RAJAC a gasit un izvor de bani

Subtitlu

duminică, 29 aprilie 2007, 22:23
4 MIN
 RAJAC a gasit un izvor de bani

RAJAC a raportat pe anul trecut o rata a profitului de 17%, calculat ca raport intre profitul net si cifra de afaceri. Banii au fost obtinuti pe spinarea iesenilor deoarece regia detine monopolul in ceea ce priveste serviciile de alimentare cu apa potabila si industriala si canalizare. Desi este vorba despre un serviciu public, iar profitul obtinut de regie ar permite scaderea preturilor, sefii RAJAC nu vor sa ia in calcul aceasta ipoteza. Reprezentantii acestei institutii sustin ca profitul va fi investit in lucrari de modernizare a retelelor curente de distributie, dar si in lucrari noi de alimentare cu apa a unor sate.

Furnizorul de apa iesean a inregistrat in 2006 un profit net de 10,7 milioane lei, la o cifra de afaceri de 64,2 milioane lei. Acesta este cu 4,1 milioane lei mai mare fata de cel obtinut in 2005. Sefii regiei sustin ca aceasta crestere se datoreaza in primul rind cresterii consumului de apa. „In ultimii zece ani, de la an la an, nivelul de productie a scazut. Astfel, in 2005, productia scazuse cu 4 procente. Anul trecut a fost primul an in care am inregistrat un plus de 0,14%", a explicat Ion Toma, directorul RAJAC. Desi din cele 10,7 milioane lei 5,6 milioane lei urmau sa intre in conturile Consiliului Judetean (CJ), in subordinea caruia se afla RAJAC, banii vor reintra in vistieria regiei. „In conformitate cu prevederile acordului incheiat cu BERD, varsamintele efectuate la bugetul CJ revin in contul RAJAC. Banii sint folositi pentru investitii", a mai adaugat Ion Toma.

RAJAC: „Nu se pune problema scaderii tarifelor"

Cu toate ca la rezultatul financiar obtinut de regia ieseana s-ar putea pune problema scaderii preturilor la utilitatile furnizate, reprezentantii RAJAC sustin ca acest lucru nu este posibil. Unul din motive il reprezinta creditele contractate prin BERD. Sefii regiei au precizat ca, prin contractele incheiate, BERD a impus actualizarea preturilor de doua ori pe an, prin ajustarea cu coeficientul de inflatie. Concret, preturile sint modificate de doua ori pe an, la 1 ianuarie si 1 iulie. RAJAC are contractate prin BERD doua credite, unul in 1995 si unul in 2001, pe o perioada de 14 ani de zile, respectiv 15 ani de zile. Cele doua imprumuturi, care la restituire vor ajunge la aproape 30 milioane euro, au fost facute pentru lucrari de modernizare si extindere a retelelor de apa si canal. „Nu se pune problema scaderii tarifelor pentru ca ar fi in detrimentul laturii investitionale a activitatii noastre. Astfel n-am mai putea face nici o lucrare, fie ca este vorba despre o reparatie, fie de una noua, in conditiile in care investitiile se fac din resursele noastre proprii", a mentionat Razvan Manolache, purtatorul de cuvint al regiei.

Senatorul Dan Carlan, presedintele Organizatiei Judetene PD Iasi, este de alta parere. Acesta a declarat ca, prin prisma rezultatului financiar al RAJAC, s-ar fi putut rediscuta pretul apei. „In cazul unei regii furnizor de utilitati si in conditii de monopol, marja de profit se poate situa intre 5-10%. Profitul de la RAJAC arata ca, la un moment dat, pretul a fost calculat mai mare decit se impunea. Nimeni nu este impotriva dezvoltarii, dar in cazul de fata este vorba despre un furnizor care lucreaza in conditii de monopol si, mai mult, este vorba de o utilitate de care nimeni nu se poate dispensa", a mentionat Dan Carlan.

RAJAC vrea sa finalizeze 18 proiecte de investitii incepute anul trecut

Pentru anul in curs, RAJAC are planificate doua lucrari importante, respectiv modernizarea statiei de epurare de la Tirgu Frumos si lucrari la reteaua de apa pe Calea Chisinaului. In prezent, se lucreaza pe Calea Chisinaului la inlocuirea retelei de apa potabila si industriala. Lucrarile au fost incepute in toamna anului trecut si vor fi finalizate la jumatatea lui 2008. Din 7.139.948 lei, cit reprezinta investitia totala, in acest an vor fi investite in lucrarile de pe Calea Chisinaului 3.805.000 lei. „RAJAC are programate in anul 2007 finalizarea unui numar de 18 obiective de investitii incepute in anul 2006, precum si deschiderea unui numar de 34 noi investitii. Valoarea totala programata este de aproximativ 22 milioane lei", a precizat Razvan Manolache, purtatorul de cuvint al regiei.

Sediu de lux pentru RAJAC din banii iesenilor

Impunatorul sediu al RAJAC a fost construit in perioada 2002-2005 si a costat aproximativ 12,3 milioane lei noi. In urma unui control, care a durat aproximativ un an, inspectorii Directiei Generale a Finantelor au constatat ca bugetul regiei a fost prejudiciat cu aproximativ 1 milion de lei. Pe de o parte, inspectorii au considerat ca exista un prejudiciu din diferentele de pret practicate la materialele de constructii folosite la ridicarea sediului. La acest capitol, inspectorii sustin ca regia a decontat in plus aproximativ 700.000 lei. De asemenea, inspectorii au mai constatat ca lipsesc materiale in valoare de aproximativ 300.000 lei. Banii pentru sediul din Copou au fost scosi tot din buzunarele iesenilor, atit prin factura la apa curenta, cit si prin imputarea apei pluviale. Pe linga apa pe care o consuma in mod normal, iesenii platesc si apa de ploaie. „Este luata o cantitate anuala de 300 litri pentru fiecare metru patrat. Media multianuala este de 580 litri, dar noi facturam numai 300 litri", a precizat Razvan Manolache, purtatorul de cuvint al regiei. Tot din banii iesenilor va fi construit si gardul care va imprejmui sediul RAJAC. Deocamdata nu a fost aprobata finantarea acestei lucrari, estimata de sefii regiei la aproximativ 1 milion de lei.

Comentarii