Ministerul Sanatatii vrea ca Spitalul Roman sa devina performant

joi, 13 aprilie 2006, 21:04
3 MIN
 Ministerul Sanatatii vrea ca Spitalul Roman sa devina performant

Ieri, Vlad Iliescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii, s-a aflat in vizita la Spitalul Municipal Roman. Venirea secretarului de stat la Roman s-a concretizat printr-o intilnire la care au participat reprezentanti ai conducerii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Neamt, precum si reprezentanti ai conducerii spitalelor din intregul judet. Secretarul de stat a ales sa viziteze Spitalul Roman si nu cel de la Piatra Neamt deoarece urmatoarea sa „tinta” este un spital din Suceava. Intilnirea de la Spitalul Municipal Roman este, conform spuselor secretarului de stat, parte a unor actiuni desfasurate de Ministerul Sanatatii in vederea desfasurarii unui amplu proces de reforma in domeniul sanitar. „Ministerul a trimis, intii, catre spitale, o fisa de evaluare, datele fiind, ulterior, analizate la nivel ministerial. Pe de alta parte, trebuia verificata situatia reala din teren. Nu cred ca se poate face reforma stind intr-un birou, daca se intentioneaza o mai eficienta functionare a sistemului sanitar. Personal, am vizitat, pina acum, spitale din Slobozia, Bacau, Constanta, Galati, si urmeaza sa merg la Suceava si Iasi”, a declarat Vlad Iliescu.
Secretarul de stat a apreciat ca, la Roman si in judetul Neamt, medicii sint preocupati in mod real de starea de sanatate a populatiei, insa a amintit ca, urmare a reformei din sistemul sanitar, Spitalul Roman trebuie sa devina din ce in ce mai performant pentru a putea supravietui. „Sistemul, croit acum 15 – 20 de ani, trebuie inlocuit, pentru ca nevoile pe care populatia le are, din punct de vedere medical, la ora actuala, sint diferite. Am rugat colegii de aici sa propuna masuri Ministerului, pentru ca exista sectii mai putin rentabile. Aceste sectii trebuie redimensionate, urmind a se pune accent pe asistenta medicala in ambulatoriu. De asemenea, am discutat, in cadrul intilnirii de azi, despre Spitalul de Psihiatrie de la Gidinti, a carui cladire a fost retrocedata. Spitalul va fi mutat intr-o noua locatie, ce va fi stabilita ulterior”, a mai spus Vlad Iliescu. Intrebat despre modalitatile de imbunatatire a situatiei spitalului romascan prin metoda privatizarii, secretarul de stat s-a aratat a fi sceptic in ceea ce priveste succesul aplicarii unei astfel de metode. „O privatizare cu adevarat corecta ar putea ajuta spitalul. Noul pachet legislativ, ce urmeaza sa fie pus in aplicare, treptat, din luna mai, permite existenta sau infiintarea unor sectii private sau chiar a unor spitale private. Spitalul de la Roman este, de ani buni, in ingrijirea Consiliului Local Roman, nu a ministerului. Astfel, de soarta Spitalului trebuie sa se ocupe comunitatea locala. Aceasta poate decide privatizarea sau modernizarea spitalului. Pe de alta parte, cred ca ar fi foarte greu sa gasim investitori pentru spitalele actuale. E mai ieftin sa construiesti un spital privat decit sa cumperi unul si sa il modernizezi. De aceea, consider ca singura sansa pe care orice spital, inclusiv cel din Roman, o are pentru a rezista este aceea de a se restructura in functie de nevoile reale ale populatiei, pentru a obtine, astfel, performanta reala”, a mai spus secretarul de stat.
Concluziile sale au fost trase dupa o sedinta care a durat mai mult de doua ore si la care accesul reprezentantilor presei nu a fost permis, acestia fiind obligati sa astepte pe holul Spitalului, in ciuda importantei intilnirii si a faptului ca s-a desfasurat in cadrul unei unitati, deocamdata, publice.

Comentarii