Proiecte depuse pentru numai 63% din suma alocata ca pol regional

Subtitlu

sâmbătă, 06 august 2011, 18:39
4 MIN
 Proiecte depuse pentru numai 63% din suma alocata ca pol regional
Pasajul subteran de la Fundatie este prins in unul din proiectele deja depuse

Municipiul pierde teren si in competitia pentru atragerea fondurilor europene. Mult timp, reprezentantii Primariei s-au laudat cu locul I ocupat intr-o competitie cu ceilalti poli de crestere. Incet-incet insa, Iasul pierde teren in aceasta competitie. Trei din cei sapte poli de crestere au reusit sa consume mai mult decit Iasul din suma nerambursabila alocata fiecaruia.  

Municipiul ramine in continuare pe primul loc in ceea ce priveste proiectele cu contracte de finantare semnate. Alti poli de crestere au insa mult mai multe documentatii depuse spre analiza, in timp ce Iasul mai are un singur proiect depus la Agentia pentru Dezvoltare Regionala.

Banii care nu se cheltuiesc vor fi realocati

Polul de crestere Iasi beneficiaza de cele mai mari fonduri nerambursabile alocate pe axa I din Programul Operational Regional (POR).

Municipalitatea are insa probleme in a accesa toate fondurile intr-un timp cit mai scurt. Alti poli de crestere au reusit sa acceseze procente mai mari din fondurile nerambursabile disponibile. In cazul in care vor fi poli de crestere care isi consuma fondurile si poli care nu reusesc sa faca acest lucru, exista riscul ca fondurile disponibile sa fie realocate. Problema a fost ridicata si intr-un raport al Autoritatii de Management a Programului Operational Regional (AM POR).

In acel raport se remarca intirzieri foarte mari in ceea ce priveste depunerile de proiecte. "In acest context, pentru polii de crestere, dupa finalizarea semestrului I, va avea loc o evaluare a riscului fiecarui pol de crestere pentru respectarea calendarului astfel incit contractarea sa se deruleze repede. Evaluarea va fi discutata cu reprezentantii polului de crestere si la urmatorul Comitet de Monitorizare se vor face propuneri cu privire la optiuni de realocare. Ceea ce efectiv nu va exista depus in sistem sau are risc sa nu fie depus pina la urmatorul Comitet de Monitorizare ce va avea loc in noiembrie 2011, va face obiectul unor optiuni pe care AM POR le va prezenta Comitetului de Monitorizare, pentru a initia demersurile de realocare a fondurilor de la polii de crestere catre alte axe, domenii sau in aceeasi axa", se mentioneaza intr-un document postat pe site-ul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est.

Am cerut doar 63% din banii alocati

La nivelul lunii iulie, cei mai avansati poli de crestere in ceea ce priveste suma nerambursabila solicitata au fost Timisoara, Cluj si Brasov. Iasul este abia pe locul patru din sapte in acest clasament. Astfel, Timisoara poate primi pina la 70,5 milioane euro fonduri nerambursabile. Pina la nivelul lunii iulie a depus la ADR 12 proiecte in valoare de 68 milioane euro, adica pentru 96% din suma disponibila. Unul din proiecte a fost respins, dar, chiar si asa, Timisoara are proiecte pentru 78% din suma alocata.

Mai bine ca Iasul la acest capitol sta si Clujul. Polul de crestere Cluj are alocata o suma de 82,4 milioane euro si a depus la ADR zece proiecte pentru 67 milioane euro, adica peste 81% din suma alocata. Si Brasovul are depuse 16 proiecte prin care s-au solicitat 54,5 milioane euro, adica 73% din cei 74 milioane euro alocati.

Iasul vine abia pe locul patru, chiar daca are cea mai mare suma solicitata. Astfel, municipalitatea a depus sase proiecte la ADR prin care se cere o suma de 70 milioane euro. Suma solicitata reprezinta doar 63% din cele 111,25 milioane euro care ar putea fi atrase la Iasi.

Reprezetantii Primariei sint optimisti

Aproape de Iasi este Craiova cu un procent de aproape 55% din fondurile alocate. Ploiestiul si Constanta stau cel mai prost in acest clasament cu 30%, respectiv 25% din fondurile alocate.

"Iasul este in continuare pe primul loc la valoarea absoluta a fondurilor solicitate. Proiectele aflate in analiza si cele pregatite pentru a intra in evaluare precum managementul de trafic sau autogara sint proiecte de valoare foarte mare. In afara de acest proiecte avem pregatita o lista de rezerva. Proiectele de pe aceasta lista pot fi finantate din economiile pe care le facem la alte proiecte. In plus, pe data de 17 august vor demara lucrarile la primul proiect", a declarat Daniel Matasaru, consilier al primarului Gheorghe Nichita.

Polul de crestere Iasi are semnate cinci contracte de finantare, iar un al saselea proiect este in analiza la ADRNE. Astfel, s-a semnat contractul de finantare pentru axa culturala, istorica si turistica, pentru pasarela Octav Bancila si pentru axa Est-Vest, care cuprinde si pasajul subteran de la Fundatie. Centrul Tehnilogic Regional si reabilitarea strazii Nicolina sint alte doua proiecte avansate ale Primariei.

In curs de evaluare mai este documentatia care presupune reabilitarea strazilor din spatele Primariei, a parcarilor de la Teatrul National, de la Hala Centrala.

In perioada imediat urmatoare, municipalitatea ar putea sa depuna un proiect evaluat la 20 milioane euro, managementul traficului.

Alte proiecte sint in diferite stadii de realizare a documentatiilor si obtinere a avizelor necesare depunerii lor.

Comentarii