Reportaj pe frontul gripei

Subtitlu

miercuri, 04 noiembrie 2009, 00:09
14 MIN
 Reportaj pe frontul gripei

Aproape jumatate din cazurile gripei A/H1N1 inregistrate in toata tara apartin judetului Iasi. Dintre cei 174 de bolnavi aflati in tratament in toata tara, 64 figureaza in judetul Iasi. Spitalele iesene au intrat in carantina si au restrictionat sau chiar interzis accesul vizitatorilor. Masurile cele mai drastice au fost luate la Spitalul de Urgente "Sf. Ioan", unde vizitatorilor nu le mai este permis accesul in unitate. "Spitalul este in carantina, iar accesul este interzis. Vizitatorii care doresc sa lase pachete pacientilor se adreseaza agentilor de paza. Le depoziteaza la intrarea in unitate, cu bilet, iar de acolo sint preluate de catre infirmiere si duse pacientilor", a mentionar dr. Tudor Arhipescu, medic la UPU din cadrul Spitalului de Urgente.

Si la Spitalul de Neurochirurgie au fost impuse restrictii, iar vizitatorii au aflat ca nu pot intra in spital decit daca pacientii la care au venit sint in stare extrem de grava. De exemplu, desi pacientii internati in Reanimare sint cazuri foarte grave, nu toti au beneficiat de vizite. "S-au introdus restrictii in privinta vizitarii pacientilor, iar pachetele vor fi trimise de catre personal. Pacientii se vor deplasa in spital doar daca este absolut necesar. Vor primi vizite doar cei aflati in cazuri cu totul si cu totul speciale, extrem de grave. Insotitorii pacientilor sint practic spitalizati si ei", a mentionat dr. Florin Gramada, purtator de cuvint al Spitalului de Neurochirurgie.

La Spitalul "Sf. Maria" s-a stabilit doar o ora in intervalul 14-15 pentru vizite, iar accesul vizitatorilor este permis doar pe holuri, nu si in saloanele din spital.

La Spitalul "Sf. Spiridon", una dintre portile de acces in unitate a fost inchisa, iar doua persoane asigura triajul in Unitatea de Primire Urgente, pentru a depista daca sint cazuri de infectii virale. "Am decis ca fiecare pacient sa fie vizitat de un singur apartinator pe zi, in timpul orelor de vizita. Spitalul este in carantina, sint verificate dupa simptomatologie toate persoanele care intra in unitate", a declarat dr. Diana Cimpoesu, coordondator SMURD.

In toate spitalele este obligatorie purtarea mastilor si a halatelor pentru protectie, in rindul vizitatorilor. Personalul a fost suplimentat in triaje pentru a impiedica aglomerarea inutila a spitalelor. Pentru cei care prezinta simptomele gripei, triajul se va realiza separat, iar pacientii aflati in stare grava vor fi izolati.

Inca doi elevi internati

Numarul bolnavilor este in crestere la Iasi, si aproape ca nu trece o zi fara o internare noua. Doi elevi sint ultimii internati in spital, cazurile fiind de acum doua zile. "In spitalul de Boli Infectioase, la ora actuala se afla internati 19 pacienti cu gripa de tip nou, numai doi internindu-se in cursul garzii de ieri, din focarele scolare cunoscute deja. Toti sint izolati si se afla sub tratament antiviral, cu o stare generala relativ buna, nu pun probleme deosebite", a precizat ieri la prinz dr. Carmen Dorobat.

Directia de Sanatate Publica (DSP) a sustinut ca pacientii care au mai ramas internati in spital asteapta acum rezultatele exsudatului de control, dupa care vor putea pleca acasa daca acestea sint negative. "Celor care mai erau internati in spital li s-a luat ieri exsudatul de control. Probele au fost trimise, urmind ca astazi sau miine sa primim rezultatele, iar ei se vor intoarce desigur acasa si la scoala", a declarat ieri Marius Voicescu, purtatorul de cuvint al DSP.

