Rastigniti pe „Crucea Sf. Andrei” (GALERIE FOTO&VIDEO)

Subtitlu

vineri, 30 martie 2012, 06:36
9 MIN
 Rastigniti pe „Crucea Sf. Andrei” (GALERIE FOTO&VIDEO)

O noua tragedie feroviara la Iasi, acelasi vinovat: mortul. La exact 9 zile de la cumplitul accident de la trecerea la nivel fara bariera si nesemnalizata luminos de pe drumul spre Uricani, in care trei oameni au murit, un alt impact nimicitor s-a produs vineri la Belcesti. O autoutilitara a fost lovita de acelasi tren de pe ruta Iasi-Hirlau, la o trecere la nivel de asemenea fara bariera si nesemnalizata luminos, imediat dupa iesirea trenului dintr-o curba. Doi oameni au murit pe loc: cinci copii nu mai au cui spune "tata". Accidentul este practic identic cu cel de saptamina trecuta de la Uricani. Ambele treceri sint semnalizate doar cu asa-numitul indicator "Crucea Sfintului Andrei", care obliga la oprire si asigurare. Oficialii CFR sustin ca, in ambele cazuri, vizibilitatea este suficienta. Calculele facute la fata locului de "Ziarul de Iasi" arata insa ca vizibilitatea poate fi o mare problema, de viata si de moarte, in ambele cazuri. Citi morti mai trebuie pina ce oficialii CFR sa isi dea seama ce ar fi de facut? Strict financiar vorbind, chiar daca in termeni cinici, calculele arata ca viata unui om valoreaza cit 2,5 bariere CFR complete.

O noua tragedie cumplita la trecerea la nivel, in mai putin de 9 zile. Un tren al firmei Regiotrans a spulberat vineri-dimineata o autoutilitara la trecerea de cale ferata de la intrarea in comuna Belcesti. Doua persoane au decedat pe loc. Accidentul feroviar este asemanator cu cel de miercurea trecuta, produs in spatele fabricii Antibiotice. La ambele treceri peste calea ferata, soferii par a nu avea vizibilitate pentru a observa in timp util sosirea trenului: la Antibiotice, un canton situat la marginea caii ferate obtureaza vizibilitatea la trecere, iar la Belcesti, trenul apare in viteza de dupa un deal situat la 200 de metri de trecere. De asemenea, cele doua treceri de cale ferata nu sint dotate cu sisteme de semnalizare acustice si vizuale, chiar daca suporta un trafic destul de ridicat. Primarul comunei Belcesti spune ca nu a solicitat niciodata montarea unei bariere si arunca vina pe administratorii drumului judetean care se intersecteaza cu linia ferata. In urma decesului celor doi, cinci copii nu mai au cui sa spuna „tata".

Mecanicul de 26 de ani: „Nu s-au asigurat"

Accidentul feroviar s-a produs la prima ora a diminetii, la 6.50. Ca in fiecare vineri, Catalin Huzdup si Vasile Plugaru, ambii din Podu Iloaiei, se grabeau sa ajunga la iarmarocul din Belcesti. Catalin Huzdup avea o asociatie familiala care producea timplarie PVC si mergeau in fiecare vineri dimineata la Belcesti pentru a vinde ferestrele si usile produse. Ieri-dimineata, masina in care se aflau, un Volkswagen Transporter cu platforma, a fost spulberata de trenul Iasi – Hirlau. „Pe DJ 281, pe raza comunei Belcesti, Catalin H., de 38 de ani, conducea un Volkswagen Transporter, proprietate personala, din directia Iasi spre Belcesti. La trecerea peste calea ferata, simpla, fara bariere si semnale acustice si luminoase, semnalizata cu indicatoare rutiere, nu s-a asigurat si a fost surprins de trenul transport persoane condus de Andrei M., de 26 de ani. In urma impactului, autovehiculul a fost tirit pe o distanta de 300 de metri, rezultind decesul conducatorului auto si al pasagerului din dreapta, Vasile P., de 44 ani", a declarat Mihaela Abaza, purtatorul de cuvint al Politiei. In urma coliziunii, din garnitura de tren nu a fost ranit nici un pasager.

