Rusii au pus mina pe Fortus

Subtitlu

vineri, 08 iunie 2007, 00:45
5 MIN
 Rusii au pus mina pe Fortus
Liberalul Paul Tudor, presedintele Consiliului de Administratie de la Metalexportimport: „Rusii au anuntat investitii de citeva milioane de euro in cursul acestui an“

Fortus se intinde pe 140 de hectare. Anul trecut s-a vindut o bucata de 4 ha din combinat cu pretul de 4 milioane de euro, adica un milion de euro/ha. Daca rusii ar plati datoriile de 50 de milioane de euro, deblocind sechestrele, si ar acoperi valoarea investitiilor prevazute in contractul de privatizare, atunci ar putea vinde o mare parte din teren. Profitul s-ar putea ridica la 80 milioane de euro

Fortus SA are patroni rusi. Recent, compania Rosatomstroi a reusit sa parafeze achizitia pachetului majoritar de actiuni al Metalexportimport Bucuresti ce detine combinatul iesean. Fortus SA este piesa de rezistenta din portofoliul Metalexportimport, si de altfel singura. Prin urmare, se poate spune ca noii patroni ai societatii iesene sint rusii de la Rosatomstroi. Presedintele Consiliului de Administratie al firmei din Bucuresti, Paul Tudor, nu a vrut sa sufle nici o vorba despre valoarea tranzactiei. La rindul sau, directorul Fortus, Gheorghe Chisca, a spus ca nu stie nimic despre sumele platite pentru actiunile vindute companiei ruse. In toamna anului trecut, Tudor declara insa ca a primit o oferta din partea Rosatomstroi de 5,5 milioane euro pentru a ceda combinatul iesean.

In itele acestei tranzactii s-a interpus si un fost apropiat al fostului deputat Paul Neamtu, respectiv Valentin Condrea. El a fost o rotita in mecanismul afacerii. O parte din banii necesari tranzactiei au trecut prin conturile sale si au ajuns la Paul Tudor, cu ajutorul carora a achizitionat partile Metalexportimport de la ceilalti actionari ai firmei din Bucuresti. „Ziarul de Iasi" a intrat in bucataria tranzactiei si in continuare va prezinta pe larg pasii prin care Fortus SA si-a schimbat patronii.

Anunt fulger

Ieri, in cadrul unei sedinte fulger a Consiliului de Administratie (CA) al Metalexportimport, presedintele Paul Tudor a facut anuntul soc fara a oferi prea multe detalii. „Am fost informati azi (n.r. – ieri) ca s-a schimbat actionariatul Metalexportimport. Mai multe detalii despre tranzactie nu stiu", ne-a spus Florian Nichita, membru in CA al firmei bucurestene. „M-au sunat de la Bucuresti si mi-au spus ca s-a schimbat actionariatul. Noii patroni sint cei de la compania rusa Rosatomstroi. Din cite am aflat, acestia au preluat aproximativ 70% din pachetul de actiuni. Pretul tranzactiei nu-l stiu, si nici nu ma intereseaza. Important e ca cei care au cumparat sa faca investitii", a spus si Gheorghe Chisca, directorul fabricii iesene. Ultimul care a confirmat tranzactia a fost Tudor, care nu a dorit sa ofere prea multe detalii. „S-a vindut pachetul majoritar de actiuni al Metalexportimport. Nu conteaza ce procent si nici valoarea tranzactiei. Cert este ca rusii au anuntat investitii de citeva milioane de euro in cursul acestui an. In circa 2-3 saptamini se va face o analiza asupra situatiei Fortus si se va decide cu exactitate ce bani se vor investi", a precizat Tudor. De cealalta parte, seful Fortus sustine ca fabrica ieseana are nevoie ca de aer de cel putin 600.000 de euro in decurs de citeva luni. „Potrivit planului de privatizare pina la finele anului trecut trebuiau investiti 2,4 milioane de euro in mediu, utilaje si capital de lucru. Daca pina in septembrie, anul acesta, nu se investesc conform planului 600.000 de euro in mediu, vom fi inchisi", a avertizat Chisca. Dupa cum sustine presedintele CA, Paul Tudor, care este si membru al PNL, compania rusa Rosatomstroi se ocupa cu constructii de masini pentru industria metalurgica si chimica si mai desfasoara afaceri in domeniul energiei electrice. Tudor a mai afirmat ca a vindut firma din motive financiare.

