PSD cistiga judetul, remiza in municipiu

Subtitlu

luni, 08 iunie 2009, 23:48
7 MIN
 PSD cistiga judetul, remiza in municipiu
Rezultate in judet: PSD-PC – 53.298 (37,6%); PDL plus EBA – 44.696(31,5%); PNL – 24.670 (17,4%)

Unul din zece ieseni a prins alegerile europarmamentare in afara localitatii de care apartine. Astfel, aproape 17.000 de ieseni au fost inscrisi in listele suplimentare, dupa ce au votat in sectiile cele mai apropiate de locul unde i-a prins duminica electorala.

Numarul celor care au votat in alte sectii decit cele de care apartineau este mai mic in 2009 comparativ cu 2007, in prezent fiind vorba de 16.859 persoane fata de 26.645 acum doi ani.

Procentul votantilor la europarlamentare, care au fost inscrisi pe liste suplimentare, nu difera insa foarte mult, in 2007 reprezentind aproape 13%, iar in 2009 putin peste 11% din numarul total de voturi, apropierea fiind motivata de un absenteism mai accentuat in 2009.

Fiecare il acuza pe celalalt de frauda

Potrivit reprezentantilor Biroului Electoral Judetean, membrii sectiilor de votare de regula sint inscrisi in listele electorale suplimentare. Aceasta ar explica aproximativ o treime din voturile de pe listele suplimentare.

"Comisiile aveau maximum 9 membri, dar puteau functiona si cu cinci. Cel putin in municipiu, cam toti s-au trecut pe listele suplimentare, dar aceeasi situatie este si in mediul rural", a precizat Marian Grigoras, purtatorul de cuvint al BEJ.

Avind in vedere ca au fost in total 709 sectii de votare, cel putin citeva mii de voturi de pe listele suplimentare par sa le apartina membrilor comisiilor acestor sectii. Ramin insa peste 12.000 de votanti, care fie au votat pe unde au apucat, fie reprezinta posibili "turisti electorali". Acuzele nu au lipsit din partea nici unei tabere, chiar daca la BEJ nu s-au inregistrat plingeri oficiale.

"In Iasi, 16.859 de persoane au votat pe listele suplimentare, iar la nivel national circa 640.000. Sunt convins ca e vorba de turism electoral, practicat de PDL", a acuzat ieri primarul Gheorghe Nichita.

Replicile din partea PDL nu au intirziat. "Fara indoiala este o exprimare fortata. Mai exact este o poveste clasica: hotul care striga hotul. Niciodata PDL nu a practicat turism electoral. In plus, este o regula de bun simt aceea ca nimeni nu poate descompune voturile de pe listele suplimentare ca apartinind unui partid anume", a precizat Dan Carlan, presedintele filialei locale a PDL.

"Nichita ori a baut, ori s-a lovit la cap. La Bogdanesti a dus autocare cu 60 de oameni din oras sa voteze pe listele suplimentare. Il astept sa vad ce-o sa mai zica la toamna, dupa prezidentiale", a adaugat deputatul PDL, Petru Movila.

Chiar daca la inchiderea urnelor anuntau ca au suspiciuni de turism electoral in municipiu, liberalii inca nu au strins dovezile. "Lucram sa punem cap la cap listele de votanti si abia apoi vom putea spune clar ce s-a intimplat cu oamenii din Letcani care au ajuns la o sectie de votare din Iasi. Deocamdata am ajuns abia pe la jumatate cu numararea paralela a voturilor. In citeva zile vom detalia problema", a declarat Cristian Adomnitei, presedintele filialei municipale a PNL.

Acuzatiile de turism electoral nu au fost confirmate si de oficialii fortelor de ordine. "Au fost organizate filtre speciale la toate intrarile in municipiu, in Pacurari de exemplu, in Bucium sau la intrarile dinspre Aroneanu si Miroslava. Nu a fost inregistrat nici un incident de genul celor de turism electoral", a precizat Alexandru Hordila, directorul Politiei Comunitare.

Alegerile la Iasi, in cifre

Mai putin de un sfert dintre iesenii cu drept de vot si-au desemnat alesii pentru un mandat de europarlamentar, Iasul fiind antepenultimul judet din tara ca prezenta la vot. Din 617.046 de persoane inscrise pe listele permanente si speciale de vot, doar 149.705 de ieseni, respectiv 22,3% au ajuns si la sectiile de votare. Din totalul voturilor, 141.635 au fost valide. Alianta electorala PSD-PC a obtinut cu 53.298 de alegatori 37,63% din voturi, peste media nationala de 31,07% a partidului.

Filiala PDL condusa de Dan Carlan a obtinut insa cu citeva procente sub rezultatul national al partidului. Cei 35.700 de ieseni care au votat cu PDL au plasat partidul pe locul doi in judet ca pondere a numarului de voturi, procentul de electorat cistigat fiind de 25,2%. "Daca vorbim in contextul meciurilor viitoare, la alegerile prezidentiale, electoratul Elenei Basescu si al PDL s-ar putea contopi", a apreciat Carlan.

Peste media nationala s-au plasat PNL si Elena Basescu, care au beneficiat de o mai mare incredere din partea iesenilor decit a altor romani. Astfel, cu 24.670 de alegatori PNL a urcat la Iasi pina la 17,41%, in timp ce cumulat partidul a primit votul a 14,52% din romanii care au votat duminica.

Elena Basescu a fost votata de 8.996 de ieseni, acestia reprezentind 6,35% din electoratul prezent la vot.

Rezultatul obtinut de PDL nu este vazut ca o tragedie de seful filialei iesene, considerind ca electoratul partidului a fost impartit cu fiica presedintelui.

