Prutul ii mai tine pe oameni o zi departe de case

vineri, 01 august 2008, 23:41
4 MIN
 Prutul ii mai tine pe oameni o zi departe de case

De mai bine de o saptamina, harta hidrologica a judetului este inrosita. Pentru inca o zi, hidrologii au prelungit codul rosu pe Prut in sectorul Stinca-Costesti- Ungheni. Totodata, reprezentantii Directiei Ape Prut (DAP) au anuntat ieri ca pericolul in estul judetului se mentine. Cu aceasta ocazie, s-a cerut autoritatilor locale sa mentina populatia evacuata in locuri sigure pentru a nu se intoarce in zonele vizate in care se pot produce inundatii.

Practic, in continuare se mentine masura de evacuare prin care 3.100 de persoane din comunele Trifesti, Probota si Victoria stau inca departe de gospodarii. "Nu cred ca in noaptea asta se va depasi coronamentul digului in vreun loc. Pericolul nu a trecut. Prutul este in crestere continua, s-a ajuns la piciorul digului. Noi intelegem ca oamenii s-au saturat sa astepte, dar asa este Prutul, creste incet, dar creste. Speram ca digurile suprainaltate sa reziste", a spus vineri seara Dan Buruiana, purtatorul de cuvint al DAP.

Autoritatile centrale au anuntat ca se urmareste tranzitarea viiturii pe Prut dupa ce din acumularea Stinca-Costesti s-a eliberat un debit de 850 de metri cubi pe secunda mai multe zile la rind. "In acest moment, debitul evacuat este sub 700 de metri cubi pe secunda. Nivelul in lac a scazut. Noi, acum, tranzitam unda de viitura in localitatile din aval. Oamenii sint inca evacuati in aceste zone", a precizat secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului, Lucia Varga.

Reprezentantii DAP au precizat vineri ca pericolul de inundatii se mentine pe Prut in incintele 1 – Trifesti, Probota, Sculeni, si 2 – Golaesti, Ungheni, Tutora. Si in cursul zilei de vineri s-a muncit la suprainaltarea digurilor din zona Trifesti-Tutora si la impermeabilizarea talazurilor pentru a preveni aparitia infiltratiilor. Practic, digurile au fost consolidate de la inceputul acestei saptamini cu 100.000 de saci, 1.000 de metri liniari de hifrobalotaj si 2.500 de kg de folie.

Totodata, in urma inundatiilor inregistrate in vestul judetului autoritatile au anuntat ieri ca s-a inceput evaluarea pagubelor. Astfel, pina pe 5 august trebuie finalizate rapoartele de evaluare si trimise la Bucuresti pentru a fi emise hotaririle executivului privind alocarea de fonduri necesare acoperirii pagubelor produse de inundatii.

"Prioritatea noastra este sa evaluam pagubele cit mai repede si corect. Trebuie finalizata in cel mai scurt timp evaluarea tehnico-sociala pentru a putea da banii oamenilor afectati de inundatii", a afirmat secretarul de stat, Lucia Varga, cea care coordoneaza pe judetul Iasi Comitetul pentru evaluarea pagubelor produse de inundatii.

Se va derula in forta in zilele urmatoare o evaluare sociala si una tehnica prin care se va stabili care este nivelul pagubelor produse in judet pentru a se putea solicita fonduri necesare de la Guvern. Astfel, in cursul zilei de ieri s-a inceput evaluarea in teren in localitatile Pascani, Costesti, Lespezi, Stolniceni-Prajescu, Mogosesti-Siret, Rachiteni si Valea Seaca.

Comisia sociala urmeaza sa analizeze starea familiilor sinistrate, numarul de persoane afectate din fiecare familie sau situatia materiala a acestora. O alta comisie va inventaria pagubele produse de inundatii in ceea ce priveste imobile, poduri, podete, drumuri si suprafete agricole afectate.

Ajutoare pentru zonele sinistrate

Pe de alta parte, ajutoarele nu intirzie sa apara si din alte parti. Reprezentantii municipalitatii au anuntat ca vor fi trimise la Rachiteni, una din cele mai afectate localitati, 1,5 tone de alimente, oferite de o firma privata din Iasi. Autoritatile judetene si reprezentantii Prefecturii au deschis conturi pentru stringerea de fonduri.

Mai mult, atit Primaria Iasi, cit si Prefectura au infiintat centre de colectare a ajutoarelor destinate persoanelor afectate de inundatii. Astfel, se pot duce paturi si alimente la centrele de cartier, dar si la cantina si hala Combinatului de Fire si Fibre Sintetice Iasi, Calea Chisinaului, nr. 36, unde se string materiale de constructii si imbracaminte.

Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a anuntat ieri ca deja sint disponibile 130 de locuri in tabere pentru copiii din zonele afectate de inundatii, iar la cererea autoritatilor locale acestea pot fi puse la dispozitie.

* Conturile in euro: Cod IBAN RO74BRDE240SV03926982400 
* Cod IBAN RO10RNCB0175033602490066
* in lei: Cod IBAN RO20BRDE240SV03926122400 
* Cod IBAN RO37RNCB0175033602490065

 

Jandarmii organizeaza tabere gratuite pentru copiii din satele inundate

Locuitorii din Rachiteni beneficiaza si de consiliere psihologica. Ofiterul specialist al Inspectoratului de Jandarmi (IJJ) a fost ieri in localitate, unde a stat de vorba cu oamenii ale caror case au fost afectate de inundatii.

"S-a discutat mai mult cu copiii. Cei adulti au suportat altfel conditiile in care au trait in ultimele zile. Psihologul va mai face astfel de vizite si in zilele urmatoare", a mentionat capitanul Mihai Cojocariu, ofiterul de relatii publice al IJJ. Acesta a mentionat ca jandarmii inca mai sint prezenti in localitate, pentru a-i ajuta pe oameni sa scoata apa din curtile inundate si pentru a supraveghea impartirea ajutoarelor.

Reprezentantii jandarmilor spun ca impreuna cu organizatia Salvati Copiii si alte ONG-uri vor sa organizeze mai multe tabere pentru copiii din zonele afectate. "Urmeaza sa ii identificam. Noi apreciem ca in prima faza o sa avem cam 30 de copii. Cazarea va fi asigurata in centrele de pregatire ale Jandarmeriei, iar transportul va fi facut tot de noi", a mai mentionat capitanul Cojocariu.

Comentarii