Afacerea "Piata Mare"

vineri, 17 ianuarie 2003, 00:00
4 MIN
 Afacerea "Piata Mare"

Astazi are loc preselectia de oferte in plic privind concesionarea serviciului public de interes local "Administratia Pietelor, Bazar, Obor". Hotarirea a fost luata inca din martie 2002, in Consiliul Local, in baza studiului de oportunitate intocmit de primarul Dan Ioan Carpusor. La acea data, motivatiile erau: micsorarea si limitarea scumpirilor, numarul insuficient de gardieni publici care sa supravegheze activitatea din piete, bazar si obor; numarul mare de infractori care isi petrec majoritatea timpului in piete si legislatia, care permite cumpararea produselor la un pret si vinzarea lor cu alt pret, avantajind specula intermediarilor. Primarul recunostea ca nu a reusit sa controleze aceste fenomene, ba, mai mult, s-a constatat diminuarea numarului de producatori particulari, acestia din urma preferind, pentru a-si apara integritatea corporala sau viata, sa vinda produsele proprii la preturi de nimic, in afara pietelor.
Concesionarea ar urma sa se faca pentru minimum 25 de ani, obligatia agentului economic fiind practicarea unor preturi cu cel putin 30% mai mici decit cele din localitatile invecinate, continuarea investitiilor si practicarea unui comert civilizat. In acest scop, a fost numita o comisie de evaluare privind concesionarea serviciului "Administratia Pietelor, Bazar, Obor", compusa din opt consilieri muncipali si un reprezentant al Directiei Generale a Finantelor Publice. Presedinte al comisiei a fost ales avocat doctor Ioan Chelaru, consilier municipal PSD.
Comisia avea urmatoarele atributii: intocmirea caietul de sarcini, a studiului economic pentru stabilirea redeventei, redactarea si publicarea anuntului privind organizarea licitatiei, analizarea si evaluarea candidaturilor, selectarea ofertelor, intocmirea listei candidatilor admisi la prezentarea unei oferte si desemnarea cistigatorului licitatiei publice.
Comisia a functionat "pe hirtie"
Ieri, am fost martorii unei lovituri de teatru: cu o zi inainte de preselectia de oferte, avocatul Ioan Chelaru si-a prezentat demisia din calitatea de presedinte al acestei comisii. "Va aduc la cunostina ca inteleg, din motive personale, sa demisionez", isi motiveaza avocatul Ioan Chelaru gestul. Poate ca el refuza sa fie coautor la aceasta afacere.
Alti patru consilieri membri ai comisiei aveau mari rezerve asupra modului in care au colaborat la intocmirea caietului de sarcini. Ba, mai mult, unii dintre ei nici nu-si amintesc sa fi participat la vreo discutie pe aceasta tema, chiar daca este vorba de cel mai important serviciu public local – Administratia Pietelor dindu-le sansa tuturor romascanilor sa beneficieze de produse proaspete si ieftine.
Primarul Dan Carpusor, aflat in delegatie la Bucuresti, ne-a declarat telefonic ca anuntul de concesionare s-a publicat in Monitorul Oficial si ca de intocmirea caietului de sarcini s-au ocupat experti ai Primariei. El a afirmat ca membrii comisiei au doar sarcina de a verifica legalitatea documentatiei si eventualele avantaje de care ar urma sa beneficieze romascanii.
Despre TCE 3 Brazi, primarul are numai vorbe bune
Dan Carpusor a apreciat ca oferta firmei TCE 3 Brazi, a deputatului PSD Culita Tarita, are sanse maxime, pentru ca ii favorizeaza cel mai mult pe romascani: "Domnul deputat va oferi cartofi, mere, carne de porc, carne de vita, produse lactate si zarzavaturi la cele mai mici preturi, cu un adaos comercial de maximum 4%, si de cea mai buna calitate. El are peste 70.000 de porci, mii de hectare cu astfel de culturi si va infiinta o cultura de zarzavaturi pe o suprafata de 200 de hectare. Sa nu uitam ca exploateaza cea mai mare suprafata arabila din Romania si isi poate permite sa inregistreze pierderi. Interesul principal al domniei sale este acela de a face un bine romascanilor".
Despre cea de-a doua oferta, purtatorul de cuvint al Primariei nu stia decit ca "este o societate din Strunga", identificata ulterior de "Ziarul de Roman" ca fiind Agrocom Strunga – fostul IAS din localitate – care ofera, la concurenta cu deputatul Tarita, produse agroalimentare din cele trei ferme de vaci, una de oi, una de porci si o livada de 300 de hectare.
Mincare contra voturi?
Privind in urma peste umar, constatam ca insiruirea evenimentelor legate de Piata Mare nu a fost deloc intimplatoare. In fapt, activitatea pietei romascane a fost profitabila, in pofida problemelor semnalate de-a lungul timpului. Acest lucru este intr-o oarecare contradictie cu hotarirea de concesionare din martie 2002. Intr-o flagranta contradictie este, insa, alocarea a peste 8 miliarde de lei din bugetul local pentru modernizarea Halei Centrale, care ar fi revenit in obligatia agentului economic care urma sa preia in concesiune activitatea din Piata Centrala. Pe de alta parte, tonetarii din fata Halei sint obligati, in regim de urgenta, sa contribuie cu 20 de milioane de lei fiecare la realizarea nor chioscuri din termopan, "pentru a se realiza un comert civilizat". Nici negustorii din potcoava din spatele Halei nu au scapat de presiunea Primariei care ii obliga sa faca amenajari cu mult peste puterea lor finanicara, motiv pentru care s-au dus cu jalba-n protap la deputatul PD Ioan Onisei.
Se pune intrebarea: ce i-ar mai ramine de facut in domeniul investitiilor de valoare mare celui care va cistiga Administratia Pietelor, Bazarului si Oboarelor? Cu Piata Mare gata amenajata si cu o Hala Centrala modernizata, ambele din banul public, noul administrator al acestei afaceri – deja profitabile – isi poate permite sa promita ca va pune pe tarabe cele mai ieftine produse agroalimentare, calculind ca zarzavaturile, cartofii, carnea si lactatele de pe cintare ii vor aduce zeci de mii de voturi in urne. (C.B.)

Comentarii