Secretul Cameliei Gavrila

luni, 29 septembrie 2008, 23:04
5 MIN
 Secretul Cameliei Gavrila

S-a convocat o sedinta extraordinara pentru joi. Va rezolva ceva aceasta? Cine ar putea deveni noul viceprimar? Pe linga cele declarate oficial, Camelia Gavrila pare sa fi avut insa si alte motive, nespuse, sa demisioneze. Care sint acestea? 

Lovitura la Primarie: viceprimarul PNL Camelia Gavrila si-a depus ieri demisia, surprinzind pe toata lumea. Decizia edilului liberal a aruncat intr-o criza fara precedent conducerea municipiului. Demisia va fi dezbatuta intr-o sedinta extraordinara, convocata deja de alesii locali ai PDL si PNL. Aceasta va avea loc joi. La aceasta sedinta, practic orice lucru este posibil. La nivelul Consiliului Local nu exista in prezent nici o alianta oficiala.

Pe de alta parte, nici unul din partide nu are forta necesara pentru a numi un viitor viceprimar. Nici PDL, nici PSD si nici PNL nu detin un numar suficient de consilieri pentru a avea majoritatea necesara aprobarii unei hotariri de CL.

Astfel, la sedinta extraordinara se poate decide orice, de la o noua echipa de viceprimari PNL – PDL pina la blocarea postului lasat liber de Gavrila. Aceasta ultima varianta pare a fi agreata in acest moment de toate partidele. In interiorul formatiunilor se vorbeste insa de posibili candidati pentru postul de viceprimar. Totul depinde insa de negocierile duse in spatele usilor inchise de liderii locali ai PNL, PSD si PDL.

"Gheorghe Nichita a instaurat dictatura"

In timp ce Gavrila isi depunea demisia, la Primarie era inregistrata si o solicitare pentru organizarea unei sedinte extraordinare de consiliu local. Semnatura Cameliei Gavrila se afla pe ambele documente, pentru organizarea sedintei semnind toti consilierii locali ai PDL si PNL.

"Consiliul Local va decide cine va ocupa functia de viceprimar. Demisia mea este irevocabila. Refuz sa fiu viceprimar numai cu numele. Am ajuns sa am un rol decorativ care sa mimeze pluralismul politic in administratia municipiului Iasi. Mie imi este clar ca Gheorghe Nichita a instaurat dictatura PSD", a precizat ieri Gavrila.

Demisia lui Gavrila din functia de viceprimar ar urma sa fie analizata in sedinta extraordinara de joi. Atunci, Consiliul Local va avea posibilitatea sa desemneze un nou viceprimar. Din acest moment, situatia se complica extrem de mult, fiind posibile mai multe variante.

PNL tine mina intinsa pentru colaborarea cu PSD

Una din variantele cu cele mai mari sanse de a fi pusa in practica este inlocuirea Cameliei Gavrila cu un alt membru PNL. Seful filialei judetene a PNL a dat de inteles ca usa liberalilor ramine deschisa in continuare unui parteneriat cu primarul Nichita.

"Nu vom sustine un candidat PSD si nici de la PDL. Vom propune un alt viceprimar in momentul in care vom avea siguranta ca cererile noastre vor fi indeplinite. Nu vrem decit responsabilitati clare pe citeva domenii pe care Nichita a demonstrat ca nu este in stare sa le gestioneze, cum ar fi urbanismul sau ciinii vagabonzi. Nichita a spus «da» la inceput, dar pina la urma a facut «nu». Noi vom sustine in continuare proiectele importante pentru Iasi", a explicat deputatul liberal Relu Fenechiu.

In acest caz, PNL nu are foarte multe variante, avind doar patru consilieri locali dintre care poate alege. Gavrila a demisionat deja si probabil se va intoarce la sefia Inspectoratului Scolar. Alte variante ar fi Radu Botez, om de afaceri care nu si-a manifestat intentia niciodata pentru o astfel de pozitie, sau Anghel Ficu.

Surse din PNL sustin ca persoana care nu ar refuza o functie de viceprimar ar fi cercetatorul si istoricul Catalin Turliuc. El nu pare a avea insa sustinerea partidului. Totusi, in cazul in care Gavrila ar ajunge in Parlament dupa alegerile din noiembrie, PNL ar urma sa aiba un nou consilier local, pregatit pentru a prelua functia de viceprimar.

