Rectorul de la Agronomie a tuns declaratiile de avere

vineri, 05 mai 2006, 00:08
2 MIN
 Rectorul de la Agronomie 
a tuns declaratiile de avere

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad“ a ales o metoda originala de declarare a averilor. Fara a respinge recomandarea Ministerului Educatiei si Cercetarii, universitatea a adoptat cea mai convenabila varianta a formularului pentru declararea averilor. Acesta omite poate cea mai interesanta parte a unei declaratii de avere: venitul anual incasat. Astfel, conform declaratiei afisate pe site-ul universitatii, averea decanului Facultatii de Agricultura, prof.dr. Constantin Leonte se reduce doar la un teren arabil de 1000 de metri patrati. In lipsa unui autoturism, a unei case sau apartament, Cristian Leonte este de departe cel mai sarac membru al echipei de conducere. Toti ceilalti membri se „mindresc“ cu cite una-doua case, autoturisme sau terenuri.
Cit priveste averea rectorului institutiei, Gerard Jitareanu, aceasta consta in 2 terenuri arabile, un apartament, o casa de locuit si un Ford Mondeo fabricat in 2001. Venitul anual incasat nu e nicaieri precizat. Chestionat asupra tipului de formular ales, inca de la afisarea declaratiilor, acum citeva luni, rectorul Gerard Jitareanu a sustinut ca va repara situatia. „Formularele au fost alese de servicul juridic. Erau prezentate ca anexe la prima varianta a legii. Vom completa insa in cel mai scurt timp noi formulare care sa contina si veniturile anuale. Nu avem nimic de ascuns“, afirma in urma cu doua luni prof.dr. Gerard Jitareanu. La citeva luni de la afisarea lor, formularele au ramas aceleasi.
Declaratiile rectorului referitoare la aceasta problema s-au schimbat insa. „A fost o intreaga confuzie cu declaratiile astea de avere. Unii spuneau ca trebuie date, altii ca nu. Deocamdata insa ele vor ramine la fel. Cind ni se va cere oficial sa le schimbam, atunci le vom schimba“, a precizat ieri rectorul Jitareanu. Problema declaratiilor de avere a stirnit mai multe proteste din partea rectorilor din toata tara. Chiar si dupa expirarea ultimatumului, vinerea trecuta, 14 universitati (dintr-un total de 54) au refuzat sa se conformeze recomandarii MEC. Cel mai vehement ramine refuzul rectorului de la Universitatea „Al.I. Cuza“, prof.dr. Dumitru Oprea, care a declarat in mai multe rinduri ca cererea MEC e lipsita de suport legislativ.

Comentarii