Simirad, trimis in boxa acuzatilor?

luni, 26 iulie 2010, 22:50
5 MIN
 Simirad, trimis in boxa acuzatilor?

In anul 2010, Politia a terminat dosarul si propune procurorilor sa-i trimita in judecata pe Constantin Simirad, Lacramioara Vernica, fost secretar al Consiliului Local, si Tamara Cudelcu, fost director economic al Primariei. Anchetatorii se feresc sa vorbeasca insa despre solutia care va fi data in dosar.  "Din punctul meu de vedere acest dosar este o sicana. Un atac. Eu ca primar atunci am facut plingere impotriva a 63 de hoti si acum eu sint cel sicanat. Ei au scapat", spune Simirad. 

 

 

Cercetarile in dosarul "Gradinita" au ajuns la final. Dupa mai bine de sapte de ani de anchete si declinari de competenta intre Parchetele iesene, politistii par sa fi gasit vinovatii. Mai multe persoane, sustin surse din rindul anchetatorilor, urmeaza sa fie puse sub acuzare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave. Printre acestea se numara si Constantin Simirad, fost primar al Iasului, Lacramioara Vernica, fost secretar al Consiliului Local, si Tamara Cudelcu, fost director economic al Primariei. Dosarul a fost deschis in anul 2003, dupa ce un raport al Curtii de Conturi a concluzionat ca din bugetul local s-a cheltuit echivalentul a 350.000 de lei pe bunuri cumparate la suprapret de la firme apropiate functionarilor din Primarie.

Dupa aproape sapte ani de cercetari si declinari de competenta intre Parchete, anchetatorii par sa fi descoperit vinovatii in dosarul "Gradinita". Atit reprezentantii Politiei, cit si cei ai Parchetului de pe linga Tribunal s-au ferit sa faca vreo declaratie vizavi de dosar, motivind ca acesta este inca in lucru. "Procurorul de caz va analiza situatia si vizavi de probele care exista la dosar va da o solutie", a spus scurt Cornelia Prisacariu, prim-procuror al Parchetului de pe linga Tribunal. Potrivit unor surse apropiate anchetei, ofiterii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF) din cadrul Politiei au intocmit deja referatul de terminare a urmaririi penale si au trimis dosarul catre Parchet cu propunere de trimitere in judecata. Anchetatorii afirma ca mai multe persoane care au avut legatura cu achizitiile facute in perioada 2001 – 2002 ar urma sa fie puse sub acuzare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave. Printre cei care ar urma sa ajunga in instanta se numara si actualul presedinte al Consiliului Judetean, Constantin Simirad, fost primar al Iasului in perioada cind s-au facut achizitiile. "Din punctul meu de vedere acest dosar este o sicana. Un atac. Mi s-au adaugat la infractiunea de abuz in serviciu si «consecinte deosebit de grave». Care sint aceste consecinte? Ca nu am dat bani la un grup scolar pentru incalzire? Si a murit cineva de frig? Eu ca primar atunci am facut plingere impotriva a 63 de hoti si acum eu sint cel sicanat. Ei au scapat", a declarat Simirad.

Vernica: "Numai in Romania se poate intimpla asa ceva"

Alaturi de fostul primar al Iasului, anchetatorii au gasit o parte de vina si fostului secretar al Consiliului Local, Lacramioara Vernica, cea care in momentul de fata ocupa functia similara de la Consiliul Judetean. "Nu mi s-a comunicat nimic. N-am primit nici macar o citatie si nici nu am fost audiata. Numai in Romania se poate intimpla asa ceva. Sa te trezesti cu catusele pe miini fara sa stii. Nu mai stiu absolut nimic de dosar", a precizat Vernica. O alta functionara care ar fi avut implicare in achizitiile paguboase verificate de politisti si procurori este Tamara Cudelcu, la vremea respectiva fiind director economic al Primariei. "Va rog frumos sa ma lasati in pace, da?", a spus scurt Cudelcu, care intr-un articol publicat la sfirsitul lunii trecute afirma ca din anul 2003 nu a mai avut nici o legatura cu dosarul si ca nu a mai fost citata sa dea declaratii. "Nu mai stiu ce s-a intimplat cu dosarul. Stiu ca am fost scoasa de sub urmarire. De prin 2003 nu am mai avut nici o tangenta cu problema asta. Nu am fost citata. Eu aveam impresia ca dosarul a fost clasat", declara Tamara Cudelcu in editia din 25 mai 2010 a "Ziarului de Iasi".

Preturi de citeva ori mai mari decit cele de pe piata

Dosarul "Gradinita" reprezinta cazul uneia din afacerile facute de functionarii publici cu banii din taxe si impozite. In 2002, Simirad a scos la iveala o metoda prin care, din bugetul municipalitatii, a fost cheltuit echivalentul a 350.000 de lei prin contracte date unor firme apropiate ale functionarilor din Primarie. Potrivit datelor din dosarul plimbat intre Parchete, sumele de bani din conturile municipalitatii au fost folosite pentru achizitionarea de mobilier si echipamente pentru dotarea mai multor gradinite, achizitiile facindu-se preferential si la preturi exorbitante. Astfel, mastile de calorifer au fost achizitionate cu 150 lei in loc de 70
de lei, cit era pretul pietei, ventilatoarele de geam vindute pe piata la 50 de lei au fost cumparate cu avizul municipalitatii la 400 de lei bucata. La o gradinita, printre altele, au fost achizitionate 30 de becuri la o valoare totala de 450 lei, trei ventilatoare pentru geam (1.150 lei) si doua radiocasetofoane cu CD (1.460 lei). La o simpla comparatie cu preturile practicate pe piata ieseana reiese ca gradinitele ar fi iesit mult mai ieftin daca ar fi achizitionat din orice magazin aparatura electrocasnica.

Un dosar care a trecut prin toate Parchetele iesene

Dosarul a fost inceput in 2003 de procurorii Parchetului de pe linga Judecatorie in urma unui raport al Curtii de Conturi . Ancheta a fost preluata apoi de procurorii de la Parchetul de pe linga Tribunal, iar in aprilie 2003 dosarul a fost preluat de Parchetul Curtii de Apel. In toamna aceluiasi an, pentru ca se constatase un prejudiciu prea mare, dosarul "Gradinita" a fost trimis la Parchetul National Anticoruptie (actuala Directie Nationala Anticoruptie), unde a stat pina in anul 2005, cind a fost trimis la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), pentru a se cerceta daca este vorba despre un grup infractional organizat. In toamna anului 2007, dosarul a fost din nou trimis la procurorii anticoruptie, iar dupa o luna a fost declinat catre Parchetul de pe linga Tribunal.

Comentarii