UPDATE: Reteaua escrocilor imobiliari

Subtitlu

sâmbătă, 04 decembrie 2010, 02:51
10 MIN
 UPDATE: Reteaua escrocilor imobiliari

UPDATE (duminica, 13.00): Sase dintre cele sapte persoane retinute simbata, Ioan Constantin Mihu, Mihai Mitrica, Emanuel Osoianu, Mihaela Volosciuc, Cosmin Radu si Ovidiu Plesescu, au fost arestate pentru 29 de zile, ultimii doi fiind angajati ai Oficiului de Cadastru Iasi. In cazul unui alt angajat al Oficiului de Cadastru, Ciprian Maftei, instanta a decis ca nu se impune masura arestarii preventive, acesta urmand a fi cercetat in stare de libertate, avand insa interdictia de parasire a localitatii.

UPDATE (simbata, 16.00):

Arborele infractional

Escrocii imobiliari aveau un plan de bataie bine pus la punct, iar persoanele implicate sint rude si prieteni. Anchetatorii au reusit sa stabileasca legaturile dintre acestia:

Mihai Mitrica – persoana de incredere ale sotilor Osoianu

Dumitras Marin Dumitru – varul inculpatului Bogdan Raduc

Victoria Vintila – strabunica lui Bogdan Raduc

Mitica Raduc – tatal lui Bogdan Raduc

Ioan Constantin Mihu – persoana care asigura paza imobilului detinut de Emanuel Osoianu

Petru Florin Sterea, Paraschiva Dana Sterea – cumnatii lui Bogdan Raduc

Mihai si Ioana Gradinariu – parintii inculpatei Mihaela Volosciuc

Mihaela Nicoleta Volosciuc – prietena invinuitei Maria Raduc

Modul de operare

Anchetatorii au descoperit ca, incepind cu primavara acestui an, Emanuel Osoianu si Ionut Bogdan Raduc au plasmuit contracte false si au reusit sa vanda 11 terenuri.

Au inceput cu un teren de 1000 m2 pe strada Moldovei nr. 30, care era in paragina. Cei doi au falsificat un act de proprietate pe numele strabunicii lui Bogdan Raduc, Victoria Vintila. Apoi au intocmit la un birou notarial din Vaslui o procura pe numele lui Mitica Raduc, tatal lui Bogdan Raduc. Terenul a fost vindut  dupa 5 zile cumnatilor lui Bogdan Raduc –  Petru Florin Sterea si Paraschiva Dana Sterea, care l-au  intabulat si l-au vindut, pe 21 mai, cu 50.000 de euro. In septembrie, proprietatul de drept al terenului avea sa treaca printr-un soc cind a citit in ziar ca terenul sau e scos la vinzare cu 200.000 de euro.

In vara, Osoianu si Raduc au mai gasit un teren bun de vindut, de 1000 m2, pe strada Ciurchi nr. 68 A. Au plasmuit un act de vinzare-cumparare antedatat 1992, intre proprietarul de drept si Victoria Vintila, strabunica lui Raduc. L-au vindut in iulie lui Dumitras Marin Dumitru – var cu inculpatul Bogdan Raduc, care l-a intabulat.

Tot in  Ciurchi au mai pus ochii pe un teren de 1000 m2, au falsificat un contract de vinzare-cumparare antedatat 1992, iar datele de identificare ale vinzatorilor sint fictive. Terenul aparea ca si cum ar fi fost cumparat de parintii Mihaelei Nicoleta Volosciuc. In aprilie, ar fi imputernicit-o pe fiica lor sa vinda terenul. Acesta a fost vindut lui Dumitras Marin Dumitru, care l-a intabulat la OCPI.

Osoianu si Raduc au pus ochii si pe doua terenuri din strada Mocanului, in zona Gradinii Botanice. Pentru primul, de 600 m2, au plasmuit un contract prin care doi soti l-ar fi vindut lui Mihu Ioan Constantin in 1993. In iulie, Mihu si Ionut Bogdan Raduc au incheiat o procura prin care Raduc era mandat sa vinda cu 20.000 de lei.