Consultati medicul de familie

Reprezentantii DSP le recomanda iesenilor care prezinta simptomele gripei sa se adreseze initial medicului de familie, si nu spitalului. „Cei care au simptomatologia noii gripe nu trebuie sa intre in panica. Ei trebuie sa se prezinte mai intii la medicul de familie, pentru a nu bloca activitatea spitalelor. Daca au o infectie usoara vor fi tratati la domiciliu, iar cei bolnavi vor fi directionati catre spital", a precizat Marius Voicescu, purtator de cuvint al DSP.

Medicii sustin ca, pe linga numarul celor contaminati cu A/H1N1, au internat si foarte multi pacienti cu infectii virale de sezon, la care se si asteptau de altfel. "Sigur ca, in afara de cei cu gripa, in spital se afla un numar considerabil de pacienti cu infectii de cai respiratorii superioare obisnuite in aceasta perioada. Cei cu probleme au fost internati, celorlalti li s-au dat retete la domiciliu", a explicat dr. Dorobat.

Printre iesenii diagnosticati cu virusul gripei A/H1N1 de la sfirsitul saptaminii incoace se numara elevi din diferite unitati scolare. Potrivit datelor obtinute de la DSP, la sfirsitul saptaminii trecute la Colegiul National existau doua cazuri confirmate, la Liceul Agricol erau in numar de 4, la Liceul Pedagogic erau 3, la Grupul Scolar de Turism existau 4 elevi cu gripa porcina, iar elevii de la Scoala nr. 15 deja si-au terminat tratamentul. La acestia se adauga cele doua cazuri noi de infectie despre care medicii de la Infectioase au refuzat sa spuna de la ce scoala sint, tinerii find internati acum doua zile.

 

Aseara au ajuns in Iasi 43.000 de vaccinuri antigripale

Directia de Sanatate Publica a reusit achizitionarea a 43.000 doze de vaccin antiviral. Numarul lor este insa unul mic, avind in vedere ca necesarul total raportat de catre medicii de familie era de 160.000. Reprezentantii DSP sustin ca vaccinurile vor fi administrate mai intii copiilor si cadrelor medicale. "Licitatia a fost realizata la nivel de Directie si s-a incheiat ieri. Masina a plecat astazi spre Bucuresti pentru a le aduce si vor fi distribuite prin medicii scolari si cei de familie", a declarat ieri dr. Vasile Cepoi, directorul DSP.

Vaccinurile au fost achizitionate de la Institutul Cantacuzino si au costat 9 lei bucata. „Ele se regasesc si in farmacii, sint vaccinuri antivirale care costa aproximativ 32 de lei", a precizat Marius Voicescu, purtator de cuvint al DSP.

Acestea sint vaccinurile gripale obisnuite, intrucit cele pandemice, concepute special pentru a preveni gripa de tip A/H1N1 vor putea fi achizitionate abia de la sfirsitul lunii, conform Ministerului Sanatatii. "Vaccinarea antigripala cu vaccinul pandemic va incepe la sfirsitul lunii noiembrie a acestui an, data estimata fiind 26 noiembrie. Campania de vaccinare va fi realizata cu vaccinul ANTIGRIP realizat de catre Institutul Cantacuzino", se arata intr-un comunicat emis de catre Ministerul Sanatatii. 

In acelasi document se precizeaza ca Ministerul a renuntat la achizitia celor 1.000.000 de doze de vaccin antigripal pandemic din piata deoarece toate ofertele primite aveau ca termen de distributie anul 2010. Vaccinul pandemic va fi utilizat doar de catre specialistii implicati in campania de vaccinare gratuita a Ministerului si nu va fi disponibil in farmacii. Primele 1.300.000 de doze vor fi utilizate pentru vaccinarea personalului medico-sanitar si pentru cea a elevilor de liceu si a studentilor din cele doua mari focare, Iasi si Bucuresti.

