Epidemie de hepatita virala

vineri, 19 octombrie 2001, 23:00
2 MIN
 Epidemie de hepatita virala

Medicii epidemiologi din judetul Neamt tin sub observatie epidemia de hepatita virala de tip A declansata, numarul cazurilor inregistrate in ultimele doua luni ajungind la 160.
Primele focare de hepatita virala de tip A in judetul Neamt au aparut, spre sfirsitul lunii august, in satul Tolici, unde au fost inregistrate initial peste 50 de imbolnaviri, focarele extinzindu-se si in alte comune ale judetului.
"La ora actuala, ne confruntam cu o epidemie de hepatita virala de tip A pe intreg teritoriul judetului. Am inregistrat peste 160 de cazuri de imbolnaviri numai in ultimele doua luni, adica un numar dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut. Trei sferturi dintre pacienti sint copii de virsta scolara, focarele cele mai virulente intilnindu-se la nivelul colectivitatilor scolare si in zonele cu aglomerare mare de populatie (familii numeroase si sarace care traiesc in mizerie, fara nici cele mai elementare reguli de igiena personala). Este cazul focarelor de la Tolici si Sabaoani. Noi focare de hepatita au izbucnit si in Bodesti si Roznov", a declarat doctor Cecilia Gafencu, sefa Compartimentului de Supraveghere a Starii de Sanatate (CSSS) Neamt.
In Sectia de Boli Contagioase a Spitalului Judetean Neamt, numarul cazurilor de hepatita virala de tip A este mare, in prezent fiind internati peste 35 de bolnavi de hepatita virala A, cei mai multi fiind copii. "Desi se poate vorbi despre o epidemie, acest lucru nu trebuie sa constituie un motiv de panica sau de ingrijorare, intrucit boala este sezoniera si are un ciclu periodic. Singurul lucru care poate anihila virusul este frigul", a mai declarat doctorul Valentin Goga, seful sectiei Boli Contagioase.
Personalul Compartimetului de Supraveghere a Starii de Sanatate din intreg judetul Neamt a luat masuri de eradicare a bolii. "Medicii inspectori s-au deplasat pe teren de nenumarate ori, au efectuat dezinfectii si igienizari in scoli si gradinite. Au fost efectuate anchete epidemiologice in focare, examene clinice si paraclinice minutioase ale copiilor din scoli, toate avind drept unic scop prevenirea raspindirii bolii in teritoriu", a mai spus doctor Cecilia Gafencu. (M. R.)

Comentarii