La al doilea teren din zona Gradinii Botanice, lucrurile au fost mai complicate, pentru ca era in litigiu. Anchetatorii au descoperit ca Osoianu a intrat in legatura cu proprietarul terenului care i-a marturisit ca, dupa citiva ani de la cumpararea terenului, alte doua persoane au demonstrat, in instanta, ca terenul le apartine. Osoianu i-a promis ca-l ajuta si l-a convins pe proprietar sa-l mandateze printr-o procura sa vinda terenul cu 15.000 de lei.

Anchetatorii au mai identificat si alte terenuri pe care cei doi au reusit sa le vinda cu acte false, folosindu-se de aceleasi metode: pe strada Mocanului nr. 16 (331 m2), strada Sipotel nr. 23 (1530 )m2, impartit in trei loturi) si strada Cazarmilor nr. 53 (1200 m2).

UPDATE (12:40) : In urma audierilor de noaptea trecuta, sapte persoane au fost retinute. Cosmin Radu Ciprian, Maftei Ciprian Gheorghe, Mihu Ioan Constantin, Mitrica Mihai, Osoianu Emanuel, Plesescu Ovidiu Cristian si Volosciuc Mihaela Nicoleta au fost adusi astazi la Tribunalul Iasi cu propunere de arestare preventiva.

  Aproape 30 de persoane, printre care si angajati ai Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) au fost ridicate ieri dimineata de procurorii de la Crima Organizata. Potrivit Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) suspectii fac parte dintr-un grup specializat in inselaciuni prin tranzactii imobiliare. "Membrii gruparii identificau terenuri situate in zone centrale ale municipiului Iasi, proprietatea Cosiliului Local, neocupate si fara intabulare si falsificau actele de provenienta ale acestora (contracte de vanzare-cumparare autentificate la fostul Notariat de Stat, certificate de mostenitor, hotariri judecatoresti). Folosind aceste documente falsificate, inculpatii cumparau aparent legal terenurile, prin intocmirea de contracte de vinzare-cumparare simulate, imobilele fiind astfel introduse in circuitul civil si revindute unor cumparatori de buna credinta", precizeaza DIICOT intr-un comunicat. Anchetatorii au identificat mai multe suprafete de teren care au fost intabulate si ulterior vindute in baza unor documente falsificate, situate pe strada Cazarmilor, strada Moldovei sau Ciurchi.

A vrut sa vinda terenul cu acte falsificate tocmai proprietarului

Ciprian Maftei

Unul din punctele de plecare a cercetarilor este un referat facut de catre conducerea Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) coroborat cu informatii de la Camera Notarilor Publici din Iasi, reclamatia fiind depusa ulterior la Parchet. Potrivit unor surse din cadrul OCPI si a Camerei Notarilor, ilegalitatile au fost descoperite printr-o intimplare comica. Aflat la o nunta, un apropiat al lui Andi Cheptine, presedintele notarilor publici ieseni, i s-a propus de catre unul dintre nuntasi sa achizitioneze un teren in Tatarasi. "Il cheama Toma, dar nu mai stiu prenumele", a spus aceasta. Deoarece apropiatul lui Cheptine avea un teren in zona, acesta s-a aratat interesat de idee si a vrut sa mearga sa vada proprietatea. Ajungind dupa citeva zile la fata locului, amicul lui Cheptine a constatat cu stupoare ca ofertantul i-a oferit la vinzare chiar terenul peste care era proprietar, numai ca in acte figura pe numele altuia. Imediat, proprietarul de drept al terenului a depus o plingere la OCPI, care a inceput verificari. In paralel a inceput o cercetare si Camera Notarilor. Directorul de la OCPI spune ca, la momentul plingerii, firma care s-a ocupat de intabulari era deja luata in colimator. "Noi facem aleatoriu verificari privind intabularile. Mai exact, in jurul datei de 11 august, am luat mai multe documentatii la verificat, iar printre acestea se afla si una inaintata de firma Promix SRL. Inspectorul trimis sa verifice daca datele din documentatia de intabulare corespund cu cele de la fata locului a gasit discordante majore. Astfel, documentatia depusa in vederea intabularii a fost respinsa", a precizat Narciza Nedelcu, directorul OCPI. Aceasta spune ca, in urma acestui episod, a dispus verificarea intabularilor acestor firme, dar si a salariatilor OCPI care au avizat documentele cadastrale respective. "A reiesit ca firma a intabulat si a vindut deja patru terenuri, la cel de-al cincilea fiindu-i respinsa intabularea. De asemenea, Cosmin Radu, consilier, si Ovidiu Plesescu, inspector avizari, au fost sanctionati disciplinar, iar Ciprian Maftei, registrator, a fost cercetat de catre institutia centrala de la Bucuresti. Motivele au fost ca au avizat intabularea unor terenuri chiar daca documentatia prezenta serioase nereguli", a adaugat Nedelcu. Cosmin Radu se afla in prezent in concediu de paternitate. Acesta a mai fost implicat intr-un alt scandal la OCPI, in luna august a acestui an. Un inginer facuse o plingere la Politie prin care atentiona ca a descopeit 26 de planuri de situatii false pe care figura numele sau. Cosmin Radu negase implicarea in acest caz spunind ca cel care se ocupase de lucrari a fost tatal sau, Decebal Cosmin. Plingerea a fost inregistrata initial la Politia Municipiului, dar din cauza complexitatii dosarului a fost declinata ulterior catre DIICOT.