 

Farmaciile aproape au terminat stocurile la masti de protectie

De citeva zile, farmaciile au fost luate cu asalt de catre cei doritori sa isi cumpere mastile de protectie. Daca in urma cu ceva timp farmaciile vindeau 100 de masti in 3 luni, acum au ajuns sa vinda tot atit pe parcursul unei singure zile. Unele farmacii chiar si-au epuizat stocurile. Spitalele au intrat in carantina si au restrictionat sau chiar interzis accesul vizitatorilor. Jumatate din cazurile inregistrate in toata tara apartin judetului Iasi. Directia de Sanatate Publica a achizitionat deja 43.000 de vaccinuri antigripale obisnuite. La Spitalul de Boli Infectioase au mai ajuns doi tineri, dupa ce au intrat in contact cu unii dintre colegii lor deja internati in spital. 

Farmaciile iesene aproape ca au ramas fara masti de protectie, dupa ce in ultimele zile au fost luate cu asalt de catre clienti. In cartierele Mircea cel Batrin si Tatarasi, farmaciile isi epuizasera stocurile. Farmacistele asteapta in zilele urmatoare sa le ajunga mastile comandate, peste 200 la fiecare unitate in parte. In cartierul Mircea cel Batrin se pare ca s-au vindut cele mai putine masti, si chiar si asa stocul s-a epuizat, pentru ca farmaciile nu se asteptau sa fie o cerere atit de mare. "Inainte vindeam o cutie de masti cu 100 de bucati la 2 luni. Am epuizat stocul la mastile groase de 3 zile, iar la cele subtiri mai avem mai putin de 10 bucati. Am dat comanda de 200, de la sfirsitul lunii octombrie s-au intensificat vinzarile foarte mult. Fiecare client ia cel putin 5 bucati", a precizat Melania Arhipescu, farmacista in cadrul unitatii "Doina", din cartierul Mircea cel Batrin.

Si daca la farmacia "Doina" mai gasim pina in 10 bucati, la "Iassy Pharm", farmacia de alaturi, stocul s-a epuizat de doua zile. Aici, mastile costau 50 de bani bucata, iar angajatele au spus ca unul din doi clienti dorea sa cumpere masti.

In zone precum Podu Ros sau Piata Unirii, numarul mastilor vindute a trecut de 100 pe zi. "Au crescut foarte mult vinzarile de o saptamina incoace. Fiecare client ia cel putin 10 masti si am avut chiar si clienti care au cumparat cite 50, pentru angajatii lor. Vindem peste 100 pe zi, la un pret de 60 de bani bucata. Mastile sint simple si au un siret", a declarat Carina Alexa, farmacista la unitatea „Remedio", din Podu Ros.

Farmacie din zona Alexandru cel Bun: "Mai avem doar pentru o zi"

Cele mai ieftine masti le-am gasit in cartierul Alexandru cel Bun. La un pret de doar 30 de bani bucata, mastile s-au vindut ca piinea calda. "Am vindut citeva zeci pe zi, de cel putin 3 zile incoace se vind foarte bine. Mai avem doar pentru o zi, urmeaza sa facem comanda pentru ca raminem fara ele. Le vindem cu 30 de bani bucata si sint cu elastic", a afirmat Beatrice Ciobanu de la farmacia "Pharma", din cartierul Alexandru cel Bun.

Cele mai scumpe masti le-am regasit la farmacia "City Pharma" de pe bulevardul Stefan cel Mare. Aici, mastile sint de tip scoica si au supapa, special pentru prevenirea gripei, iar costul lor este de 15 lei bucata. Cele simple au fost epuizate si aici inca din luna octombrie.

Medicii spun ca iesenii ar trebui sa isi cumpere aceste masti, indiferent de modelul lor, pentru a se proteja de virusul A/H1N1. "Este foarte bine ca oamenii sa isi achizitioneze mastile din farmacii. Exista mai multe feluri de masti, dar sint binevenite oricare pentru a se proteja", a declarat dr. Carmen Dorobat, managerul Spitalului de Boli Infectioase.

