Culita Tarita isi asmute salariatii pe noi

luni, 03 februarie 2003, 00:00
4 MIN
 Culita Tarita isi asmute salariatii pe noi

Emisiunea "Punctul pe i", difuzata, vinerea trecuta, pe postul local de televiziune CNS, a incercat punerea la zid a "Ziarului de Roman" – cotidianul local care se incapatineaza sa nu intre in cartelul presei aservite mai-marilor locului. Echipa "Ziarului de Roman" este cea care a lansat, in mai 1995, "Monitorul de Roman" – primul ziar local al trustului de presa iesean "Monitorul", care avea sa detina, in numai doi ani, cea mai puternica retea de cotidiane locale din Romania. Din pacate, in 2002, acest trust independent de presa s-a vindut la bucata baronilor locali ai partidului de guvernamint sau unor oameni de afaceri care nu au avut nimic comun cu presa. In scurt timp, reteaua "Monitorul" s-a prabusit, lipsita de deontologie profesionala, coerenta si profesionalism.
In Neamt, marcile "Monitorul de Roman" si "Monitorul de Neamt" au fost cumparate de deputatul Culita Tarita. La Roman, in mod particular, primarul Dan Ioan Carpusor utilizeaza "Monitorul" ca pe propriul ziar, cu acordul deputatului Tarita, asa cum procedeaza si in cazul postului local de televiziune CNS. Aspectele prezentate se inscriu in practica generala, remarcata la nivelul intregii tari, de aservire a cit mai multe canale media (ziare, radiouri si televiziuni) de catre oamenii Puterii. Sa nu minimizam rolul asa-zisilor jurnalisti care, pentru un pumn de bani aruncati generos de catre "patronii politici", sint capabili de delatiune, calomnie si scriere dupa dictare. Multi dintre "ciinii de paza ai societatii democrate" devin javre care se incaiera pentru o ciosvirta. Sau pentru o fasole buna, dupa caz.
Replica deputatului Culita Tarita la acuzatiile formulate in materialele publicate in "Ziarul de Roman" a fost o insiruire dezlinata de afirmatii calomnioase la adresa publicatiei si a conducerii sale, alaturi de relatari care nu s-au constituit in raspunsuri directe la problemele consemnate in articolele noastre. Tarita a folosit un discurs populist si a insinuat prezumtive consecinte sociale ale materialelor publicate in "Ziarul de Roman" si care i-ar putea afecta pe romascanii care muncesc in Umaro si TCE Compil Impex (fostul Mobilex). Uitind ca statutul de om politic impune anumite rigori, deputatul Tarita nu s-a sfiint sa profite de aparitia pe micul ecran pentru a face, in mod surprinzator, trimitere la posibilitatea ca angajatii sai sa intervina in forta la sediul redactiei "Ziarului de Roman". Citam ad-literam din discursul televizat: "… Puhoiul nu-l poti opri. Si ie odati sindicalistii si si duci si-i da foc la.. la.. la sandramaua lui!" (n.r. – a directorului "Ziarului de Roman", aspru criticat, alaturi de redactorul sef al publicatiei). Aceste cuvinte se constituie intr-o incercare de intimidare a cotidianului nostru si intr-o instigare la violenta a propriilor salariati.
Interventia telefonica a primarului Dan Carpusor, din finalul emisiunii, a reprezentat capul de opera a regiei perfect puse la punct pentru emisiunea de vineri. Ca orice inginer care se respecta, Carpusor a rostit un amplu "deci" final: o invitatie la Hora Unirii adresata tuturor fortelor politice locale in scopul realizarii reconcilierii si a prosperitatii. Noi, cetatenii orasului, cu reconcilierea, iar ei – cu tihna prosperitatii. El a reamintit ca Romanul a dat tarii doi oameni politici de seama: respectind ordinea enumerarii primarului, acestia sint Culita Tarita si Radu Timofte. Cronologic si valoric, lucrurile stau putin altfel, dar ce mai conteaza cind deputatul Tarita afima si primarul Carpusor confirma ca, in toate deplasarile la Bucuresti, primarul este purtat de mina pe la toti ministrii de catre deputatul Tarita, pentru a obtine avizarea de proiecte si alocarea de fonduri pentru orasul nostru? Avem convingerea ca multi, foarte multi dintre romascani au aplaudat gestul celor doi, care fac "lobby" politic pentru urbea noastra (pentru ca asa se cheama acum mita si traficul de influenta).
Se pune problema, insa, daca astfel de gesturi isi au locul in sinul unui partid social-democrat, care conduce acum destinele noastre. Daca Romanul si locuitorii sai sint vai de mama lor, daca proiectele facute de specialistii Primariei sint bune si daca indeplinim conditiile pentru a primi un fond, de ce mai este nevoie de pus proptele pe la ministri, domnilor? Un sistem social-democrat autentic ar exclude categoric asa ceva. Culita Tarita a amintit cazul unui tinar pe care l-a ajutat sa se angajeze la Ministerul de Finante si care, acum, a obtinut o bursa in strainatate. Daca baiatul este atit de bun in meserie, de ce este nevoie de pile pentru a fi angajat la un minister? Valoarea lui ar fi trebuit sa iasa la suprafata la sustinerea unui concurs.
Toti romanii se descurca. Aproape peste tot, in Romania, se intra pe usa din spate si la interventia cuiva. Politica si afacerile fac casa buna si aduc bani frumosi. Vest-europenii nu rateaza nici o ocazie pentru a ne reprosa coruptia instalata la orice nivel. Desi eliminarea acesteia este conditia pentru intrarea in Europa, in civilizatie si normalitate, oamenii politici locali doresc sa mentina aceasta stare de lucruri – relatii, pile si trafic de influenta – pentru a putea culege roadele mai tirziu, in campania electorala. Avind si presa de partea lor, isi inchipuie ca isi asigura linistea si eternitatea in functii. (Gabriel VOLCINSCHI)

Comentarii