PDL sustine ca va ramine in opozitie

O alta posibila varianta ar fi alegerea unui viceprimar de la PSD. In aceasta situatie, in interiorul PSD ar putea aparea nume precum Vasile Munteanu, fost viceprimar in ultimul mandat al lui Constantin Simirad, sau tinarul Sorin Iacoban, un apropiat al primarului Nichita. In carti ar putea intra si Constantin Neculau, fost viceprimar in primul mandat al lui Nichita. Teoretic, si PDL ar putea forta numirea unui viceprimar.

Cu sprijinul consilierilor liberali, cu care au colaborat pe mai multe directii la ultima sedinta de consiliu local, democrat-liberalii ar avea destule voturi pentru a reusi acest lucru. Sefii PDL sustin insa ca nu sint interesati de pozitia de viceprimar. "PDL este in Opozitie, nu la PNL sau PSD, pe plan national. Nu putem si in Opozitie, si la Putere. PDL nu va propune un viceprimar si nici nu va vota un candidat propus de PNL sau PSD. In opinia mea este o problema pe care trebuie sa o rezolve cei care au creat-o, cei din PNL si cei din PSD", a afirmat senatorul Dan Carlan, seful filialei judetene a PDL.

O posibilitate luata in calcul de unii membri PNL si PDL este chiar schimbarea celuilalt viceprimar, Romeo Olteanu. Astfel, ambele posturi ar fi libere si ar putea fi ocupate, teoretic, de un liberal si de un democrat liberal. Acest lucru este posbil, PNL si PDL avind 16 din cele 27 de voturi din Consiliul Local. Nichita ar trebui astfel sa conduca orasul cu doi viceprimari din partide adversare. Este insa o varianta putin probabila.

Respiro pina dupa alegeri

Pentru moment insa, solutia care pare a fi la indemina tuturor partidelor politice este aminarea unei decizii cu privire la postul de viceprimar. Scaunul de viceprimar ar urma sa fie transat dupa alegerile parlamentare, in functie de aliantele de la nivel national.

"Din declaratiile date de liberali si democrat-liberali, se pare ca voi fi singurul viceprimar timp de doua luni. Inca nu am discutat despre noua situatie cu primarul Gheorghe Nichita", a precizat Romeo Olteanu, viceprimar PSD.

Si liberalul Radu Botez sustine o astfel de varianta, in care Primaria sa functioneze doar cu un viceprimar pina dupa alegerile din noiembrie. Primarul Nichita nu a putut fi contactat pina la inchiderea editiei.

Dedesubturile politice ale demisiei

Gestul Cameliei Gavrila a surprins pina si pe marea majoritate a colegilor ei de partid, chiar daca acesta fusese anuntat saptamina trecuta, insa totul a parut atunci doar o amenintare la adresa primarului.

Potrivit mai multor surse din mediul politic local, renuntarea la functia de viceprimar trebuie interpretata si prin prisma faptului ca Camelia Gavrila candideaza la alegerile din toamna pentru un loc de deputat, in colegiul Copou – Centru – Pacurari. Este, pe de o parte, colegiul in care primarul Nichita e cel mai putin popular din tot orasul, potrivit rezultatelor pe cartiere de la alegerile locale.

Or, a te prezenta aici drept candidat la Parlament in postura de viceprimar aliat al primarului poate fi un handicap electoral decisiv. Mai ales in postura de viceprimar responsabil, printre altele, cu problema maidanezilor. Pe de alta parte, Camelia Gavrila il va avea aici drept competitor de la democrat-liberali pe combativul Dan Carlan, pentru care postura adversarei sale de edil in functie si de aliat al actualului primar i-ar fi convenit de minune in campanie, oferindu-i "munitie" la discretie.

In plus, potrivit unor surse din PNL Iasi, liberalii ar fi comandat un sondaj de opinie in aceasta perioada, ale carui date ar arata ca Camelia Gavrila are sanse sa-l invinga pe Dan Carlan chiar in asa-zisul fief portocaliu: colegiul Copou – Centru – Pacurari. Cum Camelia Gavrila isi doreste foarte mult un post de ales in Parlament, gestul acesteia de ieri ar trebui obligatoriu interpretat si prin aceasta perspectiva.

Comentarii