Spaga de 100.000 de euro?

Subtitlu

joi, 21 ianuarie 2010, 23:00
5 MIN
 Spaga de 100.000 de euro?

Un dosar exploziv aflat in lucru la DNA s-a transformat intr-un mare esec. Mai multi avocati, care i-au reprezentat de-a lungul timpului pe membrii clanului Corduneanu, si un judecator erau banuiti de procurorii anticoruptie ca planuiesc eliberarea ilegala a unuia dintre acestia in "dosarul Hypnotic".

Plecind de la un simplu zvon, procurorii Directiei Anticoruptie (DNA) au cerut mandat de interceptare a telefoanelor tuturor celor care ar fi putut duce planul la indeplinire. Este vorba despre mai multi avocati, un judecator si membri ai familiei Corduneanu.

Cei vizati de ancheta DNA sustin ca zvonul care ar fi pus pe jar procurorii facea referire la faptul ca 100.000 de euro urmau sa ajunga la un judecator prin intermediul unui avocat, pentru ca magistratul sa elibereze din arest preventiv un membru al clanului Corduneanu arestat in urma scandalului cu impuscaturi din Hypnotic, din urma cu un an.

Dupa mai multe luni de cercetari, procurorii au ajuns la concluzia ca faptele nu exista si au dat solutie de neincepere a urmaririi penale in dosar. Unii avocati interceptati spun insa ca demersul DNA s-a facut cu incalcarea procedurilor. Altii chiar sustin ca discutiile interceptate ar putea fi folosite in scop de santaj sau pentru "construirea" altor dosare. Toti cei ascultati se declara revoltati.

"Este grav daca orice zvon duce la ascultarea telefoanelor"

Un dosar in care DNA credea ca a prins marii corupti din Justitie cu legaturi in lumea interlopa s-a spart, asadar, ca un balon de sapun. Mai multi avocati care de-a lungul timpului i-au reprezentat in instanta pe membrii clanului Corduneanu si o judecatoare de la Judecatoria Iasi au fost interceptati la solicitarea procurorilor Anticoruptie.

Motivul: procurorii au intrat in posesia informatiei ca prin intermediul unui avocat vor ajunge la judecatorul de sedinta suma de 100.000 de euro. Banii ar fi fost platiti pentru ca magistratul sa dispuna eliberarea din arest a lui Vasile Calin (fost Corduneanu), arestat in urma scandalului dintre Corduneni si trupa lui Catalin Costea (fost Bacaoanu), petrecut in primavara anului trecut in clubul Hypnotic.

Avind in fata posibile infractiuni de trafic de influenta si dare de mita la un magistrat, procurorii DNA au solicitat si au primit mandat de interceptare a convorbirilor telefonice ale tuturor celor care ar fi putut duce la indeplinire planul. Dupa sase luni de zile insa, anchetatorii au constatat ca fapta nu exista, si au dispus neinceperea urmaririi penale (NUP).

Acum, toti cei ascultati de DNA vorbesc despre incalcarea dreptului la viata intima, ascultarea ilegala a telefoanelor si chiar de posibile santaje pe baza discutiilor avute in perioada cit au fost monitorizati. "Este o chestiune care tinde sa devina fenomen. Nu se incearca decit intimidarea judecatorilor care intra in dosare penale si despre care se stie ca sint impartiali si ca dau solutii vizavi de probele din dosar. Prin astfel de practici se dilueaza actul de justitie", sustine avocatul Ionel Nechita, unul dintre avocatii interceptati de DNA si care a reprezentat in nenumarate rinduri membrii familiei Corduneanu in instanta.