Soferul ar fi incercat sa sara din masina

Viteza trenului a spulberat pur si simplu autoturismul in care se aflau cei doi si nu le-a dat nici o sansa de scapare. Potrivit unor martori, in timp ce masina era tirita de tren, soferul Catalin Huzdup ar fi deschis portiera si ar fi incercat sa sara. Faptul este contrazis de pompieri. „Martorii au spus ca soferul masinii a sarit din masina, dar noi credem ca a fost aruncat de forta trenului. Pasagerul a fost scos din masina de echipa de la descarcerare", a precizat Silvia Spiridon, purtatorul de cuvint al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU). Catalin Huzdup a fost gasit de pompieri si politisti intr-un canal de scurgere a apei care trece pe sub linia ferata. Mecanicul de tren a precizat ca a observat masina incetinind in apropierea caii ferate. „L-am vazut cum a oprit la pasaj, dar nu inteleg la ce s-a uitat deoarece eu, cind eram pe la stilpul ala (n.r. – retea curent electric, aflata la aproximativ 50 de metri de trecere), a pornit de pe loc. Si l-am prins in pasaj. Nu stiu daca s-a uitat la mine, dar ma gindesc ca, daca se uita, poate se oprea si nu trecea. Nu am idee de ce s-a bagat", a spus Andrei M., conductorul trenului. Cei doi barbati au lasat in urma cinci copii orfani. Primarul din Podu Iloaiei spune despre Catalin Huzdup ca avea trei copii, iar Vasile Plugaru, doi copii. „Huzdup are si un copil de un an. Este cunoscut ca un timplar foarte bun. Are impreuna cu familia o timplarie, iar in ultima perioada si-a cumparat si un utilaj cu care faceau usi si ferestre din PVC. Era un om foarte cumsecade si tinea foarte mult la familia lui. Nu merita o moarte asa tragica. De asemenea, si Vasile Plugaru il mai ajuta pe Huzdup la diferite munci. Probabil ca dimineata (ieri – n.r) Huzdup l-ar fi luat pe Vasile Plugaru cu el pentru a-l ajuta la manipularea usilor si a ferestrelor", a spus Petru Baciu, primarul orasului Podu Iloaiei.

„Nu este treaba mea sa fie montata o bariera"

Accidentul de vineri de la Belcesti pare tras la indigo cu cel de la Antibiotice, de la mijlocul saptaminii trecute. In cazul celui de ieri, soferii care vor sa intre si ajung la intersectia cu calea ferata trebuie sa traverseze rapid deoarece trenul apare in viteza dintre doua dealuri aflate la 200 de metri de trecere. Am calculat la fata locului ca, in conditiile in care trenul circula cu viteza de 70-80 km/h in acea zona, soferul are la dispozitie sa treaca aproximativ 10 secunde. La fel, la trecerea peste calea ferata din spatele fabricii Antibiotice, soferul care vine dinspre Uricani si se deplaseaza spre drumul european, la aproximativ 30 de metri de linia ferata, nu poate distinge sosirea trenului din cauza unui canton aflat chiar linga linia ferata. De asemenea, cele doua treceri de cale ferata nu sint semnalizate decit cu asa-numitul indicator „Crucea Sfintului Andrei", care obliga la oprire si asigurare, in conditiile in care ambele sosele sint intens circulate. Reporterii „Ziarului de Iasi" s-au deplasat ieri la primaria comunei Belcesti pentru a vorbi cu primarul acest aspect. Surpriza, insa: in biroul acestuia mirosea evident a alcool. De asemenea, edilul gesticula prea mult si era irascibil. Acesta recunoaste ca, desi au mai fost accidente in anii anteriori in acelasi loc, nu a solicitat niciodata autoritatilor sa monteze o bariera. „Nu este treaba mea sa fie montata acolo o bariera. Linia ferata este traversata de DJ 281, deci este treaba celor de la judet. Nu vreau sa arunc vina pe nimeni, dar si CFR sa isi faca treaba. Avind in vedere numarul mare de masini care trec prin zona, ar trebui o bariera", a precizat Constantin Petras. In schimb, viceprimarul a aruncat vina pe mort, deoarece acesta trebuia sa stie ca vine trenul. „Soferul venea in fiecare vineri prin zona. De asemenea, din zona Schinoasa si pina aproape de bariera, drumul mergea paralel cu linia ferata, iar trenul nu circula prin zona cu viteza mai mare decit a autoturismelor. Este posibil sa fie vazut trenul din timp. Eu merg in fiecare zi la Iasi si stiu asemenea lucruri", si-a dat cu parerea si Tudor Birladeanu, viceprimarul comunei.

