Spitalele lucreaza cu piese de muzeu

duminică, 29 iulie 2007, 22:40
6 MIN
 Spitalele lucreaza cu piese de muzeu

Fabricat in 1936 si adus ca „noutate“ in 2001

Medicii de la Clinica de Chirurgie Maxilo-Faciala a Spitalului „Sf. Spiridon“ lucreaza cu un aparat de anestezie care a fost fabricat in 1936. „Aparatul este foarte vechi si a mai fost reabilitat printr-un program al Ministerului Sanatatii. Deocamdata, inca mai functioneaza“, a declarat Ioan Barliba, managerul spitalului. Deseori, medicii din clinica stau cu inima strinsa cind folosesc anestezia generala pentru un pacient in sala de operatie. Aparatul s-ar putea strica in orice moment, punind in pericol viata bolnavilor. „Componentele lui sint foarte sensibile. Balonul care transmite oxigenul si tubulatura care face legatura dintre pacient si aparat se strica cel mai des. Este meritul anestezistei faptul ca inca mai putem face anestezii generale“, a declarat prof. dr. Carmen Vicol, sefa Clinicii de Chirurgie Maxilo-Faciala. Aparatul fabricat in 1936 a ajuns la Iasi ca o „noutate“ in 2001, din Belgia, printr-o donatie, si este singurul de acest fel pentru cele trei sali de operatie din clinica.  Medicii isi amintesc cu infiorare de incidente petrecute chiar pe masa de operatie. „Pacientul era deja anesteziat total cind s-a stricat monitorul. Reparatia dureaza foarte mult. Am avut noroc ca aparatul si-a revenit singur si pacientul a putut fi operat in conditii bune“, a spus prof.dr. Vicol. Ministerul a facut mai multe promisiuni ca va trimite bani pentru schimbarea aparaturii, iar medicii asteapta alocarea fondurilor. Pina atunci, munca lor este destul de incordata.

13% din aparatura trebuia deja sa fie casata

Din cele 745 de echipamente medicale pe care le detine Spitalul „Sf. Spiridon“ conducerea a propus spre casare 95, ceea ce inseamna aproximativ 13%. Multe dintre aparatele medicale existente in aceasta institutie au fost achizitionate intre anii 1982 si 1990. Medicii din Clinica ORL a spitalului opereaza folosindu-se de un alt aparat de anestezie, vechi de aproape jumatate de secol. Unul nou, de inalta performanta, cu linie de monitorizare, costa 28.000 euro, suma pe care institutia nu si-o permite. Trusa de endoscopie e mai „tinara“ cu zece ani. Aparatele vechi stirnesc zimbete si mirari printre vizitatori. „Vin straini la noi si se mira ca inca mai putem lucra in astfel de conditii“, a confirmat prof.dr. Vasile Costinescu, seful Clinicii ORL.
In Clinica ORL a Spitalului „Sf. Spiridon“, aproape 70% dintre pacientii internati ajung pe masa de operatie. Una din aceste mese a apartinut cindva armatei, si a fost destinata situatiilor de urgenta militara din urma cu mult timp. „Masa nu poate fi ridicata sau coborita in functie de necesitatile medicului. De asemenea, nici nu are rotite pentru a putea fi deplasata. E uzata moral. Normele europene prevad cu totul altceva“, spune prof.dr. Costinescu. 

Computer-tomograful de la “Sf. Spiridon” a depasit cu 4 ani durata de functionare

Cea mai mare problema cu care se confrunta Spitalul „Sf. Spiridon“ ramine totusi computerul tomograf. Acesta a fost adus in 1991, iar in 2003 a implinit durata normala de functionare. „Aparatul este in stare de functionare, dar este depasit moral si exista riscul de a nu mai putea fi reparat datorita lipsei pieselor de schimb. Pentru a-l putea inlocui avem nevoie de 400.000-500.000 euro“, a declarat ec. Ioan Barliba, managerul spitalului. Computer- tomograf mai este, in reteaua civila, la Spitalul de Neurochirurgie. Acesta functioneaza din 2002. Un altul, care a functionat din 1995 pina in 2005, a fost casat.

