S-au furat 13 miliarde din sediul RAJAC

miercuri, 19 aprilie 2006, 20:54
4 MIN
 S-au furat 13 miliarde din sediul RAJAC

O zecime din banii cheltuiti pentru construirea luxosului sediu al RAJAC din Copou s-a evaporat. La aceasta concluzie au ajuns, dupa un an de controale, inspectorii Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP). Dupa ce au masurat cu rigla si compasul peretii, mochetele si ferestrele din noul sediu al RAJAC, inspectorilor nu le-au iesit la socoteala 13 miliarde lei. Suma reprezinta practic mariri nejustificate ale preturilor la materialele de constructie folosite, lucrari achitate, dar negasite pe teren sau depasiri ale consumului specific de materiale. „Cind au inceput discutiile despre modul cum s-au cheltuit banii publici la RAJAC, s-a spus ca nu exista un prejudiciu. Acum vorbim despre un prejudiciu cert, identificat numai din lucrarile vizibile. O expertiza tehnica vizind lucrarile ascunse ar scoate la iveala multe alte probleme”, a apreciat seful Corpului de Control al prefectului.
Doua firme beneficiare
Dupa verificarea „la singe” a tuturor materialelor intrate in construirea sediului RAJAC din Copou, inspectorii DGFP au tras, partial, linia. O suma de 7,175 miliarde lei a fost reprezentata de actualizari nejustificate ale preturilor aferente materialelor din comenzile de lucrari suplimentare. Alte 4,48 miliarde lei gasite de inspectori consta in lucrari facturate de SC „Moldoconstruct „si SC „Iasicon” SA, achitate de RAJAC, dar neregasite pe teren la inventariere. Cu alte sume reprezentind depasiri ale consumului de materiale pentru lucrari sau achizitii de echipamente fara suport in practica, prejudiciul constatat s-a ridicat la 13,06 miliarde lei. Pentru a ajunge la concluziile de mai sus, inspectorii de la Finante au verificat fila cu fila toate facturile, borderourile, notele de intrare-receptie, notele de comanda pentru lucrari suplimentare si notele de renuntare intocmite pentru lucrarea de 123 miliarde lei reprezentata de noul sediu al RAJAC. Fiecare act in parte a fost comparat cu situatia din teren si cu normele standard de consum.
Un exemplu concret de migaleala
Un exemplu concret, pentru a vedea pina la ce amanunte s-a mers cu controlul, il dam in rindurile ce urmeaza. S-au luat, de exemplu, facturile eliberate pentru zugravelile interioare speciale din corpul A al sediului RAJAC, efectuate cu vopsea lavabila. RAJAC a platit executarea a 3.538,88 mp de astfel de zugraveli la un pret de 101,75 milioane lei. Inspectorii au masurat fiecare incapere zugravita din corpul A, de la biroul de secretariat-protocol pina la holuri si toalete, rezultind un total de 1.649,88 mp, adica o diferenta de 1.889 mp fata de factura platita. La zugraveli au fost adaugati alti 620,79 mp de tavan fals din gips-carton si 972,81 mp de zugraveli gasite in plus de inventar la corpul D al sediului RAJAC. In total, inspectorii DGFP au gasit pe teren o suprafata de 3.243,48 mp de zugraveli, cu 295,4 mp mai putin decit suprafata platita de RAJAC. In final, a rezultat un prejudiciu calculat de inspectorii DGFP in valoare de doar 8,5 milioane lei. Si tot asa, factura cu factura si lucrare cu lucrare.
„Nu se poate spune ca inspectorii au fost rau-intentionati. S-a masurat la milimetru. S-a luat in calcul suprafata peretilor, s-a scazut cea ocupata de hidranti sau de alte dotari. S-au adaugat tavanele false. S-au luat in calcul pina si zugraveli care fusesera facute in alte parti sau reactualizari ale preturilor stabilite de constructor, dar care nu se regaseau in situatia preturilor de pe piata din acel moment. Nu se poate spune in nici un caz ca s-au cautat cu orice pret minusuri si pierderi”, a spus Valerian Salavastru, seful Corpului de Control al prefectului, cel care a primit rezultatele controlului finantistilor.
Costuri umflate si de 7 ori
Fara a putea verifica inca o parte a lucrarilor, inspectorii DGFP au ridicat deocamdata o serie de intrebari referitoare la costurile diverselor amenajari din sediul RAJAC. Astfel, extinderea instalatiei de gaze naturale, evaluata initial la 16,7 milioane lei, a ajuns sa coste 117 milioane lei, adica de 7 ori mai mult. Gardul din jurul sediului a ajuns sa coste 2,55 miliarde lei, fata de doar 1,03 miliarde lei cit reprezenta oferta initiala. „Au fost cresteri de sume fata de oferta, pe care mi le asum. S-a plecat de la 55 miliarde lei cost al noului sediu si s-a ajuns la 123 miliarde. Toti banii care s-au cheltuit se regasesc insa in lucrare. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar inspectorii DGFP nu sint economisti. Vorbim despre norme tehnice, pe care este posibil sa le fi interpretat eronat. Oricum, astept un raport oficial, pe care sa se poata discuta. Daca va fi cazul, vom solicita in instanta o expertiza neutra, care sa ateste ce si cum s-a cheltuit pentru sediul RAJAC”, a precizat sec managerul regiei, Ioan Toma.
Scandalul RAJAC: un sediul luxos de 123 miliarde din banii iesenilor
RAJAC a organizat in 2002 o licitatie pentru modernizarea sediului regiei. Contractul a fost adjudecat de un consortiu condus de SC „Moldoconstruct” SA contra sumei de 55 miliarde lei, desi oferta acestuia era cea mai scumpa dintre cele prezentate. Conditiile impuse in caietul de sarcini au fost interpretate anul trecut de oficialii Prefecturii ca favorizind clar acest consortiu. Mai mult, in decurs de trei ani, intre RAJAC si constructori au fost intocmite 5 acte aditionale privitoare la suplimentarea valorii lucrarilor, aceasta ajungind in final la 123 miliarde lei. Aceasta desi legea impune ca, in cazul depasirii valorii initiale a contractului cu mai mult de 50%, sa fie organizata o noua licitatie.
Vila ce seamana leit cu sediul RAJAC
Unul dintre principalii actori din cadrul RAJAC a fost luat in vizor de conducerea Prefecturii inca din septembrie 2005. Prefectul Radu Prisacaru a solicitat efectuarea de cercetari cu privire la o vila si o suprafata de 635 mp amplasate pe strada Eternitate, la un teren de 1.584 mp din strada Florilor, a unui teren de 2.100 mp in Dancu, a unei livezi in suprafata de 2.000 mp si a unei alte vile in constructie in Moara de Vint, apartinind socrului directorului tehnic al RAJAC, Mihai Dorus. Totodata, Parchetului i s-a solicitat sa cerceteze si provenienta apartamentului din soseaua Arcu, detinut de directorul tehnic al RAJAC. Suspiciunile prefectului au pornit de la asemanarea izbitoare a vilei socrului acestuia cu sediul RAJAC. Pina acum, Prefectura nu a primit nici un rezultat cu privire la eventualele nereguli in dobindirea averii lui Dorus sau a socrului sau.

Comentarii