Cosmarul intretinerii

luni, 03 decembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Cosmarul intretinerii

Ultimele scumpiri inregistrate la cele mai importante utilitati publice determina ca valoarea facturilor pe care le vom plati sa devina astronomica. Intretinerea ne va scoate din buzunare sume pe care putini dintre noi vor reusi sa le suporte. Consumul normal pentru un locatar al unui apartament "contorizat" este de cel putin 1-2 metri cubi de apa calda lunar, 2-3 metri cubi de apa rece si 5-6 metri cubi de gaze naturale. Pentru nefericitii care nu au consum contorizat, normele pausal presupun consumuri duble de apa. Foarte putini romascani vor fi capabili sa achite plata intretinerii incepind din aceasta luna.
"Tinind cont de faptul ca multi si-au montat centrale, iar unii s-au debransat total sau partial, spatiul incalzit se reduce, dar pretul de cost pe spatiile nedebransate creste, centrala termica de cartier inregistrind acelasi consum. Ne va fi mai cald, dar la un pret mai «piperat», acest fapt sesizindu-se si prin pretul apei calde menajere, care s-a dublat in aceasta luna, datorita debransarilor", spune Melania Nistor, administratora Asociatiei 7 "Smirodava". Singura solutie pentru rezolvarea problemei pretului intretinerii este montarea gigacalorimetrelor de bloc, insa majoritatea asociatiilor nu dispun de banii necesari instalarii acestora. "In conditiile in care asociatiile au datorii de peste un miliard de lei, care vor creste luna de luna, montarea gigacalorimetrelor la fiecare bloc este in aceasta iarna o himera. Ponderea mare a restantelor acumulate la asociatiile de proprietari nu este reprezentata de cei care au datorii de peste 10 milioane de lei, ci de cei care sint datori cu sume intre 2 si 10 milioane de lei, ei reprezentind peste 70% din locatarii dintr-o asociatie. Majoritatea locatarilor nu are posibilitatea de a-si achita datoriile, situatia financiara neasigurindu-le nici hrana si medicamentele. Cererile pentru subventie au dovedit ca locatarii nu au bani. De exemplu, exista familii de 5 persoane care au ca venit alocatia de sprijin, insumind 186.000 lei, sau pensionari care, traind dintr-o pensie de urmas de 600.000 lei, au in intretinere copii sau nepoti. Ce masuri putem lua in situatii de acest gen?", ne spune, indignata, administratora.
Gigacaloria care sufoca
Afisarea noilor liste cu intretinerea va fi, in mod sigur, un nou motiv de gilceava intre locatari si administrator, romascanii fiind consternati de nivelul la care au ajuns preturile intretinerii si indignati pentru ca au de platit si pierderile ce se inregistreaza lunar. "Cresterea pretului intretinerii este alimentata si de pierderile pe blocuri, datorate faptului ca acestea sint vechi, tevile cedeaza, iar locatarii nu au bani pentru reparatii. Administratorii asociatiilor sint "intre ciocan si nicovala". Pe de-o parte sint locatarii, nemultumiti de cresterea continua a preturilor, pe de alta parte sint furnizorii, care trebuie sa primeasca banii pentru servicii. Tot ce am putut face in cadrul acestei asociatii a fost montarea unui gigacalorimetru la centrala termica 6, pentru ca locatarii sa nu mai spuna ca sint "furati". Din pacate, aceasta nu va avea ca efect o scadere a costurilor", este de parere administratora. Daca avem in vedere ca pentru incalzirea unui apartament cu trei camere se consuma cel putin trei gigacalorii, iar pentru un apartament cu patru camere cel putin patru gigacalorii, se estimeaza ca numai cheltuielile legate de incalzire vor usura buzunarele locatarilor cu aproape 1,65 milioane de lei, respectiv 2,2 milioane de lei, la care se adauga si restul de cel putin 200.000 de lei, de fiecare persoana, pentru plata celorlalte utilitati. Astfel, fiecare familie va avea nevoie de cel putin 1, 5 milioane de lei, lunar, pentru a-si achita toate cheltuielile de intretinere in aceasta iarna, luind in considerare si subventiile la plata caldurii, care nu micsoreaza prea mult plata la intretinere. (Alex NISTOR)

Comentarii