CFR: „Putem vorbi de un nou caz «Uricani»"

Nici reprezentantii CFR nu au putut oferi un raspuns pertinent la problema semnalizarii acustice si luminoase a celor doua treceri de cale ferata. „Putem vorbi in cazul accidentului de la Belcesti despre un nou «caz Uricani», deoarece si aceasta trecere de la Belcesti este dotata doar cu IR, sau «Crucea Sfintului Andrei». Potrivit STAS-ului, trecerea la nivel cu calea ferata de la Belcesti are vizibilitatea necesara, chiar nu pot intelege cum s-a putut produce impactul cu trenul, numai daca a intrat de bunavoie. Nu stiu sa va spun prea multe detalii pentru ca nu ne ocupam de intretinerea acestei zone", ne-a declarat Sorin Melinte, seful diviziei Instalatii de la CFR. Un raspuns evaziv au dat si reprezentantii firmei private careia ii apartine trenul, respectiv Regiotrans. „Nu va putem spune nimic despre acest caz, deoarece in relatia cu presa se ocupa oamenii nostri de la sediul central din Brasov", au spus cei de la sucursala ieseana a Regiotrans. Cei de la Brasov ne-au trimis la Iasi. „Este sucursala la Iasi, sunati acolo", ne-au redirectionat cei de la Brasov.

Ultimul accident feroviar produs la Belcesti a avut loc la inceputul lunii decembrie 2008. Atunci, un tinar de 24 de ani din Iasi a scapat ca prin miracol dupa ce a intrat cu masina in personalul Iasi – Hirlau. In urma coliziunii, tinarul a fost ranit grav, la fel si copilul sau de numai doi ani si patru luni care se afla pe bancheta din spate. Ranit grav a fost si conductorul trenului care a cazut de pe un podet si s-a ranit. Masina in care se aflau tatal si fiul sau a fost avariata in proportie de 70%.

––

  Cit ne costa un accident feroviar?

* chiar si un calcul strict pragmatic arata ca statul iese mai ieftin montind barierele despre care CFR spune ca ar fi prea scumpe * asta pentru ca statistica poate evalua si viata unui om, strict financiar vorbind * in astfel de termeni cinici, cele doua vieti pierdute ieri valoreaza cit sase bariere

Reprezentantii CFR sustin ca din 2010 au fost inregistrate pe raza judetului Iasi nu mai putin de 9 accidente feroviare care au implicat autoturisme, si 5 in care au fost implicate persoane. Paradoxal, 5 dintre accidentele care au implicat autovehicule s-au petrecut pe trecerile la nivel cu calea ferata dotate cu SAT (n.r., instalatii luminoase si acustice), iar celelalte 4 pe treceri semnalizate doar cu asa-numita „Cruce a Sfintului Andrei", neincluzind aici accidentele de la Uricani si Belcesti. Conform statisticilor CFR, cele mai periculoase treceri sint pe traseul Mircesti – Pascani, unde s-au petrecut trei accidente pe treceri dotate cu SAT si unul pe o trecere ce celalalt tip. Putem aminti tragica intimplare din comuna Stolniceni-Prajescu, petrecuta in luna iunie a anului trecut, cind un Opel Zafira a intrat in fata trenului rapid Bucuresti – Suceava. Soferul, un fost taximetrist cu experienta, nu a tinut cont de semnalul de trecere peste calea ferata, neglijenta ce a omorit patru persoane. Celelalte accidente feroviare s-au petrecut pe traseele Letcani – Larga Jijia, Birnova – Ciurea (doua accidente), Iasi – Letcani si Pascani – Ruginoasa.

Reprezentantii CFR spun ca trecerile de cale ferata fara bariere sau semnale luminoase respecta toate criteriile pentru a asigura vizibilitatea conducatorilor de automobile. Totusi, din aceeasi statistica reiese ca in ultimii doi ani nu a avut loc nici un accident pe trecerile de cale ferata cu bariera, fapt ce demonstreaza riscul foarte redus de accidente feroviare. Pretul ridicat al montarii unor astfel de bariere, circa 300.000 lei, este primul argument ridicat de reprezentantii CFR pentru a explica de ce in judetul Iasi numai patru treceri de cale ferata au fost amenajate astfel. Totusi, daca s-ar calcula ce sume se cheltuiesc in cazul unei persoane decedate intr-un accident rutier sau feroviar, preturile barierelor ar deveni infime. Potrivit unor statistici publicate de Banca Mondiala in 2010, moartea unei persoane intr-un accident rutier costa statul aproximativ 130.000 de dolari, iar un ranit grav: 13.000 de dolari. Suma ar fi suficienta pentru montarea de bariera la trecerea din Belcesti. Totodata, conform datelor Ministerului Finantelor, produsul intern brut pe locuitor a fost anul trecut de aproximativ 27.400 lei. Aceasta inseamna, ca, in 40 de ani de munca, un roman contribuie cu peste un milion de lei la dezvoltarea economica a tarii. Cu pierderea provocata de moartea celor doi sateni in accidentul de ieri, statul a fost pagubit practic cu pretul a sase bariere CFR.

Comentarii