DELFINII UCIGASI

duminică, 02 iulie 2006, 13:57
4 MIN
 DELFINII UCIGASI

In fiecare saptamina, in fata Casei de Cultura parcheaza zeci de autoturisme de lux si citeva autocare din care coboara indivizi in tinuta eleganta si cu morga de miliardari. Ei sint membrii unui joc piramidal cunoscut sub numele de „Delphin International”. Afacerea, cel putin dubioasa, desfasurata la nivel national, a trezit anchete in mai multe tari. Un joc in sistem piramidal, gen Caritas, in care credulii sint ametiti ca pot cistiga de citeva ori suma investita. In realitate, aceasta afacere pare a fi construita doar pentru imbogatirea unui grup de persoane, iar cotizantii racolati au avut de pierdut bani in acest joc, ajungind pina la sinucidere. Ultimul caz, din Iasi, este elocvent. O infirmera s-a spinzurat dupa ce a imprumut un miliard de lei de la banci si a varsat suma in conturile Delphin. Nu este singurul caz disperat, multi dintre credulii care au crezut ca se pot salva de la saracie ajungind acum datori vinduti la banci. Totul pentru a intra in marea afacere Delphin International.
Rate la banci mai mari decit salariul
Dana Topor (31 de ani), infirmiera la Spitalul Sfintu Spiridon, din Iasi, a ajuns, din cauza iluziei „Delphin”, intr-o situatie financiara mai mult decit disperata. Dupa ce a imprumutat in jur de un miliard de lei din banci, a ajuns sa nu mai aiba ce minca acasa. Mai mult, nu mai avea cu ce sa-si plateasca gazda in Iasi, femeia fiind din comuna Andrieseni. „M-am bagat in datorii la banci si, luna aceasta, mi-au oprit salariul ca sa achit bancile si stau pe drumuri ca nu am cu ce plati gazda”, a scris Dana in biletul de adio, inainte de a se sinucide in padurea Venetia. Secretoasa din fire, asa cum o descrie prietenul ei, Traian Gheorghiu, nu prea a spus cunoscutilor cum de a ajuns in pragul disperarii. Nici prietenul ei nu nu aflase prea multe. „Am auzit ca s-a bagat in afacerea cu Delphin International, dar mai multe nu stiu. Nu prea spunea ce are de gind sa faca. Stiu ca a imprumutat mari sume de bani, pe care zicea ca i-a investit, dar cam atit”, a spus Traian Gheorghiu. Dupa ce a depus banii la Delphin, femeia a ajuns sa nu mai faca fata datoriilor. Ratele la banci au ajuns mai mari decit salariul ei. Pe 21 iunie, Dana Topor s-a decis sa puna capat disperarii si s-a spinzurat de un copac in zona Ciric, linga Aeroportul din Iasi.
Tunuri de peste 10 miliarde de lei
Drama femeii a pornit de la dorinta ei de a-si imbunatati situatia materiala. Ea a fost racolata in cursul anului trecut de persoane din afacerea Delphin. Fiecare nou intrat in joc trebuia sa plateasca 2.300 de euro pentru o simpla carte. Pentru a-si recupera investitia si a avea ulterior profit, persoanele nou intrate in sistemul piramidal trebuiau, la rindul lor, sa racoleze cel putin 20 de persoane, pe care sa le convinga sa cotizeze miile de euro, fiind amagite ca vor primi cota parte din noile „racolari”. Asa a fost atrasa si Dana Topor, care s-a impumutat la banci pentru a plati „cotizatia” de 2.300 de euro. Lucrurile nu s-au oprit aici. Surse din sistemul piramidal sustin ca nou-venitii erau angajati chiar cu contract de munca inregistrat la ITM, pentru a da un aer legal afacerii. Actele insa erau false, sustin unele surse, chiar si cartile de munca. In contracte salariile trecute erau de zeci de milioane de lei. „Angajatii” erau plimbati apoi pe la mai multe banci, unde contractau imprumuturi cit de mari se putea, banii fiind varsati in contul Delphin. Nu numai bancile erau vizitate, ci si magazinele care vindeau produse cu plata in rate. Produsele luate erau, apoi, revindute, pentru a face rost de bani rapid. Titularii primeau un procent din sumele imprumutate si varsate in contul „Delphin”, extrem de mic, sustin surse din Parchetul General, iar grosul din imprumuturi ajungea la capii sistemului. Ratele acestor imprumuturi nu mai sint platite de nimeni, iar bancile sint cele pagubite. Potrivit politistilor la care au ajuns citeva plingeri, „tunurile” in zona Moldovei au ajuns la peste 10 miliarde de lei.
Banii ajung intr-o cutie postala
Pe zona Moldovei, potrivit unor surse din Parchetul General, exista patru capi ai afacerii, iar acestia, ca si ceilalti din alte regiuni ale tarii, sint subordonati unui grup de persoane din Timisoara. Organizarea este impecabila, iar banii nu se „pierd” prin buzunarele unor racolatori, ci ajung cu totii, mai putin comisioanele, la Timisoara. Aici este sediul central, iar de aici banii pleaca in strainatate. Traseul este greu de intuit, insa destinatia finala este in Insulele Virgine, la o firma off-shore. Tot ce se stie despre aceasta firma este adresa: o casuta postala. Cine este in spatele acestei mega afaceri? Cine a pus la punct o astfel de retea, cu sute de persoane implicate doar in Romania? Anchetatorii ar trebui sa dea un raspuns. Raspunsuri care insa intirzie sa apara.
Arestari spectaculoase in Republica Moldova
Afacerea se desfasoara dupa aceleasi coordonate si in alte tari din lume. Numai ca, aici, anchetele autoritatilor legate de aceasta afacere dubuioasa au fost finalizate sau au ajuns la mandate de arestare. De exemplu, in Republica Moldova, zeci de persoane au fost luate pe sus saptamina trecuta de trupe de mascati chiar in timpul unui „congres”. Citiva lideri ai afacerii de dincolo de Prut au reusit insa sa scape si s-au refugiat in Romania. In Cehia, ancheta declansata in afacerea Delphin International s-a finalizat cu neinceperea urmaririi penale. In Romania s-a declansat o ancheta asemanatoare in urma cu mai bine de doi ani, insa despre acest dosar, care se afla la Parchetul General, nu se mai stie nimic. Practic, procurorii si politistii ieseni nu s-au omorit cu cercetarile, in conditiile in care conferintele sefilor de la Delphin International se desfasoara adeseori la hotelul Europa din Iasi sau in Roman, la Casa de Cultura, iar multe dintre persoanele racolate si pacalite sint din judetele Moldovei.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii