S-a ales praful de „Case pentru tineri”

miercuri, 09 noiembrie 2011, 00:12
4 MIN
 S-a ales praful de „Case pentru tineri”

 

Un program de sprijinire a tinerilor demarat in primavara anului 2008 nu a produs nici un efect pentru ieseni. In jur de 700 de familii de au dorit la acea vreme sa faca parte din acest program. In patru ani insa, programul nu a trecut de stadiul hirtiilor, la temelia blocurilor prognozate nepunindu-se nici o caramida.

In patru ani, doar documentatii pentru doua amplasamente

In luna mai a anului 2008, primarul Gheorghe Nichita anunta ca tinerii ieseni au o noua posibilitate de a obtine o locuinta. Programul generos anuntat de edil era deja un model pus in practica la Constanta. La Iasi insa, a durat aproximativ un an doar identificarea unor suprafete de teren pe care sa poata fi construite blocurile. A fost apoi nevoie de alocarea de fonduri pentru realizarea de planuri urbanistice, proiecte tehnice, de obtinerea avizelor solicitate pentru orice constructie noua. Programul este afectat acum si de lipsa banilor de la bugetul local. "Sintem blocati cu banii. Acum facem dezvoltarea orasului cu fonduri europene, iar banii de la buget ii folosim pentru a mentine orasul functional. Avem ca prioritati achitarea utilitatilor de la scoli, spitalele, reparatia strazilor. Incerc sa duc mai departe programele, dar este criza. Avem probleme foarte mari", a precizat primarul Gheorghe Nichita. In acest moment ar fi aproape gata documentatiile pentru doua amplasamente propuse pentru program. "Cei de la DAPPP (Directia de Administrare a Patrimoniului Public si Privat n.r.) ar trebui sa inceapa sa vada citi dintre cei inscrisi in lista mai au capacitatea financiara necesara pentru acest proiect. Noi avem documentatiile tehnice pentru doua amplasamente. Pentru altele doua avem demarate procedurile pentru obtinerea avizelor", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic si de investitii al Primariei. Astfel, in curind iesenii inscrisi pentru acest program ar urma sa afle cam cit costa construirea unui apartament pe strada Fintinilor (Tatarasi). Un alt teren propus pentru programul municipal este situat in Dacia. "Pentru terenul de pe Strada Bradului nu am obtinut avizul de la Agentia de Mediu. Sint probleme legate de spatiul verde din zona. Documentatia pentru terenul de pe strada Smirdan se afla la Consiliul Judetean. Asteptam un aviz de acolo", a precizat Chirica. La o prima estimare, pe aceste terenuri s-ar putea construi citeva sute de apartamente.

"Asteptam sa ni se comunice"

Datele finale nu au ajuns insa la o alta directie a Primariei, cea care se ocupa de dosarele depuse in cadrul programului. "Asteptam sa ni se comunice faza in care se afla documentatia tehnica, sa vedem cite apartamente se pot face, in ce zone, cit costa. Trebuie sa stim si noi ce le spunem oamenilor", a precizat Letitia Palaga, sefa DAPPP, din cadrul Primariei. Angajatii municipalitatii nu stiu acum cite dintre familiile inscrise in program mai indeplinesc conditiile minimale solicitate. In multe cazuri, cei care au depus dosare au implinit virsta de 35 de ani sau au devenit proprietarii unor locuinte. Altii au plecat din municipiu. "Am depus dosarul in 2008. In 2009 m-au chemat sa confirm numarul de camere si angajamentul financiar. A fost nevoie si de un rind de acte. Atit a insemnat programul pentru mine si sotia mea. Intre timp, in familie a aparut si un copil. Am fost nevoiti sa rezolvam altfel situatia. Acum nu mai sint interesat de acest program. Din punctul meu de vedere a fost doar un program electoral", a declarat un iesean. Programul demarat in mai 2008 presupunea ca municipalitatea sa puna la dispozitia tinerilor terenurile necesare pentru amplasarea blocurilor. Tot de la bugetul local ar fi trebuit sa fie alocate fonduri pentru realizarea lucrarilor de folosinta generala, a racordurilor la utilitati. De cealalta parte, tinerii trebuiau sa plateasca sumele necesare pentru constructia in sine. Constructorul urma sa fie selectat de municipalitate prin licitatie. Finantarea lucrarilor de la locuinte ar fi trebuit sa fie facuta de tineri. In 2008 se spunea ca se vor accepta inclusiv credite ipotecare. Aproape 750 de familii au aplicat la acest program. Cei mai multi ieseni s-au aratat interesati de apartamentele cu doua si trei camere.

Ce spunea Nichita in mai 2008

"In functie de numarul de tineri care se va inscrie si de tipul de apartament pe care si-l doreste vom pune acel program in aplicare, ceea ce inseamna teren dat de catre Primarie, infrastructura facuta de catre Primarie, iar componenta sociala va fi in functie de proiectele care sint din urma. (…) Sint multi privati care fac locuinte. Nu toti construiesc locuinte de lux. Multi dintre ei construiesc locuinte care sint accesibile clasei medii. Deci si piata ne va ajuta. Vom incuraja locuintele pentru tineri prin faptul ca vom face infrastructura,  iar daca va fi nevoie de o mie, doua mii, trei mii de locuinte, le vom face."

Modelul Constanta

La Constanta, programul destinat tinerilor s-a transformat intr-un nou cartier. Primele locuinte au fost finalizate la sfirsitul anului trecut. In aceasta toamna a fost terminat un al noualea bloc, din 18 estimate a se construi. Cartierul din Constanta se intinde pe o suprafata de aproximativ 2,4 hectare. Ca si la Iasi, terenul a fost pus in mod gratuit la dispozitia tinerilor. De la bugetul local s-au alocat si fondurile necesare pentru realizarea lucrarilor de folosinta generala. Preturile la locuintele realizate in Constanta au variat intre 16.000 euro si 18.000 euro in cazul apartamentelor cu o camera. Apartamentele cu doua camere au costat aproape 40.000 de euro. Intreg cartierul va avea 1.044 locuinte.

Comentarii