 

"Eu mi-am luat masca pentru ca vreau sa ma asigur"

* spune un elev de la Colegiul de Arta * in scoli, starea de spirit variaza de la indiferenta sau bascalie la ingrijorare * la unele unitati s-au luat masuri speciale

Elevii din unitatile scolare iesene au inceput sa poarte masti la scoala desi nu este o masura impusa de conducerea acestora. La Colegiul de Arta "Octav Bancila" si la Colegiul "Emil Racovita" sint elevi care au preferat sa isi cumpere din farmacii masti, "pentru preventie". Cu toate acestea, mai multi parinti ne-au spus ca nu sint inca ingrijorati de virusul A/H1N1. La Liceul "Vasile Alecsandri" s-au reluat cursurile, dupa o saptamina de intrerupere din cauza mai multor cazuri de imbolnavire.

Iasul se afla de aproape doua saptamini pe lista oraselor in care gripa porcina a luat avint. Citeva unitati scolare din municipiu au fost deja afectate de acest virus. Una dintre acestea este Scoala nr. 15 "Stefan Barsanescu", care se redeschide astazi dupa o saptamina in care nu s-a invatat aici ca urmare a descoperirii mai multor elevi bolnavi de A/H1N1.

Chiar si in aceste conditii, parintii elevilor ieseni sint rezervati si declara chiar ca nu au inca motive sa se teama. "Este perioada gripelor acum. Asa este in fiecare an. Cred ca se exagereaza cu aceasta gripa porcina, si nu am, momentan, nici un motiv de teama", a spus George Alexa, tatal unui elev de clasa a VI-a de la Colegiul "Emil Racovita", care isi astepta fiul sa iasa de la scoala.

Aceeasi parere o impartasesc si alti doi parinti, Jenica si Ionut, care la fel ca si George isi asteptau copiii, elevi tot in clasa a VI-a. Chiar daca parintii nu se alerteaza inca, ieri in curtea scolii era un elev care purta masca. "E pentru protectie. A luat-o de la farmacie. Ar trebui sa primim toti", spune un coleg al baiatului care a iesit pe terenul de sport, in sort si cu masca la gura. "Profesorii au vorbit cu noi despre aceasta gripa. Multi dintre ei sint de parere ca se exagereaza. Am fost pusi la curent cu toate masurile de precautie si sintem constienti ca se poate raspindi. Citiva colegi vin la scoala si stau la ore cu masti, dar sint foarte putini", a adaugat Laura, eleva in clasa a X-a.

Gripa e motiv de ingrijorare, dar si de ironie: "Bai, gripatule! Ai porcina?"

In timp ce unii elevi prefera sa se protejeze, altii ii iau peste picior. "Este problema lor daca ne iau la misto. Eu mi-am luat masca de la farmacie, pe care am dat un leu, pentru ca vreau sa ma asigur. Cred ca sintem cam cinci cu masti in tot liceul", a povestit Andrei Mihaita, elev in clasa a X-a la Colegiul de Arta "Octav Bancila". In timp ce explica de ce a ales sa poarte masca, un coleg de-al lui a iesit la geam special pentru a-i urla "Bai, gripatule! Ai porcina?".

La Colegiul de Arta, elevii sint putin panicati pentru ca, sustin ei, nu li se spune nimic, iar zvonurile circula. "Stiu ca sint doi elevi la a XII-a care sint bolnavi, dar nu stim ce au. Ne enerveza ca nimeni nu zice nimic. Nici macar nu am fost informati in legatura cu aceasta gripa. Stiu de prin media ce se intimpla", a explicat un elev de a XII-a. Parintii lui l-au sfatuit sa se spele des pe miini, sa nu vorbeasca aproape cu nimeni, sa nu stranute decit in bastista.