Un scor bun a inregistrat si PRM, cu 9,37% din voturi, candidatii partidului primind girul a 13.282 de ieseni. Candidatul independent Pavel Abraham a obtinut 2.427 de voturi, respectiv 1,71% din voturi, in timp ce PNT-CD a avut de partea sa doar 1,36% din electorat, adica 1.940 de alegatori.

Ultimele preferinte ale iesenilor au fost Forta Civica si UDMR, care au obtinut 0,69%, respectiv 0,23% din voturi.

La nivel de municipiu (folosind datele din numaratoarea PSD), daca adunam voturile PDL cu cele ale Elenei Basescu, obtinem 16.153, fata de 16.006 ale PSD si 6.576 ale PNL.

Cartea de vizita a noului europarlamentar de Iasi

Singurul europarlamentar al Iasului este si unul dintre cei mai tineri. La doar 30 de ani, Catalin Ivan a fost propulsat pe un loc eligibil la alegerile de duminica. In urmatorii cinci ani, el va fi singura voce a iesenilor in Parlamentul European. Ascensiunea lui politica a inceput in 2002, odata cu intrarea lui Ivan in PSD. A fost inclus pe lista de partid din 2004 pentru alegerile locale, iar din 2006 a devenit consilier local. De anul trecut, Ivan este consilier judetean.

Noul europarlamentar s-a casatorit in urma cu doi ani cu Catalina si se declara un familist convins. "Sintem impreuna de noua ani, din primavara anului 2000. Am fost colegi de facultate. Impreuna am infiintat o asociatie studenteasca. Tot timpul ne-am sustinut reciproc. Nu avem copii. Ea este economist si are propriile afaceri in domeniul organizarii de evenimente", a explicat Ivan.

Cele mai mari pasiuni ale lui Ivan sint automobilismul si istoria. A urmat chiar cursuri de pilotaj la scoala pilotului Titi Aur. „Vreau sa imi gasesc un sponsor pentru a participa la Campionatul National de Raliuri", a povestit Ivan. Desi este singurul reprezentant al Iasului in Parlamentul European, Ivan este iesean prin adoptie. El s-a nascut la Galati, pe data de 23 decembrie 1978. "Mi-am dorit dintotdeauna sa fiu student la Iasi. Desi nu il vazusem niciodata, m-am indragostit de Iasi din carti. Ai mei m-au obligat sa merg la facultate in Bucuresti. Dupa jumatate de an insa am venit la Iasi", a completat Ivan.

A urmat cursurile Facultatii Economice si de Administrare a Afacerilor de la Universitatea "A.I. Cuza". Ivan a obtinut apoi doua mastere, unul in Afaceri Internationale si altul in Management Politic, iar acum se pregateste pentru un doctorat in Economie Mondiala.

"Voi cauta solutii europene la problemele locale. Sint convins ca foarte multe din problemele Moldovei si ale Iasului isi pot gasi solutiile in deciziile de la Bruxelles. Iasul are sanse sa devina capitala culturala europeana. Voi prelua demersurile facute pina acum de Primarie", a completat Ivan.

Dupa aflarea rezultatelor de la alegerile de duminica, noul europarlamentar a sarbatorit alaturi de familie si alaturi de prietenii cei mai apropiati. "Au fost alaturi de mine in aceasta campanie, dar si atunci cind am pierdut. Nu organizez ceva deosebit. Ne asteptam la acest rezultat, de aceea nu este asa o euforie. Am muncit foarte mult. Important este ce vom face de acum inainte", a incheiat Ivan.

PSD l-a batut pe Fenechiu la el acasa

Gheorghe Nichita s-a laudat ieri, intr-o conferinta de presa, cu victoria PSD in Iasi la scrutinul european desfasurat duminica. Cel mai satisfacut s-a aratat de cistigarea Colegiului 2 din judet, adjudecat la alegerile parlamentare din toamna de liberalul Relu Fenechiu. De altfel, liderul PSD Iasi nu s-a sfiit sa "decreteze" falimentul PNL in judet, aruncind sageti in directia deputatului liberal.

"In Colegiul 2, unde exista un mare politician, PSD a obtinut 32%, urmat de PNL cu doar 30,5%. Cit timp s-a aflat la guvernare, Fenechiu a folosit banii tarii pentru a cumpara primari si voturi si pentru a folosi politia politica impotriva celorlalti. Dupa patru ani de zile in care a cheltuit banii tarii, se vede falimentul PNL la Iasi. Cind nu construiesti pe baze solide, vine si ziua platii. Liberalii au ajuns astazi de unde au plecat in 2004", a declarat seful PSD.

In replica, Relu Fenechiu l-a "compatimit" pe social-democrat pentru bucuria nedisimulata cu care a anutat victoria PSD in colegiul sau. Pe de alta parte, deputatul s-a aratat "magulit" de interesul pe care i-l acorda primarul. "Am mai spus despre Nichita ca este un copil mare, si asa este si in politica. Se bucura de chestii mici. Daca face comparatii, asta inseamna ca il intereseaza mult persoana mea, si asta ma bucura. Oricum rezultatul filialei noastre este asa cum ne-am obisnuit, cu 3 procente mai mare decit media la nivel national. Nu vad ce as putea sa imi reprosez, poate doar ca nu am fost ipocrit si populist ca altii, dar nici nu intentionez", a spus Fenechiu.

Mult mai acid s-a aratat seful organizatiei municipale a PNL, Cristian Adomnitei, deranjat de declaratiile antiliberale ale primarului. "Nichita trece printr-o perioada de schizofrenie politica. Iasul decade, iar lui i se pare ca totul este in regula", a acuzat Adomnitei, cel care l-a sprijinit pe Gheorghe Nichita in turul doi pentru Primarie la alegerile din 2008.

Comentarii