Serban: „S-a atins un nivel foarte sus la Opera ieseana, cred ca mai sus decat orice spectacol din Romania”

duminică, 16 decembrie 2012, 22:21
3 MIN
 Serban: „S-a atins un nivel foarte sus la Opera ieseana, cred ca mai sus decat orice spectacol din Romania”

 La incheierea celor doua luni si jumatate petrecute in Iasi, timp in care a montat la Opera doua spectacole grandioase, regizorul Andrei Serban s-a intalnit ieri, intr-un cadru informal, cu cei care au dorit sa-l cunoasca. Intalnirea, la care a fost prezent alaturi de Beatrice Rancea, managerul Operei iesene, a fost organizata de revista Tango, pe coperta careia apar, fiind „eroii" numarului festiv lansat recent. „Vreau sa va marturisesc ca, in momentul in care am preluat conducerea Operei, primul gand a fost sa-l aduc pe maestrul Andrei Serban la Iasi. Evident, fiind atat de ocupat, avand proiecte pe ani de zile in derulare, Domnia sa ne-a facut un imens cadou, si anume a renuntat sa se duca sa monteze in alta parte ca sa vina aici. Nici nu credeam, nici nu-mi imaginam ca poate fi posibil sa-l avem o perioada atat de mare alaturi de noi. Niciodata nu a stat in Romania atata timp, cred ca de cand nu a mai fost directorul Teatrului National din Bucuresti", a spus Beatrice Rancea. „Nici atunci", a adaugat Andrei Serban.

Imagini de la spectacolul "Troienele" puteti urmari in GALERIA FOTO de aici

Imagini de la spectacolul "Indiile galante" puteti urmari in GALERIA FOTO de aici

Maestrul, regizor al spectacolelor-eveniment „Indiile galante" si „Troienele", a povestit ca a raspuns bucuros invitatiei de a monta la Opera ieseana, intrucat o cunoaste pe Beatrice Rancea de 22 de ani. Actualul manager al Operei iesene a jucat in „Trilogia antica", din care face parte spectacolul „Troienele", pusa in scena de Andrei Serban la Teatrul National din Bucuresti, in 1990. A putut insa sa accepte propunerea de colaborare si pentru ca a beneficiat de o pauza mai lunga de la activitatea de profesor pe care o desfasoara la Universitatea Columbia din New York. „La Universitatea Columbia, unde sunt profesor, la fiecare 5 sau 6 ani avem aceasta favoare imensa de a avea un semestru liber, in care putem sa ne facem vacante frumoase undeva sau sa lucram. Eu cum ma plictisesc, de obicei, in vacante si cum nu prea pot sa stau langa o piscina, ca sunt energic din fire, am preferat sa-mi gasesc de lucru. Si, cand Beatrice mi-a spus ca putem lucra doua productii aici, am sarit la aceasta sansa", a explicat Andrei Serban.

Prin cele doua spectacole, pe care le-a montat prima oara la Paris, respectiv la New York, maestrul Andrei Serban a ridicat foarte mult nivelul actului artistic de la Opera ieseana si a creat, totodata, asteptari mari in randul publicului. „Nu as vrea sa fiu in pielea celui care urmeaza sa faca o productie dupa aceste doua productii. O spun fara falsa modestie. E o stacheta foarte inalta de atins: si ca regie, si ca joc de interpretare, si din punct de vedere al orchestrei. S-a atins un nivel foarte sus deja, cred ca mai sus decat absolut orice spectacol din Romania de la ora actuala. Si mai putin as vrea sa fiu in pantofii noului director al Operei Romane din Bucuresti, caruia ii va lua cam mult timp sa ajunga sa faca ceva la nivelul Operei din Iasi. Ii doresc succes si sa vedem", a punctat Andrei Serban.

Comentarii