Sapte rabini au pus mina pe lopata la inhumarea evreilor ucisi la Popricani

luni, 04 aprilie 2011, 23:22
2 MIN
 Sapte rabini au pus mina pe lopata la inhumarea evreilor ucisi la Popricani
Groapa sapata ieri in Cimitirul evreiesc din Pacurari

Cadavrele evreilor descoperite in groapa comuna de la Popricani in noiembrie anul trecut au fost inhumate ieri. Sapte rabini, trei din Londra, trei din New York si unul din Oradea, au venit ieri la Iasi pentru a oficia slujba religioasa. Timp de o ora, reprezentantii comunitatilor evreiesti au rostit rugaciuni si au cerut iertare, potrivit traditiei, de la cei ale caror oseminte au fost ingropate ieri tot intr-o groapa comuna, de aceasta data in Cimitirul Evreiesc. „Potrivit traditiei evreiesti, este obligatoriu sa reinhumam osemintele dupa anumite reguli. Institutul de Medicina Legala a predat in baza unui proces-verbal 60 de pungi unde se presupune ca ar fi cite un cadavru si 35 de cranii. Nu exista o coincidenta intre numarul de cranii si cel al corpurilor. Este sigur insa ca au fost impuscati, fiind vorba si de femei si copii", a declarat ieri Aurel Vainer, presedintele comunitatilor evreiesti din Romania. Rabinii veniti de la Londra pentru a participa la slujba s-au aratat nemultumiti de faptul ca ramasitele umane au fost mutate si supuse testelor. „Este impotriva religiei evreiesti ca osemintele sa fie mutate din locul in care au fost descoperite si supuse la tot felul de teste. Acesti oameni nu numai ca au fost masacrati, omoriti, ca au simtit durere atunci, dar osemintele lor au mai fost supuse si acum unor lucruri ce nu trebuiau sa se intimple. Este foarte bine insa ca s-au reinhumat intr-un final", a precizat rabinul Moshe Hirshi, reprezentant al Comitetului de Prezervare a Cimiterelor Evreiesti din Europa.

La slujba de ieri au participat si evrei supravietuitori ai pogromului din anul 1941 de la Iasi, in memoria rudelor pe care le-au pierdut atunci. „Am fost luati de acasa sase frati si tatal, pe tata l-au dus la Calarasi, iar pe noi la Podu Iloaiei. Am scapat din lagar dupa jumatate de an, acasa ne-am intors insa doar tata si cinci frati. Pe unul l-am pierdut pe drum si de aceea ma gindesc la osemintele acestea, ca nici eu nu stiu unde sint osemintele fratelui meu", a spus printre lacrimi Leizer Finchelstein, in virsta de 88 de ani.

Ancheta la Parchetul Militar

La ceremonia de inhumare ce a avut loc ieri au fost prezenti si reprezentanti ai Ambasadei Israeului in Romania, ai Mitropoliei, Politiei, Prefecturii si Primariei Iasi. Ancheta in cazul gropii comune descoperite la Popricani este inca in desfasurare. „Nu avem inca o confirmare cu privire la provenienta osemintelor, dar faptul ca astazi asistam la aceasta ceremonie este cea mai buna dovada ca aceasta este directia in care merge ancheta Parchetului Militar: in padurea de la Popricani au fost victime evreiesti impuscate in anul 1941 de catre armata romana", a conchis cercetatorul Adrian Cioflanca, din cadrul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol", cel care a descoperit anul trecut groapa comuna cu ajutorul unei echipe de arheologi si martorilor tragediei.

Comentarii