Socoteala la Primarie: Ne-am mai putea permite credite

luni, 01 iunie 2009, 00:29
3 MIN
 Socoteala la Primarie: Ne-am mai putea permite credite

Iesenii s-au indatorat deja cu sume consistente. Municipalitatea a imprumutat sau a garantat credite in valoare de 60,6 milioane euro si 214,6 milioane lei. In lei, suma totala imprumutata este de 470 milioane lei, la cursul valutar de acum. Adica o suma comparabila cu bugetul anual de venituri proprii al Primariei (fara creditul Dexia), care este de 400 milioane lei.

Din 2005, cind au fost semnate primele contracte care presupun achitarea sumelor pe parcursul mai multor ani, municipalitatea nu a rambursat decit 10,2 milioane euro.

De la bugetul local s-au achitat insa dobinzi de aproape 16 milioane lei si 2,25 milioane euro. Toate aceste operatiuni financiare au scos din banii iesenilor si comisioane in valoare de 600.000 lei si un milion euro.

Nu s-a rambursat mai nimic

Gradul de indatorare al municipiului se ridica acum la 8,27% din veniturile proprii de la bugetul local. Maximul permis de lege este de 30%. Gradul de indatorare reprezinta toate sumele care trebuie achitate sau garantate de Primarie intr-un an in raport cu veniturile proprii de la bugetul local. Astfel, teoretic, municipalitatea poate apela in continuare la imprumuturi.

Practic insa, situatia este un pic diferita. Pina acum, la mare parte din credite nu s-au achitat decit dobinzi si comisioane. Sumele vor creste in momentul in care se va incepe si rambursarea creditelor propriu-zise.

"In perioada urmatoare vor veni cei de la VMB Partners, firma care a oferit consultanta la contractarea creditului Dexia. Vor face o analiza a gradului de indatorare, a veniturilor. Vrem sa avem o situatie clara in aceasta perioada de criza si pe viitor. Aceasta analiza face parte din contractul initial semnat cu VMB Partners, cel de consultanta pentru credit", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.

Contractele care indatoreaza iesenii prin bugetul local sint sapte la numar. Dintre acestea, doua sint garantate pentru RATP si CET, iar restul sint parafate de actualul primar, Gheorghe Nichita, in numele municipalitatii.

Sapte credite si garantii

Contractul garantat pentru RATP vizeaza achizitia celor 50 de autobuze MAZ. Regia nu a avut fondurile necesare pentru a sustine o astfel de investitie, ratele fiind achitate de municipalitate. Valoarea totala a contractului este de peste zece milioane euro. Consiliul Local a garantat si imprumutul de aproximativ 20 milioane euro contractat de CET pentru investitii in sistemul centralizat de incalzire. Spre deosebire de regia de transport, termocentrala a reusit sa achite costurile legate de credit.

Din 2005 si pina acum, de la bugetul local s-au achitat aproape 2,7 milioane euro in conturile firmei Flash Lighting pentru reabilitarea si intretinerea iluminatului stradal din jumatate de oras. Contractul total este de peste zece milioane euro. Si Luxten Lighting a primit pina acum aproape 4,4 milioane euro din contractul de aproape 12 milioane euro parafat cu municipalitatea pentru iluminatul public din cealalta jumatate de oras.

Municipalitatea a imprumutat de la BERD 15 milioane euro pentru investitii in calea de rulare a tramvaielor. Pina acum s-au achitat doar dobinzi si comisioane in valoare de peste 500.000 euro.

Pentru alte 200 milioane lei municipalitatea nu a achitat decit dobinzi si comisioane. Jumatate din suma reprezinta un credit contractat de la banca Dexia, iar cealalta jumatate, o emisiune de obligatiuni. Emisiunea de obligatiuni va fi achitata in totalitate de Primarie abia in 2028.

Comentarii