Notarul Andi Cheptine: "Este secret profesional si nu pot spune nimic"

Potrivit unor surse din interiorul OCPI, de intabularile celor cinci terenuri, dintre care unele situate in cartierele Pacurari si Tatarasi, s-ar fi ocupat Maria Raduc, sotia unui asociat de la firma Promix SRL, respectiv Ionut Bogdan Raduc. Aceasta ar fi obtinut imputerniciri sa vinda o parte dintre terenurile falsilor proprietari. De exemplu, in numele a doua persoane care figurau ca proprietari, o persoana virstnica din Vaslui si o alta din Suceava, s-ar fi obtinut imputernicire din municipiile respective. Unul dintre notarii care ar fi dat o asemenea imputernicire ar fi notarul Irimia Claudy din Vaslui, vicepresedinte al Camerei Notarilor Iasi (Iasul si Vasluiul fac parte din aceeasi camera notariala – n.r.). Acesta insa a dezmintit informatiile. "Chiar daca nu pot sa spun nimic despre acest caz, sint informatii eronate. Mai multe ar putea sa spuna domnul Cheptine (Andi Cheptine, presedintele Camerei Notarilor Iasi – n.r.). In orice caz, procurile se dau numai avind in spate o documentatie solida", a spus notarul. Notarul Cheptine nu a dorit sa faca declaratii, invocind secretul profesiei. "Este secret profesional si nu pot spune nimic. In plus, cercetarile sint in curs de derulare. Ar fi bine sa asteptam finalul cercetarilor", s-a rezumat sa spuna Cheptine. Interesant este ca, potrivit informatiilor unor surse din Camera Notarilor, un document aflat in atentia procurorilor figura in registrele OCPI ca act de vinzare – cumparare, iar in scriptele notarilor ca act privind o alta speta (de exemplu, autentificare act nastere).

Experti, functionari si samsari intr-un dosar cu aproape 30 de audieri maraton

Actiunea procurorilor DIICOT si a ofiterilor de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) a fost declansata ieri dimineata la primele ore. Aproape 30 de persoane, suspecti si martori, au trecut prin biroului anchetatorilor pentru a da declaratiile. Maria Raduc, cea care ar fi intabulat terenurile aflate in atentia DIICOT, iar ulterior a obtinut imputerniciri pentru a le vinde, va fi cercetata in stare de libertate. "Fata de clienta mea se fac cercetari privind infractiuni de inselaciune, fals si uz de fals. Si-a rezervat dreptul de a nu da declaratii. Nu a fost retinuta de procurori", a spus avocatul Alin Tomescu, aparatorul lui Raduc.

