Profesorii ieseni le-au luat pe sus pe autoarele noii Gramatici a Academiei

sâmbătă, 25 februarie 2006, 01:14
3 MIN
 Profesorii ieseni le-au luat pe sus pe autoarele noii Gramatici a Academiei

In timp ce lingvistele Rodica Zafiu si Andra Vasilescu isi tineau calm discursurile despre noul tratat al Academiei, de care profesorii de romana ar trebui sa tina cont in predare, dascalii din sala de festivitati luau atitudine. „Au venit sa ne impuna punctul lor de vedere. Este nedemocratic”, a afirmat la rindul lui Romel Moga, profesor de romana la „Negruzzi”.
Lansata pe 16 februarie la Bucuresti, noua „Gramatica” are doua volume, care totalizeaza 1700 de pagini. Autorii „gramaticii noi” sint 20 de specialisti de la Institutul de Lingvistica „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Romane. Aparuta la 43 de ani de la ultima editie, noua „Gramatica” este bazata pe limba vorbita in fiecare zi, nu pe cea folosita in cartile de literatura. „Se regasesc exemple cu texte din talk-show-uri, ziare sau autori contemporani, precum Mircea Cartarescu”, a exemplificat Andra Vasilescu, una dintre autoarele volumelor. In cea mai noua editie a Gramaticii Academiei apar termeni noi precum „grupuri sintactice”, in care se studiaza vechile componente ale morfologiei – verbul, adjectivul, interjectia, prepozitia. In cazul verbului, noua „Gramatica” distinge zece conjugari in loc de patru. GALR numeste, de asemenea, mai multe tipuri de complemente. Astfel, complementul indirect in acuzativ – „cu Ioana” din „M-am intilnit cu Ioana” devine complement prepozitional. Cei peste 100 de dascali de limba romana adunati ieri in sala de festivitati a Colegiului de Arta nu au asteptat prea mult ca sa-si exprime indignarea fata de toate aceste noutati. Imediat ce Rodica Zafiu si Andra Vasilescu, doua dintre autoarele noilor volume GALR, si-au terminat discursurile laudative la adresa tratatului, dascalii le-au asaltat cu intrebari si critici.
„E greu de aplicat asa ceva la clasa”
„Poate ar fi fost elegant ca in colectivul de autori sa se regaseasca macar un reprezentant al altor centre universitare. Acesta este un aspect nedemocratic al conceperii acestui tratat”, le-a atras atentia celor doua autoare profesorul Romel Moga, de la „Negruzzi”, adaugind ca „cele doua autoare au venit la Iasi sa ne convinga de punctul lor de vedere”. „Gramatica noastra nu este mai buna decit altele, nu ne face pe noi mai destepte. Este un tratat la care, e adevarat, a lucrat un grup de specialisti, dar pe ceilalti ii avem citati la bibliografie”, a replicat Andra Vasilescu, spunind ca la capitolul despre pronume a folosit, de exemplu, lucrari ale profesorului iesean Dumitru Irimia. „Am luat definitia acestuia si am adaptat-o viziunii mele personale”, a completat Vasilescu. Cind a venit vorba de introducerea unor elemente din noua „Gramatica” in manuale, profesorii s-au revoltat din nou. „E greu de aplicat asa ceva la clasa. Este nevoie de cel putin 2-3 ani pentru asimilarea cunostintelor”, a spus Livia Ciuperca, profesoara la Liceul „Alecsandri”. „Nici nu intentionam introducerea acestor reguli in scoala. Se va lua doar ce este mai important”, i-a raspuns Rodica Zafiu profesoarei.
„Din epoca medievala s-a renuntat la scrierea continua”
Pretul celor doua volume ale „Gramaticii” noi a fost un alt motiv de nemultumire. „Nu ne permitem sa dam 600.000 de lei pe aceste carti. Poate ar trebui ca ISJ sa achizitioneze cite un exemplar la bibliotecile scolilor”, a propus profesoara Ciuperca. Discursurile profesorilor pe tema „noii gramatici” au fost intrerupte ieri de protestul unui dascal de la „Bancila” la adresa noului DOOM 2. „Prin regulile impuse de acest dictionar ortografic, se ignora faptul ca unitatea functionala a lexicologiei este cuvintul, iar cuvintele, in vremurile noastre, se scriu separate prin blancuri, renuntindu-se inca din epoca medievala la scrierea continua. Cu ce ar fi mai putin justificata ideea de a scrie legat «ooaie», «unnas» sau «niciunnas»?”, a spus profesorul Ioan Raducea in protestul sau. Acesta nu a apucat insa sa-si expuna tot discursul, fiind intrerupt de sefa ISJ, Camelia Gavrila. „Va rugam frumos…Stiti la ce eveniment va aflati? Nu are nici o legatura cu DOOM 2”, i-a taiat-o scurt Gavrila profesorului nevoit sa se retraga. Disputele pe tema noii gramatici nu s-au incheiat ieri nici dupa trei ore. Profesorii vor discuta elementele din tratatul Academiei la cercurile pedagogice.

Comentarii