„Rau, da’ bun“ la Infectioase

La capitolul „rau, da’ bun“ se incadreaza si celelalte unitati medicale cu paturi din Iasi. Si Spitalul de Boli Infectioase se poate „mindri“ cu aparatura ce ar fi trebuit casata deja. Astfel, exista aici doua autoclave, vase inchise ermetic, folosite la sterilizari, ce au fost fabricate in 1964. O autoclava cu capacitatea de 170 l este evaluata la 10.000 euro. Microscopul cu aparat foto este din 1979, iar un aparat de distilat apa, din 1975. 
Instrumentar chirurgical vechi de 35 de ani la „Pneumo“
„Ne uitam cu groaza la aparate, temindu-ne mereu ca se va mai strica ceva.“, a declarat ec. Dumitru Filipeanu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie. Astfel, aceasta unitate sanitara „beneficiaza“ in sala de operatie de o instalatie de sterilizare cu cazane de apa sterila de 60 litri ce a fost fabricata in 1960.  O mare parte a instrumentarului chirurgical are o vechime de peste 35 de ani. Exista, de asemenea, si doua lampi scialitice fabricate in 1966. O lampa de acest fel, dar moderna si performanta este estimata la 8.500 euro.

Microscoape de jumatate de veac la Neurochirurgie

In laboratorul de anatomie patologica de la Spitalul de Neurochirurgie se lucreaza cu doua microscoape optice fabricate in 1954. Aparatura pentru examenele electrice din Serviciul de Explorari Functionale este si ea din anii ‘70. Aceeasi vechime o au si trusele de neurochirurgie. „Multe dintre ele nu mai sint complete. Sint vechi si se lucreaza in conditii foarte dificile. Pentru multe dintre aparate nu se mai gasesc piese de schimb, nici nu mai pot fi reabilitate. In orice moment se pot strica, chiar cu pacientul pe masa de operatie“, a afirmat dr. Dana Turliuc, managerul spitalului. Cele sase mese de operatie sint folosite inca de la infiintarea unitatii medicale in 1972, lampile scialitice la fel.

Instalatiile de sterilizare de la “Urgente” trebuiau casate de 25 de ani

Spitalul de Urgente „Sf. Ioan“ inca foloseste doua instalatii de sterilizare din 1972. „Au fost reabilitate de doua ori pina acum, dar durata de viata a unei astfel de instalatii este de aproximativ zece ani. Inca mai avem componente originale la ele“, a declarat dr. Lucian Popa, managerul institutiei. De asemenea, mesele de operatie din sectiile de Chirurgie si Ortopedie si lampile scialitice dateaza din anii ‘70. „Am fost multi ani un spital vitregit, in ultimii zece ani tot ce s-a adus nou in spital a fost din fonduri proprii. Nu este un lucru normal pentru ca, tinind cont de patologia pe care o tratam si de ritmul in care se lucreaza aici, nu ne permitem sa avem lucruri vechi“, a adaugat dr. Popa.
Singura unitate care spune ca nu are piese de muzeu este Spitalul de Copii „Sf. Maria“. De aproximativ cinci ani, spitalul a intrat intr-un proces de schimbare a aparaturii din venituri proprii. „Pina acum cinci ani aveam inca echipamente din dotarea initiala. Printre ele era un flam-fotometru, aparat care determina electrolitii in singe, ce avea peste 35 de ani. Dar l-am scos din functiune“, a afirmat prof. dr. Marin Burlea, managerul spitalului. 

Topul aparaturii de muzeu

1. Aparatul de anestezie de la Clinica de Chirurgie Maxilo-Faciala a Spitalului „Sf. Spiridon“ – fabricat in 1936, este folosit si astazi
2. Microscoape optice la Spitalul de Neurochirurgie – din 1954, folosite si acum
3. Instalatie de sterilizare la Spitalul de Pneumoftiziologie – din 1960, functioneaza si acum
4. Aparat de anestezie in Clinica ORL a Spitalului „Sf. Spiridon“ – 1960, folosit si astazi
5. Autoclave la Spitalul de Boli Infectioase – din 1964, utilizate si acum
6. Lampi scialitice la Spitalul de Pneumoftiziologie – din 1966, functionale in sala de operatie
7. Trusa de endoscopie la Clinica ORL a Spitalului „Sf. Spiridon“ – 1970, folosita si acum
8. Instrumentar chirurgical la Spitalul de Pneumoftiziologie – 1970, utilizat si acum
9. Mese de operatie si lampi scialitice la Spitalul de Urgente – 1970, folosite si acum
10. Mese de operatie si lampi scialitice la Spitalul de Neurochirurgie – 1972, folosite si in prezent
11. Instalatie de sterilizare la Spitalul de Urgente „Sf. Ioan“ – 1972, utilizata si acum
12. Aparat de distilat apa la Spitalul de Boli Infectioase – 1975, folosit si in prezent
13. Microscop cu aparat foto la Spitalul de Boli Infectioase – 1979, folosit si acum
14. Computer-tomograf la Spitalul „Sf. Spiridon“ – din 1991, functioneaza, dar ar fi trebuit casat de patru ani

Comentarii