Ryhanna, Messi si Armani, cetateni ai Iasului

luni, 28 noiembrie 2011, 23:20
3 MIN
 Ryhanna, Messi si Armani, cetateni ai Iasului

Cel mai folosit nume pentru copiii nascuti in Iasi a fost in acest an "Maria" sau derivatii ale acestui nume. Un numar de 719 copii au primit acest nume, iar alti 150 de copii se numesc Mariana, Marian sau Marina. Exista insa si parinti care au preferat nume mai exotice pentru copiii lor. Astfel, Alejandro, Anyyana, Luoana, Allegra, Angelo – Valentino sint doar citeva exemple.

"Mai bine de jumatate dintre parinti prefera sa puna copiilor doua nume, din care unul este strins legat de sarbatoarea religioasa in preajma careia s-a nascut copilul. Se poate observa ca exista un fel de moda a numelor. In trecut a fost Alexandra, acum este Alexia la moda sau Darius, Ianis pentru baieti", a declarat Marius Bodoga, seful Directiei Locale de Evidenta a Persoanelor (DLEP), din cadrul Primariei.

In acest an au fost inregistrate si aproape 70 de familii care au decis sa puna copilului trei prenume. In primele zece luni ale anului s-au nascut in maternitatile din municipiu 6.160 de copii, din care 3.140 baieti si 3.020 fete. Chiar daca nu la fel ca in trecut, viata de zi cu zi influenteaza parintii.

Exista copii care au primit numele unor fotbalisti celebri, precum Messi sau Ronaldo, dar si copii care au primit numele unor actori sau solisti celebri precum Arnold, Armando sau Ryhanna. Anderson, Eric Anthony, Antonyo Nathanael, Armani, Apolo Pavel, Arian, Arthur, Augustus, Contesa, Cristofor Rafael, Diego, Diodor, Djulieta, Edward, Fernando, Fineas Nathanael, Gili, Hristofor, Jessica, Jim Patrick, Kallony, Khaqan Alin, Laziana, Leona Rosalinda, Leonardo, Malak, Manex, Manezia, Moise, Pablo, Pamela, Reynaldo, Ricardo, Richard, Roger Andrei, Rubin, Sefora, Tabita, Tiffany, Delia Yselyke sint alte exemple de nume date de parinti copiilor in acest an. Exista si situatia copiilor nascuti in strainatate. Acestia primesc in general nume din tara in care locuiesc parintii. Astfel de exemple sint Almir, Clarice, Alessandro, Alberto, Abdulmunen sau Emmanouil. Un iesean plecat in strainatate si-a numit copilul Adonis Julian, iar altul Belgian Aramis.

Iesenii nemultumiti de numele mostenit sau prenumele primit de la parinti pot solicita schimbarea acestora in anumite conditii. Mai mult, conform legii, ofiterul de stare civila are obligatia de a refuza inregistrarea prenumelor formate din "cuvinte indecente, ridicole sau altele asemenea, de natura a afecta ordinea publica si bunele moravuri sau interesele copilului". In cazul in care parintii nu se inteleg cu privire la numele de familie si prenumele copilului, primarul unitatii la care se inregistreaza nasterea stabileste, prin dispozitie, numele de familie si prenumele copilului.

Persoanele care sint nemultumite de numele de familie purtat sau de prenume pot solicita schimbarea pe cale administrativa. Exista mai multe motive acceptate de lege ca fiind temeinice la schimbarea numelui sau a prenumelui. Astfel, numele poate fi schimbat in cazul in care este format din expresii indecente, ridicole ori transformate prin traducere, in cazul in care persoana in cauza poarta un nume de familie de origine straina si solicita sa poarte un nume romanesc. Se poate solicita schimbarea numelui si in cazul in care acesta este specific sexului opus. Cei care indeplinesc astfel de conditii trebuie sa depuna o cerere la serviciul de evidenta a persoanelor.

Comentarii