Profesori pusi sa aduca inapoi de acasa zeci de milioane, din vina sefilor lor

joi, 14 septembrie 2006, 08:21
4 MIN
 Profesori pusi sa aduca inapoi de acasa zeci de milioane, din vina sefilor lor

23 de profesori ai Scolii Speciale „Constantin Paunescu” s-au trezit ca trebuie sa dea statului inapoi o parte din salariile pe ultimii trei ani. Practic, sumele reprezinta sporurile de care acestia au beneficiat pentru ca au lucrat cu elevii infectati cu HIV. Serviciul de Audit al Consiliului Judetean (CJ) a constatat, in urma unui control, ca dascalii au primit ilegal suplimentul salarial, iar banii trebuie returnati pina la sfirsitul anului, potrivit conducerii scolii. Vestea i-a naucit pe dascali, care si asa reincep scoala cu buzunarele goale. Disperati, unii dintre ei au inceput sa se imprumute la banci.
„Am predat acolo datorita sporurilor”
„Mi se pare inuman sa scoatem atitia bani din buzunar, acum, la atitia ani dupa ce am primit acest spor”, s-a aratat nemultumita una dintre profesoarele de la „Paunescu”. „Ma simt inselata. Eu am ramas sa predau la aceste clase cu HIV tocmai datorita sporurilor. Am cistigat in ultimii ani doua concursuri de titularizare prima pe lista. As fi dat oricind un nou examen pentru alt post. E ca si cum un patron te angajeaza, te plateste trei ani cu zece milioane pe luna, apoi iti spune sa dai inapoi jumatate din suma, ca doar cinci milioane meritai. E corect asa?”, a spus revoltat un alt cadru didactic din scoala. In situatia de a inapoia banii primiti din sporuri se afla 23 de profesori de la „Paunescu”. Acestia au primit vestea ca trebuie sa scoata peste noapte milioane bune din buzunar dupa un control al Serviciului de Audit din cadrul CJ, desfasurat anul trecut. „Atunci s-a constatat ca unitatea scolara, care a primit consultanta juridica de la ISJ, acorda de ani de zile un spor de periculozitate profesorilor care lucreaza cu copiii infectati cu HIV. Potrivit legii insa, acest spor se acorda numai cadrelor din unitatile spitalicesti, care lucreaza direct cu seringi sau alte instrumente care intra in contact cu acesti bolnavi”, a precizat Constantin Iancu, din cadrul Serviciul Audit al CJ.
ISJ: Nu noi am dat aprobare
Juristii ISJ spun ca sporul de 15% pentru conditii periculoase a fost acordat celor 23 de dascali de catre unitatea scolara inca din 1997. „Noi nu le-am dat nici un fel de aprobare pentru acordarea acestui spor. Doar am recomandat directorului de la «Paunescu» de la acea data ca, pentru acordarea sporului, sa obtina avize de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) si de la Directia de Sanatate Publica (DSP). Daca ITM a trimis un aviz de principiu, DSP nu a oferit niciodata nici un raspuns. Insa scoala a considerat ca trebuie sa acorde sporul oricum. Este responsabilitatea scolii”, a spus Mihai Crauciuc, juristul ISJ. Raportul Auditului, CJ i-a indicat insa ca principali vinovati de nerespectarea legislatiei pe actualul director al scolii „Paunescu”, Sorin Danila, si contabila-sefa Mariana Costea, cei care au semnat in ultimii ani statele de plata, cu sporul ilegal, ale profesorilor. „Hotarirea de acordare a acestui spor fusese luata inainte de a ajunge eu la conducerea scolii. Eu nu am facut decit sa continui sa dau acesti bani”, a spus Sorin Danila, directorul scolii. Juristul ISJ, Mihai Crauciuc, spune ca scoala a fost obligata practic sa le ofere profesorilor sporul de 15% pentru ca altfel acestia refuzau sa mai intre la orele elevilor infectati cu HIV. „Eu consider ca munca lor cu acesti copii este periculoasa si chiar merita acest spor”, a spus Crauciuc. O alta parere are insa Lucian Flaiser, seful CJ. „Daca nu am acordat acest spor de lucru cu infectatii cu HIV angajatilor de la Centrul Gulliver, de ce am acorda sporul profesorilor de la «Paunescu»? Si Directia de Finante s-a pronuntat ca sporul este ilegal, deci banii au fost acordati ilegal”, a spus ieri Lucian Flaiser.
Daca nu platesc, li se vor opri bani din salariu
Acum, dupa o vancata de trei luni de zile in care nu au mai primit nici un ban, cei 23 de profesori trebuie sa returneze CJ in total 233 de milioane de lei, reprezentind contravaloarea sporurilor acordate in ultimii trei ani. „Legea prevede ca restul sumelor, obtinute dinainte de 2003, se prescriu”, a spus Constantin Iancu. Fiecare dintre profesorii vizati are de inapoiat intre 6 si 22 de milioane de lei, in functie de salariul primit in ultimii trei ani. „Pina pe 15 octombrie, scoala trebuie sa ne prezinte angajamentele de plata ale dascalilor. Acestia trebuie sa inceapa procedurile de returnare a sumelor pina pe 31 decembrie. In caz contrar se va proceda la oprirea banilor direct din salariu”, a spus Flaiser, adaugind ca CJ este dispus sa faca si concesii. Mai exact, dupa cum spune secretarul general al CJ, Ion Serbina, CJ poate sa le ofere dascalilor posibilitatea de a inapoia sumele de bani esalonat pe o perioada de maxim trei ani, cit este perioada de prescriere. „Noi sintem dispusi sa facem tot posibilul de a rezolva situatia pe cale amiabila. Vom cauta cea mai buna solutie pentru a returna acesti bani. Insa nu s-a luat inca o decizie”, a spus directorul scolii, Sorin Danila. Profesorii spun insa ca directorul le-a impus deja sa semneze angajamente de plata prin care se obliga sa dea toti banii odata, pina la 31 decembrie 2006. Dascalii sint acum speriati. Unii se gindesc chiar sa imprumute bani de la banca, numai sa nu ajunga in situatia de a li se opri din salariu toata suma in urmatoarele luni.

Comentarii