Asiguratorii si medicii dau ???n judecata CNAS

sâmbătă, 29 martie 2003, 00:00
2 MIN
 Asiguratorii si medicii dau ???n judecata CNAS

Asiguratorii si medicii din judetul Neamt s?nt total nemultumiti de decizia luata de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), prin care s?nt alese firmele de asigurare cu care furnizorii de servicii medicale pot sa ?ncheie polite de asigurare. La data de 11 martie, CNAS a emis o decizie prin care au fost acreditate doar patru societati de asigurare la care pot apela furnizorii de servicii medicale. Decizia a stirnit numeroase proteste, atit in rindurile societatilor de asigurare, cit si al medicilor, astfel ca ambele parti s-au hotarit sa conteste aceasta decizie. „Conducerea Omniasig a contestat aceasta decizie a CNAS, pentru ca ea este ilegala si abuziva. In primul rind, CNAS si-a depasit atributiile stabilite de lege, anume cele de a reglementa unitar sistemul de asigurari si nu de a acredita societati de asigurare, aceasta fiind de competenta Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. CNAS nu avea dreptul de a reglementa pretul unui produs si nici al unei prime de asigurare. Este un abuz si o ilegalitate. Speram sa se revina asupra acestei decizii. In 1999, CNAS emisese o astfel de decizie, prin care se agreea o singura societate de asigurari, fapt aberant intr-o economie de piata cu un sistem de asigurari foarte dezvoltat. In conformitate cu logica dupa care a fost emisa aceasta decizie, ne asteptam sa le impuna si furnizorul de telefonie mobila”, a declarat directorul general al Omniasig Piatra Neamt, Mariana Ciuche.
La rindul lor, medicii si-au exprimat nemultumirea ca, in conditiile unei concurente de piata, este inadmisibil sa impui un contract si sa intervii in contractele deja existente, pentru ca multi dintre medici aveau deja incheiata asigurarea de malpraxis. Daca, pina acum, valoarea maxima a unei polite era de 500 de milioane de lei, de anul acesta, cea mai mica valoare este de 50.000 de euro (peste 1,5 miliarde de lei) in cazul medicilor de familie, putind ajunge la 125.000 de euro, cum e cazul chirurgilor si stomatologilor. „De fapt, Casa Nationala nu a organizat o licitatie propriu-zisa, ci a creat niste criterii de eligibilitate pentru societatile care ar oferi cea mai buna polita si a conditionat derularea contractelor de incheierea asigurarii. Colegiul Medicilor contesta valoarea politei care este foarte mare, echivalenta cu cea din Vest, insa noi sintem platiti ca in Est. Cum sa intervii intr-un contract care se deruleaza deja? De ce sa platim o valoare asa de mare si, cel mai important, de ce sa limitezi asiguratorii?”, a afirmat medicul Gabriela Zoican, reprezentant al Colegiului Medicilor Neamt in Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania.
Aceasta mai spune ca, date fiind semnalele din intreaga tara, in sedinta din 21 martie, Colegiul a inaintat un protest Ministerului Sanatatii prin care contesta decizia CNAS. „Contestatia se refera la cuantumul foarte mare al asigurarilor, la retroactivitatea asigurarilor – pentru ca trebuie sa ne asiguram pe lunile din urma, fapt care nu exista in sistemul de asigurari romanesc – si interventia intr-un contract aflat in derulare. Acum asteptam rezultatele”, a mai afirmat Gabriela Zoican. (E.P., A.N.)

Comentarii