Spatiile de joaca din gradinite, lasate de izbeliste de Primarie

luni, 30 mai 2011, 11:50
4 MIN
 Spatiile de joaca din gradinite, lasate de izbeliste de Primarie
Asa-zisele parcuri de joaca ascund pericole pentru copii. Imagine de la Gradinita nr. 23, din Cantemir, cu un balansoar cu scaunul rupt

Parintii care au copiii la gradinitele din Iasi se pling ca fiii sau fiicele lor nu au unde sa se joace. Cele mai mari gradinite din Iasi fie nu au teren de joaca, fie au unul, dar nu este amenajat corespunzator. Dumitru Tomorug, director adjunct al Directiei Tehnice si de Investitii din cadrul Primariei muncipiului Iasi, a declarat ca nu sint fonduri pentru amplasarea de parcuri de joaca in toate cele 52 de gradinite din Iasi si ca in acest an, in buget sint prevazuti bani suficienti doar pentru dotarea a doua parcuri de joaca.

„In fiecare an primim promisiuni"

Peste 250 de copii de la Gradinita cu program prelungit nr.12 din cartierul Mircea nu au un teren de joaca, iar pe perimetrul in care acesta trebuia construit, acum se afla o parcare. Astfel, conducerea gradinitei a obtinut in 2001 de la Primaria Iasi 750 de mp pentru amenajarea unui teren de joaca, care pina in prezent a ramas doar in acte. „Au trecut deja zece ani si pe acel teren stau parcate masini, Primaria nu ne-a dat nici un leu pentru lucrarile de constructie si amenajare. Ne-ar trebui cam un milliard de lei vechi pentru a transforma acest teren in spatiu de joaca. Pentru inceput trebuie facuta o drenare, pentru ca este o zona mlastinoasa. In fiecare an inaintam adrese catre Primarie, in fiecare an primim promisiuni care nu se materializeaza", a declarat Gheorghina Slatinaru, director Gradinita nr. 12, care a spus ca este greu sa tii in clase 200 de copii. Din aceasta cauza educatoarele organizeaza plimbari in Padurea Galata, la Gradina Botanica, in Bucium, dar si acestea au loc rar din cauza lipsei de transport.

Plin de iarba inalta

Pe cind unele gradinite nu au teren, altele au unul, dar neamenajat si chiar denivelat, iar parintii se pling ca exista riscuri de accidentare. Gradinita cu program prelungit nr.29 din cartierul Bularga numara peste 250 de copii, iar terenul de joaca din fata acesteia are peste 1.000 de mp. Terenul cu usoare denivelari si cu iarba inalta este gol, fara scrincioburi si aparate de joc pentru micuti. Directoarea este multumita si spune ca acum terenul de joaca arata minunat. „Nici nu va imaginati ce era cu doi ani in urma pe acest teren. Era fier vechi, pietre mari, scrincioburi descompletate. Primaria ne-a ajutat sa curatam si sa nivelam cit de cit acest teren si acum sint foarte multumita de cum arata acesta. Asteptam sa il amenajam", a declarat Lidia Baitanu, directoare la Gradinita nr. 29, care a povestit ca pe terenul cu iarba, copiii stau pe paturi, organizeaza orele de educatie fizica si alte activitati artistice. Harcu Nicoleta, mamica unui copil din aceasta gradinita, a declarat ca in zona nu exista parcuri de joaca pentru copii, din cauza asta gradinita ar fi singurul loc in care baietelul ei ar putea sa se joace. „Din cauza denivelarilor exista pericol de accidentare al micutilor. Ei alearga prin iarba, dar ar fi  bucurosi sa aiba si niste scrincioburi sau un tobogan", a spus Harcu Nicoleta.

Denivelari mascate

Si la Gradinita Sf. Parascheva nr.23 de linga Podul Cantemir, parintii se pling ca din cauza denivelarilor, terenul de joaca prezinta un pericol pentru micuti. In cadrul acestei gradinite sint in jur de 400 de copiii, iar terenul de joaca din fata si din spatele cladirii ajunge la 1000 mp. „Am o fetita de patru ani aici la gradinita si mereu cind alearga cade pentru ca prin iarba inalta nu se vad denivelarile si aparatele de joaca sint destul de invechite, nu am incredere sa o las sa se joace fara mine, mereu stau dupa ea sa nu se loveasca", precizeaza mamica unei fetite de la Gradinita nr. 23. Directoarea gradinitei, Lili Mardare, spune ca ea trimite in fiecare an adrese la Primarie prin care solicita fonduri pentru amenajarea corespunzatoare a terenului de joaca, dar fara succes.

„Bugetul e cam modest"

Situatia este similara si la Gradinita nr.9 de linga Politia Municipala, unde sint peste 150 de copii. Gradinita are un teren de joaca de aproape 800 mp, insa este amenajat sumar, spune directoarea Elena Sevastre. „In urma cu doi ani, Primaria ne-a ajutat cu un tobogan, mai multe bancute, casute din plastic. Avem asociatia gradinitei si ne-au ajutat si parintii pentru ca de foarte multe ori ei vin dupa serviciu si stau aici ore intregi si se joaca cu copiii. Ne-ar trebui mai multe aparate de joc pentru ca terenul arata cam gol", a afirmat directoarea. De partea cealalta, Dumitru Tomorug, director adjunct al Directiei Tehnice si de Investitii, ne-a declarat ca este imposibil de acoperit nevoile a 52 de gradinite cite sint in Iasi. „Noi avem prins in program un buget pentru amplasarea de parcuri de joaca pe care le montam si in curtea gradinitelor. Este adevarat, acesta e cam modest anul acesta, cam vreo 900 de milioane lei vechi, ceea ce inseamna montarea a doar doua parcuri de joaca. Anul trecut, de exemplu, din cauza restrictiilor bugetare nu am amenjat si nu am montat nici un parc de joaca. Cit priveste terenurile de joaca denivelate, acestea sint spatii de joaca, spatii educative si nu trebuie sa arate ca un gazon de fotbal", a declarat Dumitru Tomorug. 

Comentarii