Mecanismul tranzactiei

Reprezentantii companiei ruse tatonau terenul pentru preluarea Fortus inca din vara anului trecut. In acea perioada, Rosatomstroi a trimis fostului prefect numit de PNL, Radu Prisacaru, o adresa prin care si-a anuntat intentia de a prelua combinatul iesean. Oferta rusilor promitea plata salariilor restante catre angajati, precum si investitii de circa 30 de milioane de euro in decurs de trei ani. De asemenea, tot in vara lui 2006, rusii au facut o oferta de 5,5 milioane euro actionarilor Metalexportimport pentru cedarea combinatului iesean. Interesul Rosatomstroi a sporit insa in toamna anului trecut, cind in scena unei eventuale tranzactii de preluare a fabricii iesene a intrat ieseanul Valentin Condrea, un apropiat al omului de afaceri Paul Neamtu. Acesta a jucat rolul de intermediar intre presedintele CA, Paul Tudor, si reprezentantii rusi. In baza unui contract de imprumut, Condrea primeste intr-un cont deschis la BRD suma de 4 milioane de euro. Banii ii sint transferati de rusul Tunguev Khavazh. La rindul sau, ieseanul muta banii din contul sau in conturile familiei lui Paul Tudor deschise la Libra Bank si Romexterra Bank. „Am primit bani de la Condrea, dar pentru ca el era direct interesat in a face afaceri cu Metalexportimport", spunea anul trecut Tudor. Contactat de „Ziarul de Iasi" Condrea a recunoscut ca a fost implicat in aceasta afacere ciudata. „Este adevarat ca am intermediat aceasta tranzactie, insa nu pot sa va detaliez si modul in care am facut-o", ne-a declarat Condrea. Cu bani primiti prin filiera descrisa mai sus, Tudor a achizitionat de-a lungul timpului parti Metalexportimport, care avea un actionariat destul de difuz.

Fortus SA sta pe o mina de aur

Paul Tudor a tinut sa precizeze faptul ca Rosatomstroi este o firma serioasa si ca va investi pentru a scoate profit din activitatea de baza a Fortus. Insa fabrica ieseana ar putea fi o afacere impresionanta, mai ales prin cele aproximativ 140 hectare de teren pe care le detine in patrimoniu. In prezent, toate acestea sint sechestrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si diversi creditori, pentru datorii totale in suma de circa 50 de milioane de euro, din care numai 34 de milioane sint trecute in contul Fiscului. Anul trecut, omul de afaceri Viorel Roman a cumparat in cadrul unei licitatii organizate de ANAF o parte din terenul Fortus SA cu pretul de 1 milion de euro hectarul. Un simplu calcul matematic arata ca la prima strigare rusii ar putea obtine 140 de milioane de euro doar din vinzarea terenului. Astfel, daca rusii ar plati toate datoriile combinatului si ar acoperi valoarea investitiilor prevazute in contractul de privatizare, in urma unei vinzari a Fortus ar obtine un profit de cel putin 80 milioane de euro. Trebuie spus ca terenurile nu se pot vinde asa usor deoarece ar fi incalcat contractul de privatizare incheiat la jumatatea lui 2003. Principalele clauze ale actului sint mentinerea numarului de salariati si a activitatii pe o perioada de cinci ani plus investitii in fabrica de circa 7-8 milioane euro. Primele doua conditii expira in cursul anului viitor.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii