Rectorita Zaira Murgu racoleaza personal studenti pentru universitatea-i fantoma

joi, 03 august 2006, 23:49
3 MIN
 Rectorita Zaira Murgu racoleaza personal studenti pentru universitatea-i fantoma

La Universitatea „Dimitrie Cantemir“ pacaleala continua si in acest an. Desi institutia a intrat in lichidare inca de acum patru ani, pierzind orice drept de a organiza inscrieri, Zaira Murgu, rectorul Universitatii, se pregateste si in acest an pentru o noua generatie de studenti. Lipsa unei taxe de inscriere, taxele anuale foarte mici, avind jumatate din valoarea celor percepute de universitatile acreditate, dar si siguranta obtinerii unei asa-zise diplome de studii superioare, fara prezenta la cursuri sau bataie de cap la examene sint principalele puncte de atractie. Oferta de specializari este foarte larga si in acest an: politie sanitara, drept, stiinte economice, psihologie, pedagogie si informatica. Nici una dintre aceste specializari nu este insa autorizata sa functioneze.
Oricine alege sa devina student al acestei Universitati, arunca banii pe fereastra, diploma de absolvire nefiind recunoscuta de Ministerul Educatiei si Cercetarii, si deci inutila. Cu toate acestea, nici una dintre angajatele Universitatii nu m-a informat asupra acestor aspecte atunci cind am cerut informatiile de inscriere. Cind a aflat ca vreau sa ma interesez de inscriere am fost „preluata“ imediat de rectorul Universitatii, Zaira Murgu, care s-a oferit chiar sa imi recomande anumite specializari. „Pentru inscrierea in urmatorul an la universitate? Odata avem politia sanitara. E foarte buna, cea mai buna. Si apoi cele trei facultati Drept, Stiinte Economice si Psihologie. Si mai este si Informatica“, ne-a explicat Zaira Murgu.
„Politia sanitara este in parteneriat“
Pentru a-si convinge si mai mult potentialul candidat, Zaira Murgu isi prezinta cele 3 facultati ca fiind autorizate, iar celelalte doua specializari ca parteneriate cu universitati de stat sau particulare acreditate. Mai mult, ea anunta si posibilitatea adaugarii unei nou specializari in cadrul propriei universitati, desi din punct de vedere legal universitatea este inexistenta. „Politia sanitara este in parteneriat cu Universitatea «Bioterra» din Bucuresti, dar daca avem destul de multi candidati facem si aici o filiala si o sa fie numele universitatii noastre pe diploma. Pedagogia si informatica sint in colaborare cu alte universitati de stat“, a precizat Zaira Murgu. La final isi scoate ultimul atu din arsenalul de convingere: lipsa unei taxe de inscriere. In timp ce alte universitati particulare percep o taxa de inscriere de circa un milion de lei vechi, Zaira Murgu ii scuteste pe candidatii ei de acest efort financiar. Dupa cum ne informase si o secretara, la inceputul anului universitar se plateste doar o parte din taxa anuala, circa 2 milioane de lei vechi. „Inscrierile sint fara sa se dea taxa. Deci dumneavoastra va inscrieti pentru ce doriti. In anul I nu trebuie sa platiti taxa de inscriere. Daca esti sigura ce vrei, pui si un dosar in copie, totul copie“, ne-a informat la final Zaira Murgu.
Contactati telefonic, reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii spun ca orice universitate care nu este acreditata sau autorizata, dar care organizeaza inscrieri va fi amendata. „Daca o universitate nu are acreditare sau autorizare de functionare nu are voie sa organizeze inscrieri. Iar daca totusi o face va trebui sa suportele consecintele incalcarii unei reguli: va fi amendata conform legii. Cind vor incepe inscrierile vom verifica si vom lua masurile care se impun atunci“, a incheiat Dumitru Miron, secretar de stat in cadrul MEC.

Comentarii