Aseara in jurul orei 20 procurorii DIICOT au inceput sa emita primele ordonante de retinere. Unul dintre cei retinuti, Ioan Constantin Mihu este acuzat de sprijinirea unuri grup infractional organizat, complicitate la fals, complicitate la uz de fals si complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave. Acesta ar fi acceptat ca membrii gruparii sa intocmeasca in fals pe numele lui imputerniciri si acte de proprietate, pentru ca ulterior sa vinda terenurile mai departe. Un alt cercetat in dosar, expertul topometrist Valentin Codru Condurache, a plecat liber acasa, insa are interdictie de a parasi tara. "Domnul Mihu a refuzat sa faca vreo delcaratie, iar domnul Condurache a respins acuzatiile aduse si a sustinut ca este nevinovat", a declarat avocat Gertruda Damatar, aparatoarea celor doi. In jurul orei 22 procurorii DIICOT au emis odonanta de retinere si pe numele lui Ciprian Maftei, registrator in cadrul OCPI. Dupa inca o ora un al suspect chemat la audieri, Cozmin Dumitrasi, a plecat catre Arestul Politiei, acesta fiind acuzat ca a cumparat terenuri de la membrii gruparii despre care stia ca sint obtinute cu documentele falsificate, iar apoi le-a revindut unor cumparatori de buna credinta. La putin timp dupa miezul noptii a fost retinut si Cosmin Radu, consilier in cadrul OCPI. "Tot ce pot sa va spun este ca s-a emis ordonanta de retinere pentru 24 de ore pe numele clientului meu. E un dosar slab, din ce am vazut nu sint probe, e subtire", a spus scurt avocatul Remus Morar, aparatorul lui Radu, la iesirea din sediul Parchetului. Azi dimineata in jurul orei 2, audierile erau inca in desfasurare la sediul DIICOT, urmind sa intre la audieri Emanuel Osoianu, considerat de anchetatorii "creierul" intregii afaceri. Acesta este sotul Violetei Osoianu, grefiera la Parchetul de pe linga Tribunal. Potrivit declaratiei de avere a acesteia, in perioada 2008 – 2009 sotul ei a cumparat sase terenuri. Trei terenuri agricole in Miroslava si Valea Lupului in suprafata totala de peste 137.000 de metri patrati si trei terenuri in intravilanul Iasului in suprafata totala de peste 1.400 de metri patrati pe Aleea Sadoveanu, Sipotel si Mocanului.

Celebritati in jurul dosarului: presedintele Tribunalului si managerul al Spitalului de Boli Infectioase

Ion Mihu

Printre numele sonore legate de dosarul DIICOT se numara si cel al judecatorului Radu Tarniceriu, presedintele Tribunalului Iasi. Acesta a precizat ca este amic cu cel considerat de procurori capul intregii afaceri. "Eu i-am vindut domnului Osoianu un teren si nu invers. Sintem si vecini amici", a spus aseara judecatorul Tarniceriu. De altfel, anchetatorii au avut o retinere in a solicita autorizatiile de perchezitie de la instanta condusa de Tarniceriu, tocmai pentru a elimina suspiciunile in ceea ce l-ar putea privi pe presedintele instantei. Astfel, procurorii DIICOT au apelat la serviciile Tribunalului Vaslui. Tot in acest dosar prima ordonanta de retinere a fost emisa pe numele lui Ioan Constantin Mihu. Acesta, era paznic la cele doua vile vecine, a lui Osoianu si a lui Tarniceriu. El este acuzat de sprijinirea unuri grup infractional organizat, complicitate la fals, complicitate la uz de fals si complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave. Conform unor surse judiciare, el incasa lunar cite 500 de lei de la fiecare din proprietarii celor doua imobile.

Un alt teren care face subiectul anchetei a fost cumparat de catre dr. Mihnea Hurmuzache, fost manager al Spitalului Clinic de Boli Infectioase. Acesta nu a dorit sa ofere prea multe informatii. "Sint cercetari in curs si nu pot sa spun nimic. Terenul este in Copou, dar mai multe puteti afla din declaratia mea de avere ", a spus acesta. Potrivit declaratiei de avere, Hurmuzache a achizitionat in 2009 un teren intravilan in suprafata de 515 metri patrati in valoare de 55.000 de euro. Terenul se afla pe strada Sipotel, la numarul 23, la aceeasi adresa figurind si o proprietate a sotilor Emanuel si Violeta Osoianu.

Comentarii