S-a triplat numarul noilor pacienti depistati cu diabet

miercuri, 05 martie 2008, 01:31
3 MIN
 S-a triplat numarul noilor pacienti depistati cu diabet

Numarul cazurilor noi diagnosticate de diabet s-a triplat din luna septembrie a anului trecut pina acum. Declaratia a fost facuta ieri, in cadrul unei conferinte de presa, de prof.dr. Mariana Graur, sefa Clinicii de Diabet, Boli Metabolice si de Nutritie din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon. "Daca in trecut diagnosticam lunar 100 de pacienti, din septembrie apar cite aproximativ 300 de bolnavi noi in  fiecare luna", a spus Mariana Graur.

Ea nu a putut oferi insa o cifra exacta a tuturor bolnavilor de diabet din judetul Iasi, spunind ca acesta depaseste acum "cu mult 20.000". Cresterea numarului diabeticilor este previzionata si de Organizatia Mondiala a Sanatatii, ale caror studii mentioneaza ca in anul 2025 vor fi mai mult de 300 de milioane de diabetici din intreaga lume, in 2000 fiind deja inregistrati 170 de milioane.

Una dintre cele mai grave complicatii ale diabetului este nefropatia diabetica, o boala a vaselor mici de singe din rinichi care se caracterizeaza prin pierderi de proteine prin urina, iar in stadiile avansate se ajunge chiarla  insuficienta renala cronica progresiva.

"Un sfert dintre pacientii tratati la Centrul de Dializa si Transplant Renal sint diabetici, fata de cel mult 5% in urma cu cinci ani. Multi pacienti cu nefropatie diabetica si alte complicatii majore ale diabetului nici nu ajung la dializa, decedind inainte, de obicei printr-o boala cardiovasculara. Chiar si dupa inceperea tratamentului prin dializa, speranta de supravietuire pe termen mediu si lung a pacientului diabetic este redusa la o treime in comparatie cu cei dializati cu alte boli renale", a declarat prof.dr. Adrian Covic, managerul Spitalului "C.I. Parhon", intr-o conferinta de presa.

De multe ori, diabetul e diagnosticat tirziu

Specialistii au precizat ca recoltarea glicemiei de dimineata, la orice adult, cel putin o data pe an ar trebui sa fie obligatorie. Medicii diabetologi au ajuns la aceasta concluzie pentru ca, de cele mai multe ori, diabetul zaharat este diagnosticat la multi ani de la instalarea lui. De asemenea, un pacient diabetic trebuie testat de cel putin doua ori pe an cu o analiza de singe si examenul sumar de urina.

"In stadiul foarte incipient al nefropatiei sint prezente modificari subtile in urina si atunci boala poate fi chiar reversibila. In stadiu avansat de nefropatie pacientul prezinta edeme, hipertensiune arteriala si evolutie catre insuficienta renala progresiva, iar boala nu pote fi decit incetinita pein intensificarea tratamentului", a precizat prof.dr. Mariana Graur.

"Mi-am descoperit diabetul in 1992 si pina in prezent tratamentul a fost doar cu medicamente. Anual ma internez. In urma unei astfel de internari medicii au observat ca diabetul mi-a afectat mai multe organe, printre care si rinichii. Deocamdata este la inceput, dar daca nu-i dadeam atentie puteam sa sufar mult mai mult", a povestit un pacient.

El nu poate preciza cind au inceput problemele cu rinichii pentru ca simptomele n-au fost clare, insa si-a dat seama ca ceva este in neregula cind au inceput durerile in zona rinichilor, si barbatul obosea din ce in ce mai des. In momentul de fata el este supus unor analize care vor arata ce fel de tratament trebuie aplicat in continuare pentru a evita si alte complicatii.

Comentarii