Conducerea Colegiului sustine ca si-a informat elevii si ca, pina in prezent, nu exista nici un act oficial prin care sa fi fost informata ca cineva din scoala lor ar fi fost infectat cu A/H1N1. "Noi i-am informat. Chiar astazi (n.r – ieri) a vorbit cu ei asistenta medicala. Dezinfectam peste tot. Sintem mereu atenti la ce se intimpla", a spus Dana Louise Barnea, directoarea Colegiului de Arta.

Masuri speciale si la gradinite

Si la Colegiul "Vasile Alecsandri" se aplica aceleasi reguli. Se dezinfecteaza mereu, iar elevii sint informati, unii dintre ei purtind chiar masca de protectie. "Eu nu am vazut nici unul in scoala purtind masca. Poate si le pun cind pleaca acasa. Oricum, noi ii informam mereu despre pericole. Chiar astazi (n.r. – ieri) au semnat procese-verbale ca au fost instruiti", a explicat Nelu Tudorache, directorul Colegiului. Spre deosebire de anul trecut, in scoala sa sint mai multi absenti. "De miine incepem sa facem o evidenta a absentelor", a adaugat el.

In schimb, la Colegiul de Arta, anul acesta, numarul absentelor a crescut foarte putin, maximum cu 30 de elevi, sustine Dana Louise Barnea, multumita ca saptamina aceasta nu are la scoala si elevii de clasele I-IV, care sint in vacanta, la fel ca si cei de gradinita. Si la acest nivel s-au luat masuri speciale, pentru ca cei mici sint si cei mai vulnerabili la contactarea virusului. "Parintii au fost informati. Avem grafice in care fiecare a semnat. Am constituit chiar si un comitet de gripa, format din parinti si asistenta medicala. Sintem mereu in contact cu cei de la Directia pentru Sanatate Publica si urmarim indeaproape copilasii care dau semne de gripe sau viroze. Ii sfatuim pe parinti sa nu ii aduca la gradinita daca sint bolnavi", a spus Georgeta Beraru, directoarea Gradinitei nr.12.

 

Simirad s-a speriat de gripa porcina

Gripa porcina baga Consiliul Judetean in carantina. Constantin Simirad a dispus incepind de astazi limitarea interactiunii functionarilor cu publicul, pentru ca acestia sa nu ia virusul noii gripe. Masura a fost dispusa de presedintele institutiei chiar daca nu a fost semnalat niciun caz de gripa porcina in institutie. "Am decis sa iau citeva masuri pentru a preveni raspindirea gripei porcine in cadrul institutiei. S-a restrictionat contactul cu publicul si se va restrictiona si accesul in cadrul Consiliului. Nu este o solicitare a vreunui minister, ci este initiativa mea. Masura va fi valabila atit timp cit este cazul", a precizat Constantin Simirad, seful CJ.

Incepind de astazi, la CJ intrarile si iesirile se vor face doar pe usa principala. Legaturile de la etajele superioare ale CJ cu Prefectura vor fi blocate, usile urmind a fi sigilate. Cei care vor avea ceva de rezolvat la CJ vor fi primiti intr-o camera de la parterul institutiei, de unde vor putea contacta telefonic angajatul CJ de care depinde revolvarea unei probleme. "Daca nu poate fi rezolvata problema telefonic, functionarul va cobori personal pentru o discutie", a precizat Constantin Simirad, presedintele CJ.

Totodata, sistemul de pontaj electronic pe baza de amprenta a fost scos din uz. "S-a decis revenirea la inregistrarea pontajului in condici pentru ca sistemul de amprentare prezenta un risc crescut, fiind folosit de toti angajatii", a precizat Sebastian Tataru, purtatorul de cuvint al CJ.

Videoconferinta cu usile inchise pe tema gripei

Guvernul a convocat autoritatile judetene din tara la o sedinta cu usile inchise pe tema gripei porcine. Prefectul Dragomir Tomaseschi si citiva reprezentanti ai mediului sanitar iesean au participat ieri la amiaza la videoconferinta moderata de Raed Arafat, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii.

