patru politisti si un avocat

Desi pina acum doua instante au decis scoaterea de sub urmarire penala a politistilor, in urma unei a treia plingeri a avocatei, tot la Tribunal, totul s-a intors cu 180 de grade. 

Patru lucratori ai Sectiei II Pacurari, printre care si Tiberiu Tigita, cel care a fost numit de doua ori (in 2006 si 2007) "Politistul Anului in Romania", vor fi judecati pentru abuz in serviciu, dupa sase ani in care s-au judecat cu o avocata, cu fratele acesteia si cu un prieten al lor.

Avocata Luminita Chiriac sustine ca ea, fratele ei, – Vasile Sorin -, precum si prietenul acestuia, Gabriel Dobosanu, ar fi avut parte de un tratament abuziv din partea politistilor de la Sectia II. Interesant este ca doua instante au dat anterior sentinte favorabile oamenilor legii, iar o a treia a schimbat cursul procesului cu 180 de grade.

Varianta tinerilor

In seara zilei de 12 aprilie 2003, Vasile Chiriac si Gabriel Dobosanu se aflau pe strada Munteni, in zona Piata Pacurari. O patrula de politie i-a oprit si a incercat sa ii legitimeze. Politistii au afirmat ca tinerii nu au vrut sa se legitimeze.

Potrivit politistilor, Vasile Chiriac s-ar fi aflat in stare de ebrietate si ar fi tulburat linistea publica, motiv pentru care cei doi tineri au fost dusi la sectie, pentru legitimare. De cealalta parte, Vasile Chiriac si Gabriel Dobosanu spun ca s-au legitimat si ca au fost dusi cu forta la sectie. In acelasi timp, reclamantii au mentionat in fata magistratilor ca, pe drumul catre sectie, au sunat-o pe avocata, pentru a-i reprezenta, chemind-o in locul in care aveau sa fie dusi.

Tinerii au afirmat ca, la sectie, ar fi fost dusi in birouri separate pentru a li se lua declaratii si, aici, Vasile Chiriac ar fi fost incatusat si batut "cu palma si cu bastonul din dotare", pentru ca nu ar fi vrut sa scrie o declaratie, "dupa dictare", prin care sa spuna ca nu s-a legitimat.

Odata ajunsa la Sectia II, pentru a-si apara fratele si pe prietenul acestuia, Luminita Chiriac ar fi prezentat si o imputernicire avocatiala, care insa i-ar fi fost rupta chiar de catre Tiberiu Tigita. Reclamantii au mai sustinut in fata procurorilor si a judecatorilor ca, pe linga Tigita, si agentii Adrian Lazar, Alin Constantin Corneanu si Neculai Cioata, din cadrul aceleiasi sectii, ar fi comis abuz in serviciu, prin incatusare si retinere nelegala.

Dupa incident, reclamantii spun ca au mers la Parchet, unde l-au informat telefonic pe procurorul de serviciu despre cele intimplate. Apoi, cei trei sustin ca s-au dus la spital, pentru constatarea leziunilor suferite de Vasile Chiriac, acesta primind un certificat prin care se arata ca are nevoie de 4-5 zile de ingrijiri medicale.

Politistii: "Ce sa facem? Sa ne bata betivii pe strada?"

Politistii se arata insa stupefiati de declaratiile acuzatorilor. Ei sustin ca, din contra, cei doi tineri au fost foarte recalcitranti, si acesta e motivul pentru care Vasile Chiriac a fost incatusat. "Nu au vrut sa se legitimeze. Vasile Chiriac a fost gasit cu o alcoolemie de 2,68 la mie. Pe linga asta, era si foarte recalcitrant. De asta a si fost incatusat. Ca politist, trebuie sa fii ferm. Ce sa facem altceva? Sa ne bata betivii pe strada? Certificatul medical i-a fost acordat pentru urmele lasate de catuse, pentru ca s-a aruncat pe jos, prin sectie, facea efectiv spume la gura, vroia sa se dea cu capul de geam. Avocata a mai zis ca eu i-as fi rupt imputernicirea. Care imputernicire, ca nici nu ar fi avut timpul necesar sa intocmeasca un astfel de document?", a precizat ieri Tiberiu Tigita.

Pe de alta parte, in ciuda faptului ca au facut plingeri penale pe numele celor patru politisti, fratii Chiriac si Dobosanu nu au reusit pina acum sa-i convinga pe magistrati. Totusi, in urma unei a treia plingeri, depuse la Tribunalul Iasi, acestia au avut cistig de cauza, judecatorii anulind decizia de scoatere de sub urmarire penala data anterior.

In plus, magistratii au hotarit inceperea procesului penal impotriva politistilor, primul termen fiind stabilit pentru 17 martie 2009. "Aceasta este o solutie de mult asteptata. Din 2003 ne tot judecam, iar plingerea noastra a tot fost infirmata nejustificat de catre procurori. Eu cred ca acest proces se va finaliza in mod favorabil pentru noi. Din 2003, noi am adus la cunostinta reprezentantilor IPJ si ai Ministerului de Interne ce s-a intimplat, si s-a facut o ancheta interna, dar una superficiala. In orice caz, noi vom cere despagubiri atit de la politistii implicati, cit si de la IPJ", a declarat ieri Luminita Chiriac, avocata in cadrul Baroului Iasi.

"Mi-am facut datoria"

Unul dintre politistii vizati, Tiberiu Tigita, este de parere ca sentinta data de judecatorii ultimei instante e gresita. "E ceva putred la mijloc. Sint un politist care isi face datoria si sint profund nemultumit de aceasta decizie. Aceeasi instanta a respins de doua ori plingerile lor. Nu inteleg ce s-a intimplat intre timp, deoarece la dosar nu au aparut probe noi. Sase ani la rind am fost hartuiti si purtati prin instante de femeia asta, care vrea numai bani. E dreptul ei sa ceara daune. Insa cred ca asta se intimpla si pentru ca nu este foarte cunoscuta ca avocat. Sint afectat psihic, profesional si pe plan familial. Mi-am facut datoria. E inadmisibil ca un judecator sa dea o astfel de sentinta. Oricum, nu e nici o sansa sa pierd acest proces. Voi merge la psiholog, pentru ca nu mai rezist. Din cauza acestei situatii, nu am putut deveni al treilea an la rind «Politistul Anului». Acum actionez timorat cind sint pe strada. Oricum, am de gind sa merg pina la Haga, daca e necesar", a spus Tigita.

Parerea acestuia e sustinuta si de avocata celor patru politisti, Isabella Galan-Brinzanu: "Ramin la parerea ca e nepotrivit ca, dupa sase ani, sa se dea o astfel de sentinta, cind sintem cu aceeasi problema, pentru a treia oara, la aceeasi instanta. Oricum, am certitudinea ca se va ajunge la achitarea clientilor mei."

Comentarii