Schimbari importante la eliberarea retetelor

duminică, 23 decembrie 2007, 17:35
3 MIN
 Schimbari importante la eliberarea retetelor

Acum, medicul trece doar denumirea comuna internationala (DCI), farmacistul fiind cel care decide ce medicament ofera.

Noutate interesanta privind prescrierea retetelor: medicii vor avea posibilitatea de a prescrie medicamente scumpe direct pe retete compensate. Astfel, de anul viitor, iesenii nu vor mai avea dreptul de a alege variante mai ieftine, chiar daca acestea se gasesc in farmacii. Acest fapt va avea o urmare directa asupra buzunarului pacientului.

Mai exact, diferenta dintre pretul decontat de Casa de Asigurari de Sanatate, care corespunde variantei mai ieftine, si costul medicamentului recomandat de doctor va fi suportata direct din banii bolnavului. Toate prevederile acestea sint deja trecute in proiectul contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, proiect ce urmeaza a fi aprobat prin hotarire de guvern.

Schimbarile aduse de acest nou proiect pot avea mai multe urmari. Una ar fi aceea ca iesenii care vor avea nevoie de medicamente vor plati mai mult fata de cum s-a intimplat pina acum. O alta urmare probabila este aceea ca va lasa loc firmelor producatoare de medicamente sa isi creasca vinzarile oferind „mici atentii" direct medicilor care prescriu retetele. In acest fel se vor evita farmaciile care au incasat pina acum eventualele comisioane pentru vinzarea anumitor medicamente.

In momentul de fata, pentru a primi un medicament compensat sau gratuit, un iesean merge la o farmacie cu o reteta eliberata de medic. Pe acesta este trecuta doar denumirea comuna internationala a medicamentului respectiv, prescurtat DCI, mai precis substanta activa din medicament. Pentru exemplificare, daca unui pacient ii este prescris un antibiotic, medicul scrie pe reteta doar ciprofloxacinum, care este DCI. In farmacie, pacientul alege, sau este „ajutat" sa aleaga, dintre mai multe medicamente cu aceeasi DCI, dar diferite ca pret si ca producator. Tocmai aceasta alegere va fi facuta direct in cabinetul medicului, prin contractul pentru anul 2008. De asemenea, farmacistului i se va interzice sa vinda un produs al altei companii decit cea indicata de medic pe reteta.

„Nici nu mai stiu cum sa comentam aceste schimbari, pentru ca oricum ele sint facute fara a fi si noi consultati. Daca ele vor aparea asa in contractul- cadrul de anulul viitor, nu vom avea ce face si ne vom conforma, asa cum am facut-o si in anii trecuti. Foarte important este ca medicii sa le explice pacientilor care va fi pretul medicamentului prescris. Acum, in farmacie, pacientii pot alege un medicament mai ieftin sau mai scump", a declarat Gabriela Streit, reprezentantul Colegiului Farmacistilor Iasi.

Medicii cred ca prescrierea medicamentelor in functie de denumirea comerciala este o decizie buna. „Aceasta metoda a mai fost folosita si inca mai este folosita si in alte tari ale Uniunii Europene. Noi ne aliniem acum la standardele europene cu aceasta decizie. Cit despre firmele producatoare de medicamente, cred ca de acum inainte vor putea fi evitate comisioanele, pentru ca este mai greu sa mergi si sa convingi 45.000 de medici sa prescie un produs, decit sa mergi la doar 3.000 de farmacii", a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor Iasi. 

Presedintele Casei de Asigurari de Sanatate Iasi, dr. Iulian Serban, nu a stiut cum sa comenteze aceste schimbari pentru ca nu le vazuse in proiectul contractului cadrul . „Nu vad de ce s-ar proceda asa de la anul, nu vad ratiunea acestei modificari, pe care o consider inutila. Altceva nu stiu ce sa spun, pentru ca nu am vazut", s-a rezumat sa afirme Iulian Serban.

Comentarii