Astfel, la videoconferinta au mai participat reprezentantii Directiei de Sanatate Publica, ai Spitalului Judetean de Urgente si ai Serviciului de Ambulanta. "S-a discutat in ce masura Unitatile de Primiri Urgente sint pregatite sa actioneze, s-a facut o evaluare a numarului de masti de protectie si s-a dispus ca acolo unde este nevoie acestea sa fie achizitionate", a declarat Diana Cimpoiesu, sefa SMURD.

Potrivit acesteia, reprezentantilor spitalelor li s-a solicitat sa separe fluxurile de pacienti daca apar bolnavi cu probleme respiratorii, cei care solicita ajutorul salvarii pe motiv de gripa urmind a fi transportati cu ambulante speciale doar in cazuri de urgenta. "Pe 27-28 noiembrie vor fi distribuite la Iasi primele doze de vaccin pentru personalul medical. Este posibil ca de primele vaccine sa beneficieze si cei de la Politia de Frontiera", a precizat Diana Cimpoiesu.

 

Cit de periculoasa e gripa noua?

Gripa de tip A/H1N1 are o rata de mortalitate mai scazuta decit rata medie de mortalitate a altor tipuri de gripe. Concret, daca rata medie de mortalitate la celelalte tipuri de gripa poate urca pina la 2,5%, rata de mortalitate la gripa de tip A/H1N1 este de cel mult 2%. Afirmatia ii apartine lui Cristian Vladescu, directorul general al Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar, propus de Lucian Croitoru pentru functia de ministru al Sanatatii.

Desi are o rata mai mica de decese, gripa noua are insa un grad mai mare de contagiozitate, ceea ce mareste riscul de pandemie, mai spune Vladescu, invitat de publicatia online Hotnews la un dialog cu cititorii. Statisticile arata ca rata deceselor la gripa de tip A/H1N1 este intre 0,1 si 2% pina in prezent. Trebuie spus ca in Mexic, de exemplu, rata este de 2%, iar in Europa in jur de 0,3%.

Medicii recomanda vaccinul special

Medicii, inclusiv Cristian Vladescu, recomanda vaccinarea cu vaccinul special pentru gripa de tip A/H1N1. In fata avalansei de speculatii privind riscurile mari pe care le-ar implica administrarea vaccinului asupra starii de sanatate, dr. Vladescu aduce argumentul ca "vaccinul a fost dezvoltat sub autoritatea Organizatiei Mondiale a Sanatatii si a durat atit finalizarea sa, tocmai pentru a fi sigur ca este si eficient si fara reactii adverse semnificative".

Vaccinul pentru gripa de tip A/H1N1 este diferit de cel pentru gripa sezoniera, si nu sint contraindicatii pentru administrarea sa la adulti, in timp ce pentru copiii mici testele inca sint in derulare. Cele mai expuse categorii la gripa noua si cele mai vizate pentru vaccinare sint cadrele medicale, elevi, studenti, gravide si virstnici. Vaccinarea gravidelor este considerata prioritara, din cauza riscului foarte crescut de forme complicate la femeile insarcinate.

Intrebat de cititori daca administrarea vitaminei D sau a antiviralelor ofera imunitate fata de gripa noua, dr. Vladescu spune ca nu se poate preveni imbolnavirea in acest fel, recomandind prezentarea la medicul de familie de la primele simptome. Acestea sint comune cu ale unei gripe obisnuite: febra, tuse, rinoree, git rosu, dureri musculare si articulare. Mai rar, pot aparea si varsaturi sau diaree.

Virusul se transmite extrem de usor

Virusul A/H1N1 se transmite foarte usor, doar prin simpla atingere a unor obiecte sau intrind in contact cu diferite persoane. Purtarea mastii este, de aceea, foarte importanta.

"Orice adunari umane, in special in incaperi inchise, cresc riscul de transmitere daca exista un purtator al virusului", a adaugat dr. Vladescu.

Comentarii