Proiecte de 111 milioane de euro

Subtitlu

duminică, 19 februarie 2012, 12:20
5 MIN
 Proiecte de 111 milioane de euro

Sefii Primariei au tras linie in ceea ce priveste alocarile de fonduri pentru polul de crestere Iasi. Ieri a fost ultima zi in care se puteau depune proiecte pe aceasta axa a Programului Operational Regional. Municipalitatea a depus 16 proiecte, din care pentru patru exista deja constructori selectati. Valoarea totala a acestora este de aproape 210 milioane de euro. La alte doua proiecte propuse pentru finantare europeana, evaluate la 40 de milioane de euro, s-a renuntat. "Sintem primii din tara la numarul de proiecte depuse pe lista principala. Sintem primii intre polii de crestere si la numarul de proiecte aflate in implementare, dar si singurii care au depus proiecte pentru lista de rezerva. Ceilalti poli nu au depus nici proiectele de pe lista principala. Spera sa mai obtina un nou termen", s-a laudat primarul Gheorghe Nichita. Totusi, Timisoara depusese proiecte pentru 96% din suma alocata inca de la jumatatea anului trecut. Este adevarat ca suma alocata pentru orasul de pe Bega este mai mica, 70 de milioane de euro, cu 41 de milioane de euro mai putin decit are Iasul.

Patru santiere deschise

Proiectele depuse de polul de crestere Iasi se impart in doua categorii. Un numar de 11 documentatii fac parte din lista principala si beneficiaza sigur de finantare. Alte cinci proiecte fac parte din lista de rezerva si vor obtine finantare in functie de economiile facute in cazul proiectelor de pe lista principala. Suma maxima de fonduri nerambursabile pentru polul de crestere Iasi este de 111,25 de milioane de euro. Municipalitatea a reusit pina acum sa semneze contracte de finantare pentru sase proiecte. In cazul a patru proiecte, lucrarile au fost deja demarate. Cel mai avansat este cel prin care se modernizeaza strazi din zona culturala, istorica si turistica a municipiului. Valoarea lucrarilor, cu tot cu TVA, este de 70,1 milioane de lei, iar pina acum au fost executate lucrari de 17,2 milioane de lei, adica aproape 25%. Lucrarile sint efectuate de firmele Martin Rose, Vega ‘93, Conest si Citadin. Santierul cuprinde artere precum Carol I, Stefan cel Mare, Palat, Sfintul Lazar, Sararie, Mihail Sadoveanu. Un alt proiect demarat este cel care presupune construirea pasarelei Octav Bancila si modernizarea a noua strazi situate de o parte si de alta a liniei ferate. Valoarea lucrarilor este de aproape 68 de milioane de lei, cu tot cu TVA, contractul fiind semnat cu firmele Conest, Eky-Sam Tirgu Frumos, Vega ‘93 si Corefero. Pentru acest proiect s-au achitat pina acum doar 420.000 de lei, mai putin de 1% din valoarea contractului. "Dezvoltarea axei de transport Est-Vest" este o alta documentatie care s-a transformat in lucrari. Licitatia a fost cistigata de firmele Constructii Feroviare Iasi si Loial Impex. Valoarea contractului este de 65,8 milioane de lei, iar pina acum s-a platit avansul de aproape zece milioane lei. Investitiile vizeaza amenajarea unui pasaj subteran care sa lege strada Pacurari de Bulevardul Independentei, dar si modernizarea arterelor Pacurari, Independentei si Elena Doamna, pina in zona Bucsinescu. Al patrulea proiect pentru care s-a semnat contract pentru realizarea lucrarilor este cel al Centrului Tehnologic Regional construit in CUG. Contractul de aproximativ 14 milioane lei a fost adjudecat de firma Constructii Unu. Pina acum s-au facut plati de 320.000 de lei, 2,3% din contract.

Sapte proiecte in asteptare

Alte doua proiecte au semnate contracte de finantare, dar nu s-au desemnat inca firmele care sa le implementeze. Unul din proiecte are o valoare totala de 87,7 milioane de lei si presupune modernizarea strazii Nicolina, din Podu Ros si pina la iesirea din municipiu, atit la partea carosabila, cit si la nivel de linie de tramvai. Pe lista principala se afla alte cinci proiecte. Acestea au fost depuse la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est si se afla in diferite stadii de evaluare. Proiectul de reabilitare si extindere a caminului de batrini din Copou are o valoare de aproape 11 milioane de lei, iar continuarea lucrarilor de reabilitare a Manastirii Golia o valoare de peste 25 de milioane de lei. Municipalitatea intentioneaza sa obtina si aproape 20 de milioane de lei pentru infiintarea Muzeului Municipal intr-o cladire monument de pe strada Zmeu nr. 3. Cele mai importante proiecte, ca valoare, aflate in evaluare sint cele cu managementul de trafic, in valoare de 91,2 milioane de lei, si cel cu modernizarea liniilor de tramvai pe traseul bulevardul Nicolae Iorga – Calea Chisinaului – bulevardul Metalurgie. Acest ultim proiect este evaluat la 89,5 milioane de lei.

Cinci proiecte in rezerva

Cele cinci proiecte de pe lista de rezerva au o valoare totala de 274,1 milioane de lei. Municipalitatea intentioneaza sa reabiliteze linia de tramvai spre Dancu si bulevardul Aurel Vlaicu cu 73,2 milioane de lei, sa modernizeze plaja Nicolina cu 20,6 milioane de lei sau sa modernizeze zona Lapusneanu – Piata Unirii cu 13,6 milioane de lei. Alte doua proiecte de 92,2 milioane de lei si 74,5 milioane de lei presupun modernizarea splaiurilor Bahlui din Podul de Piatra si pina spre iesirea din municipiu. Ambele documentatii contin si lucrari de amenajare a unor pasaje subterane in zona Podu Ros, cite unul pentru fiecare sens de mers, de o parte si de alta a podului de peste Bahlui.

"Pe lista de rezerva avem cinci proiecte. Estimam ca vom avea economii totale de aproximativ 27-28 de milioane de euro. Probabil vom avea fonduri pentru a implementa patru din aceste proiecte. Prioritate din lista de rezerva vor avea proiectul cu plaja Nicolina si proiectul de regenerare a zonei Lapusneanu – Piata Unirii", a precizat Nichita. Municipalitatea a trebuit sa renunte la alte doua proiecte. Pentru acestea s-au cheltuit fonduri pentru realizarea de documentatii, dar nu vor intra pe listele polului de crestere. "Am avut probleme cu doua proiecte. In cazul Autogarii nu am reusit sa obtinem in termen o hotarire definitiva cu privire la cladirile de la garajele din Tudor Vladimirescu. Documentatia exista si vom cauta alte surse de finantare. Proiectul poate fi asumat de parlamentarii PDL si sa fie finantat de Guvern. Alt proiect la care am avut probleme este unul foarte important din punctul meu de vedere, cel cu parcarea de sub esplanada din fata Teatrului National si refacerea parcurilor. Am vazut si opinii pozitive de la PDL fata de acest proiect. Poate se gindesc sa obtina finantare pentru el de la Fondul de Mediu", a declarat Nichita.

Comentarii