Vinzatori la stand, absolventi de facultate

marți, 13 august 2002, 23:00
4 MIN
 Vinzatori la stand, absolventi de facultate

La ora actuala, rata somajului in Roman depaseste 25%. Cei mai defavorizati in ceea ce priveste sansa angajarii sint tinerii de 20-25 de ani si persoanele de 40-50 de ani. Numarul somerilor indemnizabili din Roman inregistreaza o continua scadere, ajungind, la inceputul lunii august, la 2.228, adica la 20% din totalul somerilor romascani. Din populatia activa a Romanului, cei mai afectati de somaj sint muncitorii (45%) si tinerii cu studii medii si superioare (30%). "Tinerii din Roman nu mai gasesc decit posturi de vinzatori, unde se cauta, in general, oameni fara calificare. Patronii cauta persoane tinere, frumoase, care sa simta dorinta de a munci", apreciaza Rodica Popescu, responsabila Centrului de Informare si Mediere a Muncii (CIMM) "Pigmalion".
Somerii in virsta nu pot invata o noua meserie
"Chiar daca numarul somerilor inregistreaza, in comparatie cu luna iulie, o scadere de aproape 7-8%, acest lucru nu se face simtit in rindul tinerilor, care, iesiti de pe bancile scolii, ingroasa rindurile somerilor. In plus, pe intreaga zona a Romanului, dintre cei 17.358 de someri, doar 4.716 mai beneficiaza de ajutorul de somaj. O situatie fericita se gaseste la Gheraiesti, unde rata somajului este de doar 8,2%, deci numarul somerilor este foarte mic", a precizat Carmen Tureatca, reprezentanta AJOFM Neamt. "Dintre toate categoriile de someri, singurii care mai au o sansa de a deveni salariati sint tinerii absolventi. Persoanele care au peste 40 de ani nu mai pot invata o alta meserie, dupa ce au lucrat 20 de ani intr-un domeniu. De exemplu, daca un sudor a fost disponibilizat dupa 20 de ani de munca, el nu va mai fi capabil sa invete o alta meserie, la aceasta virsta", a opinat Rodica Popescu, responsabila Centrului de Informare si Mediere a Muncii (CIMM) "Pigmalion".
Liceele romascane "nasc" someri sau vinzatori la stand
In evidentele CIMM figureaza 858 de someri, cu virste cuprinse intre 17 si 26 de ani, numarul acestora crescind, lunar, cu cite 50 de persoane. Dupa ce au absolvit un liceu sau o facultate, tinerii ajung someri cu diplome. O parte dintre acestia ramin cu speranta ca vor gasi, intr-un final, un loc de munca, iar altii aleg sa urmeze un curs de calificare, in functie de cerintele pietei locurilor de munca. De la incheierea anului scolar, 50 de tineri au solicitat CIMM demararea unui curs de calificare, in speranta ca, astfel, vor gasi un loc de munca. "In cursul acestui an, CIMM a organizat o serie de instruiri, cursuri, selectii si recrutari, insa numarul somerilor este prea mare, atit pentru puterile noastre, cit si pentru puterea economica a Romanului. In general, pregatim agenti comerciali, agenti de vinzari si secretare, pentru ca acestea sint unicele locuri de munca mai bine platite oferite de agentii economici romascani pentru tineri. Din pacate, doar 30% dintre cei care aleg aceste cursuri le si urmeaza, singurii interesati de instruirile noastre fiind somerii cu virste cuprinse intre 19 si 30 de ani", a declarat Rodica Popescu.
In opinia angajatilor CIMM, oferta de munca din Roman destinata tinerilor este foarte slaba, la cea mai mare cautare aflindu-se posturile de vinzatori. Cu toate acestea, liceele romascane pregatesc specialisti "pe banda" in domeniile matematicii, informaticii, mecanicii si electrotehnicii, profiluri care au fost "ingropate" odata cu economia industriala a zonei, fapt care convinge tot mai multi tineri sa recurga la un curs de calificare, imediat dupa terminarea liceului. "Ultima noastra selectie, realizata pentru un dealer al firmei Orange, a dat sanse de angajare pentru 10 tineri. Din pacate, numarul locurilor de munca este limitat si in aceste domenii, iar tinerii romascani, dupa ce cauta citeva luni un loc de munca bine platit, isi pierd entuziasmul si aleg sa traiasca de azi pe miine, dintr-un ajutor de somaj", a conchis Rodica Popescu.
Inertia ingroasa rindurile somerilor
Incepind din luna martie a intrat in vigoare noua lege a somajului, menita sa promoveze modalitati active de combatere a somajului. Printre masurile active in acest sens, subventionate "gras" de catre stat, se numara cursurile de formare profesionala, subventionarea locurilor de munca pentru tinerii absolventi, persoanele cu handicap sau unicii intretinatori de familie si stimularea mobilitatii fortei de munca, prin acordarea unor sume deloc neglijabile somerilor care se incadreaza in munca la un agent economic situat in alta localitate sau celor care isi schimba domiciliul in localitatea unde se afla angajatorul respectiv.
Statul crediteaza crearea de noi locuri de munca, ocuparea temporara in lucrari de dezvoltare a infrastructurii sau in alte lucrari de interes public. Consultanta pentru somerii care vor sa inceapa o afacere pe cont propriu este, de asemenea, gratuita, insa rezultatele obtinute pina acum sint deosebit de slabe. Intr-un judet cu peste 40.000 de someri, subventiile garantate prin noua lege a somajului au dus la incadrarea in munca a citorva sute de persoane, in decurs de aproape sase luni. Singura sansa de a obtine un loc de munca pe care o mai au somerii romascani este urmarea cursurilor de calificare sau de recalificare, iar in cazul tinerilor aflati pe bancile scolii – alegerea unui profil de invatamint care sa ofere o cit mai mare siguranta in privinta angajarii. (Alex NISTOR)

Comentarii