Acesta sustine ca in ordonanta de neincepere a urmaririi penale primita de la DNA nu se mentioneaza expres motivul pentru care i-au fost interceptate convorbirile. "Nu exista nici cea mai mica motivare. Doar solutia de NUP. Nu se spune nimic despre ceilalti avocati si judecatori pusi sub mandat. Este grav daca orice zvon duce la ascultarea telefoanelor. Orice discutie purtata la colt de strada poate fundamenta solicitarea unui astfel de mandat care a fost dat cu atit de multa usurinta. Ei se scuza apoi foarte usor: «Ati fost ascultat, nu am gasit nimic, ati primit NUP». Informatiile obtinute pe mandat pot fi insa apoi folosite ca mijloace de santaj sau pentru o eventuala recrutare pentru obtinerea de date din alte dosare. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca informatiile pot fi folosite in alte dosare. Eu mi-am oferit vocea pentru «bandoteca de aur» a DNA care cel putin zece ani de acum va pastra aceste inregistrari", a mai spus avocatul Nechita.

Alti avocati interceptati in dosar sustin ca li s-a incalcat dreptul la viata privata si ca interceptarea s-a facut ilegal. "Eu sint nemultumita ca mi s-a incalcat dreptul la viata intima, garantat in mod expres de Constitutie, si consider ca aceste interceptari au fost efectuate cu incalcarea dispozitiilor legale, in conditiile in care nu a fost inceputa urmarirea penala in cauza. In conditiile in care fenomenul coruptiei a luat amploare, eu sint totusi de acord sa se lupte impotriva acestui flagel prin toate mijloacele", a spus avocata Sandra Gradinaru, cea care il reprezinta pe Vasile Calin in dosarul Hypnotic.

"Intentionez sa formulez o cerere de aparare a reputatiei profesionale"

Unii dintre cei carora le-au fost ascultate convorbirile sint de parere ca demersul DNA a fost un artificiu pentru pornirea altor dosare. "Pe mine ma deranjeaza cum au putut judecatorii sa dea autorizatie. Procurorul cere, dar judecatorul este cel care ar trebui sa verifice daca exista indicii pentru emiterea unui astfel de mandat. Perioada de ascultare a fost foarte, foarte lunga. Initial se poate emite mandat pe o perioada de 30 de zile si apoi sa fie prelungit. Daca nu a rezultat nimic, nu imi pot da seama in baza a ce s-a prelungit mandatul de interceptare", a spus si avocata Gabriela Gradinariu.

Aceasta sustine ca nu exista cai de atac impotriva DNA pentru interceptarile facute. "Procedural nu prea sint pirghii. Este o intreaga controversa daca interceptarile se pot face si in faza actelor premergatoare sau doar dupa inceperea urmaririi penale. Este permis ca informatiile obtinute pe o interceptare sa fie folosite la deschiderea altui dosar. Este posibil ca aceste interceptari sa fi fost un artificiu folosit de DNA si sa fi cautat altceva", a mai spus avocata Gradinariu.

Judecatoarea la care, potrivit DNA, ar fi trebuit sa ajunga cei 100.000 de euro si sa dispuna eliberarea lui Vasile Calin din arest s-a ferit sa comenteze dosarul DNA-ului. "Avind in vedere statutul meu de magistrat, nu pot face nici un comentariu. Am primit recent rezolutia de neincepere a urmaririi penale de la DNA si am solicitat o serie de informatii suplimentare de la ei. Astept raspunsul lor, pentru ca intentionez sa formulez o cerere de aparare a reputatiei profesionale catre Consiliul Superior al Magistraturii", a spus judecatoarea Anda Ciocinta.

Avocatul Marius Striblea crede ca i s-au ascultat telefoanele pentru simplul fapt ca are relatii de amicitie cu membri ai familiei Corduneanu. "Am fost neplacut surprins atunci cind am primit hirtia prin care eram instiintat ca am fost interceptat telefonic. Sint revoltat, pentru ca nu am avut nici o legatura cu acel dosar. Toate cele cinci posturi telefonice pe care le am au fost ascultate, iar pe unul dintre ele nu vorbesc cu nimeni altcineva decit cu mama mea. M-am simtit ca un om acuzat ca a creat o gaura neagra in spatiul cosmic. Poate pentru ca am o relatie de amicitie cu membrii familiei Corduneanu…", a declarat aseara avocatul Marius Striblea.

Comentarii